Helyszín

Planetárium - Zsolnay Kulturális Negyed


Az ország első optikai Planetáriuma Pécsett nyílt meg az 1970-es években. Az egykori, csillagvizsgálóként is működő létesítmény helyett már a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma várja az ég kémlelőit. Európában elsőként itt állt szolgálatba az a digitális vetítőgép, amely felbontásával, képminőségével emelkedik ki társai közül.


Mi pontosan a planetárium?
A planetárium az „égbolt színháza”, mely egy kupolafelületre (félgömbre) a csillagos égbolt valósághoz megtévesztően hasonló látványát vetíti. A kupolán nappal vagy borult időben is megjeleníthető az éjszakai csillagos égbolt valósághű képe, az időjárási feltételek és a napszakok nem befolyásolják a vetített égbolt megtekintését.
Olyan csillagokat és csillagképeket is láthatunk, amelyek napjaink fényszennyezett városi ege alatt nem észlelhetők. A digitális technikának köszönhetően időutazást tehetünk a múltba és a jövőbe, elkalandozhatunk a Világegyetem távoli zugaiba.

A Zsolnay Kulturális Negyed planetáriuma
A nyolc méteres kupolában Digitarium Kappa típusú, Európában elsőként működő vetítőberendezés fogadja a látogatókat. A negyvenöt fő befogadására alkalmas létesítmény hasznos és érdekes időtöltést kínál valamennyi korosztály számára. A planetárium elsődleges célja a csillagászati-űrkutatási-, valamint egyéb természettudományos ismeretterjesztés, de emellett a művészetek és a történelem csillagászati vonatkozásainak, összefüggéseinek szórakoztató bemutatása is.
A planetáriumi előadásokat az oktatásban, tudományos ismeretterjesztésben jelentős tapasztalattal rendelkező előadók tartják: Dr. Gyenizse Péter, Dr. Nagyváradi László és Dr. Pirkhoffer Ervin.