Pandorum

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott német-angol akciófilm, 108 perc, 2009

Értékelés:

436 szavazatból
Szerinted?

Akár a bibliai Noé bárkája, a pusztulásra ítélt Földről űrhajó indul útnak a távoli Tanisz bolygóra. Az Elysium szállítmánya hatvanezer ember, akik hibernált állapotban teszik meg a több mint száz évig tartó utat, rájuk vár majd a feladat, hogy a magukkal vitt állat- és növényfajok példányaival biztosítsák az emberiség túlélését. Csak a kétévente váltott legénység van ébren. Amikor Payton és Bower felébred a fagyasztott álomból, semmire sem emlékeznek: nem tudják, kik ők, honnan jöttek, mi a feladatuk. Csupán egy biztos, hogy az Elysium reaktorával gondok vannak, és a hajó fedélzetén különös lények garázdálkodnak.
Bemutató dátuma: 2010. március 11. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
joey l jan. 29. 17:55:44 1/10 Előzmény Antal Forgács
eeeeeeeeeez???
1/10
joey l jan. 29. 17:54:19 1/10 Előzmény maxhell
neked nincs ízlésed.
pfffffffffff
1/10
joey l jan. 29. 17:52:15 1/10
Én szeretem a fantasztikust, ezért láttam a Nyolcadik utast legalább 15-ször. De ha megnézném még 20-szor akkor is izgalmasabb lenne ettől a fostól!!
1/10
joey l jan. 29. 16:34:00 1/10
No, hogy van az, hogy felébre altatásból, és fingja nincs hol van, de a kompjútert kezeli zsigerből. Azt hiszem ez az 5 perc eléfvolt!!!
5/10
Dr. Classic 2023 jún. 08. - 01:04:59 5/10
Nem tudom hová tenni a filmet... Jó 15 éve Tunéziában nyaraltunk, kikaptunk egy borzasztó esős periódust, és igazándiból akkor sütött ki a nap amikor indultunk haza. Sokkal jobb lett volna ha az egész film a Tanison játszódik, és nem csak az utolsó pillanatban látjuk meg a bolygót.
Belmont 2022 aug. 25. - 15:27:05
Kár vitázni, ne keressetek benne túl sok logikát, ez egy trash sci-fi, B-kategória.
Aki filozofikusabb művekre vágyik, annak ajánlom a Dust nevű csatornát a tuggyátokmelyik videómegosztón.

Vicces volt „Darylt" egy ilyenben látni. :D
maxhell 2021 márc. 24. - 20:25:53
Csak most találtam rá erre a filmre... Igen érdekes volt visszaolvasni a korábbi évekből a véleményeket, és azt kell mondjam, hogy nem is volt ez olyan rossz film, főleg 2009-es évből, azóta sokkal, de sokkal gagyibbak is születtek...
Még így 2021-ben is megállja a helyét, nekem legalábbis tetszett. Nem akarom megismételni az előttem dicsérők szavait, de a sztori szerintem elég jó, a kivitelezés is megállja a helyét. Nyilván vannak a filmben problémás részek, de a sztori több esetben előre nem várt fordulatot vesz, ami egy filmet jó filmmé tesz.

SPOILER
Azok közé tartozom, akik véleménye szerint kvázi mindenki pandoriumban szenvedett a hajón, és lényegében a lényeket is hallucinálták. Ez az utolsó percekben a hajóról történő menekülésnél vált nyilvánvalóvá, amikor a "vezérlőbe bemászó lényt" lövi a főhősünk, de igazából nincs is ott semmi...
Igen, de a csavar ott van a történetben, hogy igazából az is teljesen elképzelhető lett volna, hogy így alakuljanak az események, vagyis, hogy a lények létezzenek, lényegében a mutációval ezt megmagyarázta volna.
Vagy a 3. eset, hogy a lények végül léteztek, de a pandorium is végig ott volt a túlélő legénységben, tehát csak az események egy részét haluzták a szereplők, egy része pedig valós volt.
SPOILER VÉGE

Összességében szerintem korrekt film volt.
4/10
BBali06 2020 dec. 10. - 06:40:43 4/10
Így utólag, hogy kiderült ki a hadnagy és kicsoda Gallo, eléggé zavaros volt számomra a film. Úgy volt, hogy probléma miatt kelnek fel, de közben akárhány éve egy tengerfenéken dekkoltak, azok a lények pedig valószínűleg onnan mentek a víz alá? És nem élték túl az özönvizet a végén, azok meg vígan partra szálltak/repültek/kimenekültek? Szóval tele van kérdőjelekkel a film, remélem látok ennél izgalmasabb űrbeli filmet! És persze követhetőbbet.
10/4.
5/10
kékRS 2020 jún. 15. - 13:31:59 5/10
eléggé összetákolt valami ....tudomány az nem sok szorult a történetbe: (" felgyorsítja az evolúciót" ezért alkalmazkodnak az űrhajóhoz) ...jézusom! ezt már az általános iskolában is kiröhögik a gyerekek, szar színészi alakítások, blőd sztori...közepes látvány az alient, a halálhajót, meg egy zombifilmet turmixoltak össze..azért meg lehet nézni kis jóindulattal 5 pont...pontocska
Hungariancorazon 2020 márc. 29. - 03:16:10 Előzmény Gringabringa
Ne is hidd! A test elveszti a viztartalmát,ezért a bőr összehúzodik. Találni neten jó cikkeket a test bomlasi folyamatáról.
8/10
nick név 2020 jan. 08. - 14:08:14 8/10
Egy a köz figyelmét méltatlanul elkerülő, igazán remek film a Pandorum. Ízlésekről persze csak pofozkodni lehet, de az biztos, hogy amellett, hogy számomra az "Élien" filmek a nyomába sem érnek, a mostani klausztrofób, idegenes tematikájú filmek jobb pillanataikban is csak szeretnének olyanok lenni, mint a Pandorum - lásd az Árok (persze a maguk modernische, fluid módján).
- spojler, spojler, spojler -
Egy mélyűr sci-fi, ami végig egy tenger mélyén játszódik... Az idegenek pedig nem idegenek, hanem sok ezer év alatt eltorzult, elállatiasodott, kannibalizmusra berendezkedett emberek, illetve emberféleségek. - spojler, spojler, spojler vége -
A Nemesis társas pedig nem egy nem hivatalos Élien társas, hanem inkább egy nem hivatalos Pandorum társas.
8/10
Antal Forgács 2019 okt. 22. - 21:00:46 8/10
Nekem úgy rémlik jó film. Pár éve már láttam, de megnézem még egyszer.
Hungariancorazon 2019 jún. 09. - 23:25:26 Előzmény Gringabringa
Nem nő. Csak kiszárad a bőr.
8/10
Antal Forgács 2018 aug. 05. - 15:19:47 8/10
Szerintem jó film. Nekem legalább is tetszett.
Dolphus Lundgrennus 2017 szept. 24. - 00:52:39 Előzmény beubhd
si tacuisses, philosophus mansisses...
6/10
beubhd 2017 szept. 13. - 07:02:43 6/10
Istenem...ez a film hogy kaphatott ilyen magas értékelést? -.-\" Az elsõ egy óra komolyan alig akart eltelni. Ebben a filmben kb. minden gagyi. A lények, a belsõ terek...a cselekmények. Naaaagyon jó indulattal 6/10, de csak azért, mert szeretem az ilyen \"hogyanéljüktúlegyûrhajón\" típusú filmeket és ez ilyen.
Rábi Rab 2017 márc. 26. - 23:54:16
Bár én csak most láttam a filmet, nekem tetszett még így ennyi idõ távlatából is, pedig sok ilyet láttam már (Alien összes, Halálhajó, Ûrodüsszeia, stb). Az viszont nagyon meglep, hogy sokan nem értették meg a filmet. Pár gondolat a filmrõl, hátha segít másoknak (egyébként meg használjátok már a fantáziátokat, nem kell hogy egy film mindent a szánkba rágjon).

!!!SPOILER!!!

Azt már sokan leírták itt, hogy mi történt: az ûrhajó csak pár éve volt úton, mikor Payton (pontosabban Gallo, a fiatal srác) megõrült (mert megtudta, hogy a Föld elpusztult), megölte a parancsnokát és a társát, majd istent játszva kieresztette az emberek egy részét és aki nem engedelmeskedett, azt a raktérbe számûzte, ahol a túlélés egyetlen eszköze az egymás megevése volt. Gallo aztán megunta az istenséget, és újra hibernálta magát. A kiengedett emberekben levõ mesterséges enzim pedig több generáción át ilyen zombifélévé mutálta az emberiséget (igen, szaporodtak), mivel õk az ûrhajóhoz, és nem a Tanishoz (az új bolygóhoz) alkalmazkodtak. Ez a mutáció nagyjából 900 év alatt ment végbe, mert az Elysium 123 év alatt elérte a Tanist (ekkor senki sem felügyelte a landolást, automatikusan zajlott le), majd további 800 évet volt (féligmeddig) víz alatt. Bower (a fõhõs) ismerte az igazi Paytont még a Földön. Erre akkor jön rá, mikor meglátja Payton feleségét a hibernálókamrában, és akkor jön rá, hogy aki Paytonnak adja ki magát, az nem az (hanem Gallo, bár Bower ezt a nevet nem ismeri).

Hogy Leland (a néger csóka) honnan tud ennyit az Elysium történelmérõl? Szerintem ahol õvele találkoznak, az valami templomféle, és a falon levõ rajzokat nem õ csinálta, hanem azok, akiket elsõként eresztett ki Gallo. Lelandnek csak meg kellett találnia a rajzokat és az esetleges feljegyzéseket, mikor felébredt a hibernációból sok száz évvel késõbb.

Itt valaki írta, hogy mindenki pandorumban szenved: Szerintem meg nem. Sõt, szerintem Bower is csak a legvégén. Szerintem Bower nagyon sokáig épeszû, csupán a legvégén, a parancsnoki hídon kezd el hallucinálni a nyomás hatására. Vagyis szerintem a zombik léteznek.

Én egyetlen egy dolgot nem tudtam megérteni a filmbõl: Ha Gallo Payton helyére mászott be hibernálódni (a kamrán Payton neve van) akkor mi történt az igazi Paytonnal? Ha Gallo korábban kiengedte, akkor Bowert miért nem? Erre csak azt tudom gondolni, hogy Gallo totál véletlenszerûen engedett ki embereket, nem feltétlenül szobánként egyszerre. Lehet azt se tudta, ki hol van, csak látott a monitoron egy névsort és véletlenszerûen rábökött a nevekre?
3/10
pikigeri 2017 jan. 28. - 19:50:04 3/10
Borzalmas. Nézhetetlen. Végig unalmas. Mindenfajta minõséget nélkülöz. 10/3
barna pólós 2016 szept. 03. - 20:43:24
Ennél fényévekkel jobb filmet nem lehet találni. Nagyon jó sci-fi a hibáival együtt is. Az írója nagyon jól kitalálta a történetet, és logikus az egész. Volt fantáziája. Sci-fi rajongóknak kötelezõ ma. 9/10
4/10
r0t0 2016 jún. 12. - 13:37:47 4/10
Még annyi, hogy ha olcsó, de azért nézhetõ sci-fi akcióra vágyik valaki, inkább nézze meg a Lockout c. "mûalkotást", (Guy Pierce) fényévekkel jobban fog szórakozni...
Összes hozzászólás