Oly sokáig szerettelek

Bakancslistához adom
Il y a longtemps que je t'aime
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-német filmdráma, 117 perc, 2008

Értékelés:

103 szavazatból
Szerinted?

Tizenöt évnyi börtön után Juliette (Kristin Scott Thomas) visszatér a szabad világba és megpróbál beilleszkedni húga családjába. Látogatói soha nem voltak, családja kitörölte őt az emlékezetéből - nyilvánvaló, hogy valamiféle főbenjáró bűnről van szó.
Miután Juliette-t elítélték, a szülők megtagadták idősebbik lányukat és a kisebbet is megpróbálták rávenni, hogy felejtse el nővérét, tegyen úgy, mintha soha nem is élt volna. Léa (Elsa Zylberstein) küzdött nővére emlékéért, minden nap leírta Juliette nevét, beszélgetéseik során mégis kiderül, hogy sok közös élmény Léa a felejtéssel folytatott tudatos harca ellenére is szertefoszlott.
Az anya soha többé nem beszélt Juliette-ről, az új ismerősöknek azt mondta: csak egyetlen lánya van. Azóta elveszítette az emlékezetét, egy idősek otthonában él, nem ismeri meg Leát sem.
Bemutató dátuma: 2009. április 23. Forgalmazó: Odeon

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
gyereamozibabe 2020 máj. 12. - 02:20:28 7/10
Sajnos megsejtettem a végét, amikor mondták a nő foglalkozását. Onnantól azon izgultam, hogy ne legyen már ennyire sablonos az indíték. De az lett. Na mindegy. Kristin megint fantasztikus volt, és csakis ezért adok 7 pontot.
gladiolus 2019 júl. 18. - 21:40:43
És ezért a szerepért nemcsak jelöléseket kellett volna adni Christinnek, hanem díjakat.

De úgy látszik, csak ...ja ezt, hiába is írom, hogy milyen filmek kapnak Oscart, mert ki fogják moderálni. Akkor meg nem strapálom magam.
A lényeg, hogy sok díjazott ócskaságnál sokkal többet ért ez a film, és ez a színészi alakítás, és nem érzem kellőképpen honorálva a fáradozást. Sajnos. Akár káromkodhatnék is, hogy minek kellett volna még itt történni, hogy megüsse a mércét? Nem volt elég?
gladiolus 2015 okt. 18. - 10:25:41
Szia! Megírtam priviben mindent. :-)
K. Judit 2015 okt. 17. - 19:49:56
Hol nézed, hol látod ezeket?
Az Ördöngöseket is kerestem a tévémûsorban, hiába.
Valószínûleg egyiket sem láttam, bár nem csodálkoznék, ha a S. Signoret-filmet mégis felismerném...
gladiolus 2015 okt. 17. - 19:22:03
Ebbe a drámába nem kell színt és lendületet vinni. Azért nem, mert ez az elakadásról szól, a totális lelki fuldoklásról, olyan ez, mintha a kis karácsonyi harang játszaná a kis dalt egy darabig, aztán rázuhanna egy mázsás szekrény, maga alá gyûrné, és a kis harang hangja elakadna, és csak néha szólalna meg nagyon gyengén, nagyon erõtlenül. Szerintem ha valakivel ez történik, az elnémul, nem akar beszélni és nem akarja, hogy meghallgassák,és azt sem tudom, minek kellene történnie, hogy lehessen folytatás. Engem nagyon megrázott, õszintén szólva olyan felkészületlenül pofán vágott, hogy alig tudtam összeszedni magam.A pokol legmélyebb bugyrába taszított nõ. Azt gondolom, hogy egy ilyen esemény után nem vágyik az ember színekre, meg semmiféle lendületre, mert a lelke halott. Ez az az állapot azt hiszem, amit József Attila ír, "a fej lehajlik és lecsüng a kéz."
Ezt a szürkeséget, ezt az ürességet ragadja meg nagyon élethû eszközökkel, mindenféle harsány giccs nélkül ez a film, és éppen ezért olyan jó, hogy kilencet kapott. Az a minimum.

Christine Scott Thomas több esetben is bizonyította számomra, hogy tehetséges színésznõ, elég komoly karakterek bõrébe bújva, úgyhogy erre a szerepre is tökéletesen alkalmas volt.
10/10
Iryx 2014 dec. 14. - 07:26:37 10/10
Régóta vártam, hogy a TV-ben is adják valahol ezt a filmet (eddig ha volt is, lemaradtam). Moziban kétszer láttam, most szeretném, ha a férjem és a 17 éves lányom is látná (de nem "családi mozi" a szó klasszikus értelmében). Szeretettel ajánlom, persze csak annak, akit nem zavar a felirat és a lassan kibontakozó történet. Szerintem ez utóbbi még elõnye is a filmnek...
k11zoltan 2014 júl. 27. - 22:39:55
Nem rossz. Bár nagyon lassú, de a végére kiderülnek a dolgok.
olahmiki1959 2014 júl. 23. - 17:15:19
Hát, azt kell hogy mondjam, éppen ennek nem örültem túlságosan, mert a szöveg olvasása kissé rontja az élményt, - pedig én nagyon jól, és gyorsan olvasok - hiszen amíg olvasod a szöveget, addig sok információ elvész a filmbõl.
Ráadásul nem angolul beszéltek, - ami manapság a legnépszerûbb idegen nyelv, - hanem franciául, gyorsan, és pongyolán artikulálva, tehát aki ebbõl akart franciául tanulni, annak nagyon nehéz dolga lehetett.
A film egyébként nagyon megfogott, jó volt a kissé rejtélyes, lassan kibontakozó történet, teljesen természetes volt a színészi játék, - Kristin Scott Thomas nagyon csúnya nõ, ugyanakkor olyan jó színésznõ, hogy ezt el tudta velem feledtetni, - mindenféle hatásvadász, hollywood-i eszköztõl és megoldástól mentes volt a film, nem vált érzelgõssé, nem lett giccses, száraz volt, és lényegretörõ, ugyanakkor pont ezért lett felkavaró és drámai.
A kortárs európai filmgyártás egyik legjobb darabja ez a film.
h.bozsi 2014 júl. 23. - 08:42:40
Feliratos film a királyi televízióban!!!!!!!!!!!! Nahát! Csak nem rájöttek, hogy így is lehet nyelvet tanulni??
gepeslap 2013 nov. 28. - 10:40:24 Előzmény Viszkasz
A filmet még nem látva, így lehet, teljesen mellényúlva, ugyanakkor a franciaságból kiindulva Vercors (aki egyébiránt magyar származású) Sylva c. kisregénye jutott eszembe (http://hu.wikipedia.org/wiki/Sylva)
9/10
Edmond Dantes 2013 nov. 24. - 21:47:12 9/10
Kiváló alkotás, a francia film számomra legvonzóbb fajtájából: mûvészi, de nem öncélúan mûvészkedõ, van eleje, közepe meg vége ***kis spoiler: Michel érkezése szinte túl heppiendes, anélkül is tudjuk, lesz folytatás***spoiler vége, érzelmekkel telt, de nem érzelmeskedõ, a cselekmény végig teljesen leköti a nézõt, elsõrangú rendezés és színészi munka.
Viszkasz 2013 nov. 07. - 13:52:01
A filmben elhangzik egy könyvcím, amit a nagypapa olvasott, Sylvia volt a címe. Tudná valaki, ki írta ezt?
9/10
leho 2013 okt. 29. - 14:27:45 9/10
Ahogy a kritikus írta: Olyan film, amely él a lelkedben tovább a címlista után is.
dreamer1 2013 okt. 28. - 22:22:14
Tetszett a film nyílván nem tökéletes de Scott-Thomas játéka idevaló.Jópár éve megtalálták a francia filmek és sokban játszott jó szerepeket emellett a brit filmgyártás sem hanyagolta õt.Elhisszük neki hogy francia éppen de angolként is jó maradt.Akár elegáns dáma vagy megtört szerencsétlen asszony hiteles.
8/10
sanderb 2013 márc. 28. - 19:46:44 8/10
Egy kicsit a 22-es csapdája a történet és a kivitelezés is. Ahhoz, hogy megteremtõdjön a kellõ feszültség a jelen témához, jól kell építkezni a film során, amit nagyon nehéz a nullához közelítõ információk alapján, ami a film végéig alig változik. Természetesen adagol a dramaturgia apró cseppeket, de az alig elég az érdeklõdés egészséges fenntartásához, így marad a magas szintû színészi játék, ami pedig megint csak a visszafogottságra épül, ezért csak a szürke élénk árnyalatairól beszélhetünk. Minden vissza van fogva, maszatolva egy kicsit, hogy a vége üthessen. Azonban a vége sem lehet aránytalan az addigiakhoz képest, és így az sem robban, csak nagyot szól, amire a film utolsó részében fel is tud a nézõ készülni.
Összességében azért nagyon jó film és tartalmas; egy sort gondolkodtam, hogy miként lehetett volna színt vinni ebbe a drámába. Eddig csak a tanácstalanság biztos. 10/8
Mike088 2013 márc. 23. - 02:57:33
Kissé nyomasztó dráma, ahol a "miért,, kérdésre természetesen a végén derül fény egy erõs zárójelenetben.. Korántsem vagyok elégedett. Ötletesebb, impulzívabb filmre számítottam, sajnos emiatt a befejezés se vált katarktikussá. Talán ennyi volt a forgatókönyvben fene tudja..
10/5
gladiolus 2012 nov. 01. - 19:51:05
Hát én sírtam. No komment. 10/10.
9/10
od.gszal 2012 júl. 07. - 01:11:57 9/10
Nagyon szép film, már a kezdetektõl azt mondogattam magamban, hogy mindegy ki mit csinál, vagy nem csinál, az is mindegy, hogy elítéli-e érte a törvény vagy nem, a lényeg az, hogy miért csinálta, vagy miért nem csinálta, mi az indíték. Valahol 9-10 közötti pont.
9/10
Mandzsi 2012 febr. 17. - 15:58:04 9/10
moziban láttam. több. mint egy éve....az elejét untam és emlékszem még bocsánatot is kértem érte a barátomtól, hogy ezt miattam kell néznie,mert én választottam....

DE!!!! a végén mindketten úgy jöttünk, ki, hogy ez egy jó film volt, megérte megnézni.....ami a legjobban tetszett végre nem klisékkel operáltak, mint oly sok hasonló témájú filmben
8/10
Zigomer Trubahin 2012 febr. 17. - 01:16:28 8/10
Jó film, de azért túlzásokba ne essünk, vannak ennél jobbak is. És figyelemreméltó, milyen remekül sikerült a címét félrefordítani.
Összes hozzászólás