A jelölt

Bakancslistához adom
Kandidaten
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán thriller, 94 perc, 2008

Értékelés:

74 szavazatból
Szerinted?

Jonas Bechmann ügyvéd (Nikolaj Lie Kaas) odaadóan szolgálja a rendszert mindaddig, míg egy nap sötét zsarolási ügy áldozata nem lesz. Ekkor a kezébe veszi a dolgok irányítását és üldözőbe veszi azokat, akik megfenyegették. Semmi sem az azonban, aminek látszik. Jonas a zsarolás nyomán apja másfél évvel azelőtti rejtélyes haláláról tud meg új információkat és szemben találja magát egy sokat próbált szélhámossal, Claes Kiehlerttel. Rá kell döbbennie, hogy ebben a veszélyes és kiismerhetetlen világban általa befolyásolhatatlan erőknek van kiszolgáltatva.

Stáblista:

Szereplők

Jonas Bechmann
Claes Kiehlert
Martin Schiller

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
cinemad 2023 jún. 30. - 22:23:55 7/10
Nem egy világmegváltó, de korrekt film. Bár azt tényleg nem nehéz kb. a 10. percben jól megtippelni, hogy ki lesz itt a gonosz, és elég kiszámíthatónak is tűnik a cselekmény, de aztán ennek ellenére azért legalább kétszer igazán meglepett egy-egy csavarral. Van benne azért logikátlanság, főleg a főhős tetteiben, ami elvesz az összképből. De ezzel együtt is bár soha nem készülne rosszabb film. Egy könnyű hétköznap esti kikapcsolódáshoz jó választás.
lowbudget 2021 febr. 19. - 19:23:58
Miért kell folyamatosan rángatni azt a kib.ott kamerát??? Bolond vagy? Vagy ma még nem ittál és remeg a kezed? Parkinzonos operatőr miatt 0 pont részemről, mivel nem tudtam megnézni.
bcsaba73 2016 szept. 05. - 22:47:25
*SPOILER*

Nagyon jó kis film,amíg a leleplezés meg nem történik,utána elgondolkoztam rajta,hogy az erdõben a kutyás csávó a pénzátadáshoz minek is kellett? Ja,hogy ha õ nincs akkor vége a filmnek 30 perc után? Így visszagondolva már nem is volt olyan jó,vagy nem értem az egészet.
7/10
Owl 2016 júl. 03. - 14:02:27 7/10
A film szenved az izgõ-mozgó-rezgõ kamera betegségétõl, biztos nem futotta állványra. Nálam egyszer nézhetõ kategória. Zavart, hogy a fõszereplõ fegyver nélkül rohangál és a SPOILER túszul ejtett "barátnõjét" egy lapáttal akarja kiszabadítani, mikor tudja, hogy fegyveres bûnözõkkel van dolga. Semmi tervezés, csak bele a reflektorfénybe. A bûnözõk meg olyan jól "játszottak", hogy akár színészek is lehettek volna. Ezzel együtt a történet okozott nekem meglepetést, nem bántam meg, hogy megnéztem.
7/10
fourdogs 2015 okt. 18. - 23:08:34 7/10
Csak az olvassa, aki már látta, vagy nem zavarnak meg az elõzetes értékelések.

Szó se róla, igyekszik a film eladni magát. Csak hát túl korán jövünk rá a turpisságra, és onnan már az egyedüli izgalom az, valóban beigazolódik-e a gyanúnk. A flashback-ekkel meg nem csak az a baj, hogy több a kelleténél, de félre is vezet, hiszen szemtanú nem volt, így a visszaemlékezés is hamis - ez nagy hiba a filmkészítõtõl. Persze a film felvet erkölcsi kérdéseket is, eljátszik az életünket átszövõ korrupcióval.
Jonas reakciói és karaktere is ambivalens. Amikor megtalálja Sárát halottnak maszkolva, eszébe sem jut meggyõzõdni az állapotáról, csak a nyomok eltüntetésén munkálkodik; amikor menyasszonya életveszélybe kerül, nem visz magával fegyvert, holott - mint késõbb kiderül - vaktölténnyel "halálos" biztonsággal lõ - hát akinek volt már pisztoly a kezében, aligha téveszthetõ meg ezzel a trükkel, ráadásul a félautomata fegyverek nem is alkalmasak ismételt tüzelésre vaklõszerrel. Ugyanakkor tiszteleg más rendezõk alkotásai elõtt, alkalmazva az azokban látott megoldásokat, ennyi el is várható egy európai filmestõl.
Összességében ez egy jó iparosmunka, de nem több annál, a mestermûhöz ennél sokkal több kell.
perry 2014 aug. 26. - 15:06:23
A dánok kissé másképpen csinálják, bár Agatha -bocs , hogy csak így per- is megmondta a krimi vagy thriller szálait kevergetni kell, na persze meg hozzá kell tenni némi magánéleti bonyodalmat és már sínen is vagyunk.
A jelölt nem hoz újat ellenben rendesen behúz a csõbe a film közepéig, persze lesz olyan fórumozó aki már az elejétõl tudta ki is a sötét bûnök elkövetõje.
Ami számomra érdekes volt az a késleltetett rejtély megoldás, ami az alkotók javára írható, annyi szálat sikerül összekócolni amennyit csak lehet, néhol kissé többet is mint kellene, ettõl persze még õrültnek is látható a fõszereplõ, hiszen könnyedén a képek tanulsága szerint az idegösszeomlás szélére kerül, hogy aztán megérkezzen a szokványos csavar. Jelen esetben a gonosz cégtárs személyében.
Az elvarratlan szálakat és a logikai bukfenceket leszámítva A jelölt nézhetõ és kellemesen fogyasztható.
ramicica 2014 ápr. 05. - 17:12:21
https://vimeo.com/88144880
link lemaradt :)
ramicica 2014 ápr. 05. - 17:11:48
gey kis vágás..a film elejébõl..
Nikolja Lie Kaas
Gina424 2013 okt. 15. - 21:52:35
Tetszett, bár tényleg naiv egy kicsit a sztori...
SPOILER
Az ilyen megrendezett jelenetek soha nem sülnek jól el. Valamelyik szinésznek tényleg meg kellett volna halnia... És onnantól kezdõdött volna az igazi triller...
10/10
sanderb 2012 okt. 09. - 11:48:02 10/10
Igazi skandináv krimi, a legjobbak közül való!
Azt látom, hogy kevesen ismerik, pedig az amerikai vetélytársait simán veri.
Túlzás nélkül 10/10.
9/10
parduccica 2011 aug. 11. - 08:23:00 9/10
nekem speciel tetszett, érdekes volt és végre nem valami ameriakai nyálas szuperprodukció :)
6/10
NADALFAN 2010 okt. 20. - 18:35:18 6/10 Előzmény FaithSupnat
tény hogy jó pörgös film,csak az alap történet nekem túl naív ,ez az egész zsarolási ügy már az elejétõl büzlött a hibáktól....
10/10
FaithSupnat 2010 ápr. 05. - 22:28:45 10/10
Most néztem meg a filmet, és nagyon tetszett. Végig pörgõs, izgalmas. Nikolaj megérdemli az elismerést ezért a filmért is. Igaz, hogy a vége felé már sejteni lehet, hogy mi fog történni, de ettõl függetlenül fordulatos és jól megszerkesztett történet. Mindenkinek csak ajánlani tudom, a többi dán remekmûvel együtt.
verdeleth 2009 okt. 31. - 13:26:57
Azt kell mondjam, a film ajánlója nem túloz Tényleg nagyon jó északi thriller, noir hatásokkal Nem mondanám egyedinek a filmet, hiszen "az áldozat egyedül kiderít mindent" típusú filmbõl sok van, de ez a topban benne van: izgalmas, fordulatos, remek színészi játékok, profi rendezés, és van nem kevés erkölcsi mondanivalója is. Aki még nem látott dán filmet, az nyugodtan kezdeti ezzel, aki meg szereti a kis ország vérprofi és kegyetlen jó filmjeit, annak ez is kötelezõ.