Elveszett jelentés

Bakancslistához adom
Lost in Translation
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-japán romantikus dráma, 104 perc, 2003

Értékelés:

402 szavazatból
Szerinted?

Charlotte (Scarlett Johansson), az arcátlanul fiatal, de már unatkozó feleség és Bob Harris (Bill Murray), a filmsztár útjai egy tokiói luxusszálló bárjában keresztezik egymást. A véletlen találkozásból rövidesen meglepő, titokzatos barátság szövődik a nagy korkülönbség ellenére. Charlotte és Bob együtt kószálva fedezik fel Tokiót, s a helybéliekkel való találkozások révén számos harsányan vidám élményben lesz részük. Végső soron pedig valami újat fedeznek fel: az élet lehetőségeibe vetett friss hitet.
Bemutató dátuma: 2004. március 11. Forgalmazó: SPI

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2004
    Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória
  • BAFTA-díj

    2004
    Legjobb női alakítás: Scarlett Johansson
  • BAFTA-díj

    2004
    Legjobb férfi alakítás: Bill Murray
  • Golden Globe-díj

    2004
    Legjobb forgatókönyv: Sofia Coppola
  • Golden Globe-díj

    2004
    Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória: Bill Murray
  • Oscar-díj

    2004
    Legjobb eredeti forgatókönyv: Sofia Coppola
  • BAFTA-díj

    2004
    Legjobb vágás: Sarah Flack
  • Golden Globe-díj

    2004
    Legjobb rendező jelölés: Sofia Coppola
  • Oscar-díj

    2004
    Legjobb film jelölés: Sofia Coppola
  • Oscar-díj

    2004
    Legjobb rendező jelölés: Sofia Coppola
  • Oscar-díj

    2004
    Legjobb film jelölés: Ross Katz
  • Golden Globe-díj

    2004
    Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Scarlett Johansson
  • BAFTA-díj

    2004
    Legjobb film jelölés: Sofia Coppola
  • Európai Filmdíj

    2003
    Legjobb nem európai film jelölés: Sofia Coppola
  • BAFTA-díj

    2004
    Legjobb rendező jelölés: Sofia Coppola
  • BAFTA-díj

    2004
    Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Sofia Coppola
  • BAFTA-díj

    2004
    Legjobb filmzene jelölés: Kevin Shields
  • BAFTA-díj

    2004
    Legjobb operatőr jelölés: Lance Acord
  • BAFTA-díj

    2004
    Legjobb film jelölés: Ross Katz
  • Oscar-díj

    2004
    Legjobb férfi alakítás jelölés: Bill Murray

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
bolhaiattila febr. 06. 19:27:38 Előzmény gyereamozibabe
Így is fel lehet fogni a filmet. Ki mit lát benne. Ha te esetleg hosszabb ideig éltél Japánban, akkor lehet, hogy Neked van igazad, de én úgy érzékeltem a filmből, hogy néhány laza ecsetvonással elénk tudta tárni a mai Japán hangulatát és a mai japánok mentalitását. Bill Murray valóban ragyás és kopasz, de mégis el tudta hitetni a nézővel, hogy kialakulhatott közte és egy szép, fiatal nő között valami vonzás, rokonszenv, amiből valószínűleg nem lesz viszony. Azért én mindenkinek (helyesbítek, nem mindenkinek, hanem olyanoknak akik nem akarnak mindent elemezni, hanem el tudják engedni magukat) ajánlom, hogy nézze meg.
4/10
gyereamozibabe 2023 dec. 24. - 13:11:46 4/10
Végigszenvedtem. Már a film eleje irritált, ahogy gyerekesen próbálnak a japán kultúrából bemutatni pár jellemző dolgot. Mintha a japán turiizmusfejlesztési hivatal béna imázsfilméljét felturbózták volna egy szerelmi szállal. Közben a Fuji előtt golfozik Blll, majd megfordul pár helyen, amiknek semmilyen szerepe nincs a történetben, és lerí az egészről, hogy csak meg akarták nekünk mutatni japánt. De a fő problémám, hogy ez a ragyás Bill Murray (pedig ekkor csak 53éves, de egy vénembernek néz ki szegény) és a 17éves Scarlett sehogy nem passzolt össze. A saját kapcsolataik "válságából" (amit szintén amatőr párbeszédekkel akartak nekünk alátámasztani), még nem következik, hogy ők összeillenek. Egyetlen pozitívum, hogy a szerelem betejesülését nem mutatták. Nagyon elkeseredettnek (szerelmi bánatosnak) kéne lennem, hogy ez a film megfogjon, és elnézzem az amatőrizmusát.
filoszemitabélus 2023 szept. 21. - 11:44:44
Jó példa arra, hogy van az a hangulat, amit nem lehet leírni, vagy elmondani, csak megfilmesíteni. Művészfilm (jó értelemben) Mint ha nem is amerikai lenne. Igaz, hogy a rendező olasz gyökerekkel bír.
Estudante_ 2023 szept. 06. - 13:44:35 Előzmény Billy Walsh
Kíváncsi vagyok, mert megnézném, h melyik lehet a másik film, amelyikre gondolsz. Ha 10 évvel későbbi Jonze-film, akkor 'A nő' volna az?
10/10
Billy Walsh 2023 márc. 31. - 20:44:15 10/10
Sofia Coppola 2003ban megírja, megrendezi életének egyik legnehezebb időszakát.
Kerek tíz évvel később Spike Jonze (Coppola ex-férje) írja és rendezi meg ugyan azt az időszakot, vagy az azt követőt a saját szemszögéből. Két zseniális rendező úgy fejezte ki az érzéseit, ahogy a leginkább ki tudták fejezni. Egy-egy filmmel 🙂 A filmvilág legszebb szerelmes levele ez a két alkotás. Nekem mindenképp.
&
Mindkét forgatókönyvet Oscarral jutalmazták.
filoszemitabélus 2022 jan. 07. - 12:02:38
Csak spontán eszembe jutott a film, mert rossz kedvem volt és kevés film volt még rám ilyen nagy hatással. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, akiben van egy szemernyi érzés és el tudja magát engedni, nem akar folyton nyüzsögni, nem hiányolja az állandó akciót. Őszinte elismerésem a rendezőnek (aki nem csak szép, hanem rendkívül tehetséges) és a két főszereplőnek. Nem titkolt célom, hogy biztassak minél több kommentelőt, hogy megnézzék a filmet és szülessen még sok pozitív visszajelzés. Bruce Willis rajongóinak nem ajánlom!
8/10
vargama 2021 dec. 10. - 22:51:36 8/10
Ritka az ilyen film, amiben a viszonylag kevés közlés ellenére látjuk mindkét szereplő életét, ami nem különösen izgalmas, hiányérzetekkel teli. A barátkozás során ezt csak érintik, nem teszik rá a másikra ennek terhét. Minden alakoskodástól menetes tapintatos viselkedés, kölcsönös tisztelet jellemzi a kapcsolatukat, de ez nem merev, inkább nagyon emberi. Sikerül tartalmasan eltölteni egy unalmasnak induló hétvégét, és ezzel mindketten gazdagabbak lettek.
10/10
zetevar 2021 jún. 02. - 10:36:44 10/10
FIGYELJ, SPOILER LESZ!!!

Olvastam én is, hogy ezt mondja a búcsúzó mondatában, de én valahogy máshogy értelmezem. Sztem épp azt mondja, hogy még fognak találkozni (az, hogy most elválnak, nem akadálya a későbbi találkozásnak). Nekem az általad leírt gesztusok, az, hogy a lány megnyugodott, az, ahogy a férfi hátrálva mosolyog pont egy kezdődő kapcsolatra utal, nem egy lezárultra.
De az a szép benne, hogy lehet rajta agyalni. Mindenki elképzelheti a számára szimpatikus lezárását a filmnek... Eszembe jut, hogy a Before trilógia első része is egy hasonló lezárást kapott.
10/10
zetevar 2021 jún. 02. - 10:26:56 10/10
Ez a film egy gyöngyszem. Nem tudom, hogy nem jött még szembe velem. Két ember, aki az életében elakadt és nagyon unatkozik. A lány még keresi az élete értelmét, a férfi már talán feladta... A szürke napok színessé válnak egymás társaságában, de ez csak időleges lehet, mert a korlátok megkötik a kezüket. Annyi ilyen filmet lehet látni, mégis olyan keveset, ami ennyire elkapja a lényeget. Ritkán adok 10 pontot, de ami tökéletes, az tökéletes.
5/10
picipc 2020 jan. 01. - 12:01:39 5/10
A beteljesületlen szerelmnek ezt az ábrázolását a megfelelő drámaiság hiányban inkább erőtlennek és unalmasnak találtam (ezért 5/10). Ebben a kategóriában két nekem tetsző: Mielőtt felkel a nap (Before Sunrise, 1995, 8/10) és Szerelemre hangolva (Dut yeung nin wa, 2000, 10/10), előbbi a videa.hu-n fellelhető.
ricoh 2019 szept. 19. - 21:27:22
Elnézést kérnék a hölgyektől,mert mégis csak találtam pár érzelmes női kommentet itt..
ricoh 2019 szept. 19. - 20:13:08
Csatlakozni tudok az elöttem lévőkhöz,a filmnek valami különleges hangulata van.Az is elgondolkodtató hogy a forumon szinte csak férfi pozitiv kommentelők vannak a film alatt.Egy nő miért nem képes teljesen azonosulni a női főszereplővel? Amit még észrevettem a filmel kapcsolatban hogy mintha mindketten szeretetthiányban szenvednének.Tehát mintha a lány nem lenne boldog a házastársával.A férfi meg talán kiégett és oda a fiatal kora,ami annyi vágyal és szabadságal volt tele.Mindenesetre én szivesen megélnék egy ilyen különleges kapcsolatot a valóságban.Furcsa megfogalmazni ami közöttük van a filmben.Olyan mintha már rég ismernék egymást,ha létezik igazi és másik felünk akkor mi lenne ha nem ez? Lényegébe szerintem annyira tiszta volt ez az egész ami köztük volt hogy még bemocskolni sem tudná az ember hogy most szexuális inditatás akár 1 szikráját is látta volna.És ha nincs semmi szexualitás köztük igy aztán a korkülönbség is teljesen eltünik.Szerintem semmi mocskos dolgot nem lehet mondani kettejük kapcsolatára.Mégegyszer le a kalappal az előttem szoló férfitársaim előtt,ismét bebizonyosodott hogy szerintem az itt lévő férfi nem sokkal érzelmesebb mint a női nem.Legalább is itt még nem olvastam 1 érzelmes nőt sem aki teljesen azonosult volna a női főszereplővel.
bolhaiattila 2018 aug. 27. - 20:14:06
A film hangulata magába szippantja az embert, ha vannak érzései. A történet és a szereplők elvarázsolnak. Ezt Bill Murray-t egy visszataszító, tehetségtelen fickónak tartottam eddig. Talán azért mert nem szép és főleg szar filmekben láttam. Ezennel ünnepélyesen megkövetem őt is meg a rajongóit is. Az egész filmben szinte nem csinált semmit, de mégis annyit elmondott az életről, mint egy 6 kötetes regény. A befejező jelenettől könny szökött a szemebe, pedig temetéseken sem szokott ilyesmi előfordulni velem (főleg, ha az ellenségeim temetik) Hihetetlen, hogy sok fos mellett készülnek az USA-ban ilyen filmek, mint ez, vagy a "Kizárólag 5-7ig"
10/10
csomolungma 2018 márc. 09. - 09:51:05 10/10
Pontosan ahogy az elottem szolo is irja...aki megelte ezeket az erzeseket azok szamara jelent sokat!!!!Nagyon nagyon szeretem a filmet 10/10
go84 2017 nov. 11. - 15:18:08
reg lattam, igy ujra neztem ma. kommentek alapjan az nem erti a filmet es huzza le aki nem elt meg at ilyen elveszett, mar-mar "kiegett" erzest az eleteben. 33 vagyok nekem 1 eve van ilyen periodusom. a ket karater 50-es es 25-os eveiben jaro ember megis pontosan tudjak mit erez a masik illete en is tudom mit erezhetnek ok a filmben akar szavak nelkul es ettol botzasztoan jo ez a film.
szentnagy 2017 jan. 06. - 18:41:56
Imádom. A zenéje is mesés.
10/10
yoz007 2016 febr. 26. - 18:52:49 10/10
Nincsen erre egy külön magyarázatom, egyszerûen csak szeretem ezt a filmet.
(De hát különbözõek vagyunk...)
Yuliusz 2016 febr. 26. - 17:51:33
A film egészen különleges, és igen: nem való mindenkinek.
deepblue noir 2015 febr. 09. - 01:22:00 Előzmény pixma
tényleg nem a legjobb, de minek pontoz olyan aki végig se nézte?
és azért 1/10, gondolkozzunk már, annyi pontot a legszánalmasabb, nézhetetlen semmiknek adunk, ez annál jóval többet ér
nandelecki 2015 febr. 09. - 01:19:16
Az utolsó tizenöt perc menti meg a filmet saját csõdjétõl. Lapossága mellet realisztikus, mint saját, kisszerû, unalmas életünk. Egy filmtõl azonban mégis azt várom, hogy realisztikussága mellet is tudjon produkálni valami extrát. Egy film saját extrái miatt film, itt pedig semmi extra, akárcsak az élet. A film teljesen életszerû, ami negatív. Ez kevés. A befejezés finomsága viszont kiemelkedett, szép volt. Összességében csalódás, 4/10.
Összes hozzászólás