Végső menedék

Bakancslistához adom
Shelter
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai horror, 112 perc, 2010

Értékelés:

149 szavazatból
Szerinted?

Dr. Cara Jessup (Julianne Moore - Hannibál, A nagy Lebowski, Jurassic Park 2.) többszörös személyiségzavarral küzdő, sokszor veszélyes betegek kezelésével foglalkozik. Élete során annyi borzalmat látott már, hogy szakmai és Istenbe vetett hite ad neki erőt egyedül. Egy zűrös bírósági esetet követően látogatja meg pszichológus apját (Jeffrey DeMunn - Halálsoron, A köd). A doktor legújabb páciense, Adam (Jonathan Rhys Meyers - Tudorok, Mission: Impossible III.) minden addig látott betegét felülmúlja. Élete sötét rejtély, ráadásul minél többet tud meg Caráról, annál veszélyesebbé válik rá és családjára - végül, akár egy őrületes, démoni kitalálósdi végén, már az életük a tét...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
ZooiWanted 2010 nov. 25. - 17:41:01
Dr. Cara Jessup (Julianne Moore) többszörös személyiségzavara ellenére remek karriert tudhat maga mögött. Szakértõ tanúként tévedhetetlenül kiszûri a saját magához hasonló rendellenességben szenvedõ személyeket, több mint fél tucat gyilkossági ügy tisztázódott az õ segítségével. Cara a tudomány megszállottja, ám egyben hívõ is, még férje megrázó halála után sem vesztette el istenbe vetett hitét. Lánya, Samantha, ellenben igen.
Egy újabb zûrös bírósági eset után édesapja ? aki szintén orvos ? bemutatja õt egy betegének, Adamnak (Jonathan Rhys Meyers). Ahogy egyre jobban megismeri a fiút, majd annak múltjára is fény derül, Cara világ kezd összeomlani, és addig erõs hite is meginog. Halálos visszaszámlálás veszi kezdetét: ha nem sikerül megfejtenie az Adam körül lappangó titkot, annak komoly következményei lesznek mind saját, mind lánya életére...
Parádés film,Julianne Moore pedig remek...de hát ez eddig is köztudott volt...
8/10
Zsücc 2010 dec. 13. - 20:24:13 8/10
Horrornak nem nevezném, nekem inkább thriller volt, mert egy ideig teljesen hihetõ volt a sztori, és vér sem sok folyt, de egy idõ után kicsit elrugaszkodott, és ott számomra megszûnt a varázs... :( Ennek ellenére ez egy jó film, igazából ötletes, egyszer érdemes megnézni, már csak a színészi alakítások miatt is. Mindenki jó, még a kislány is, de JRM remekül játssza a tudathasadásost, teljesen hiteles volt a három személy, aki "benne volt". Félelmetes volt a különbség a személyen belül. A film hangulata is végig megvan, még ha az utolsó fél óra kicsit meg is töri azokat a dolgokat, amik a valóságban is megtörténhetnének.
9/10
gawi0413 2010 dec. 28. - 17:32:24 9/10
A két fõszereplõ nagyon jó. Megvolt az izgalom, kis misztikum, még sztorit is csaptak hozzá, igaz kidolgozatlan, de egy párszor meg lehet nézni. Nekem eléggé bejött.
9/10
Catharin 2011 jan. 30. - 13:51:11 9/10
MÁr nyáron láttam ezt a filmet és ezért nm emlékszek mniden részletre..viszont tudom h a film elsõ fele vlaami fantasztikus talán lehetett volna a legjobb film,ezt most komolyan mnodom egy kultusz lehetett volna annyira jól indult és a közepétõl mikor az egész átment a pszicho thrillerbõl "horrorba" az egész el lett rontva:/ pedig akkor reménység volt de akkkora!!!!!és igy az egész film középkategórás lett...sajnos
9/10
Thetys 2011 febr. 27. - 22:27:11 9/10
Szerintem jó kis film. Az elején kicsit tartottam attól, hogy újabb bõr a Legbelsõ Félelem-rõl. de nem az. Tényleg nagyon jó J.M. és J.R.M is.
Lehet én néztem be valamit, de az honnan derül ki, hogy a doktornõnek is "többszörös személyiségzavar"-a van?
8/10
bbit 2011 márc. 20. - 23:35:52 8/10
Ez valóban nem horror, tipikus misztikus thriller.
A doktornõ nem volt tudathasadásos, félreérthetõ a tartalom.

S P O I L E R!

A tiszteletes lelke vándorolt, rejtõzködött az évek során át másik testbe, sõt ebbe a testbe más lelkeket is begyûjtött,... akik nem hittek istenben...

A film végén éppen a már használhatatlan fiatalember testébõl a már halott kislányéba,... ami így elég hátborzongató lett.
MosFet 2011 szept. 11. - 19:26:42 Előzmény bbit
Persze, hogy nincs tudathasadás a doktornõnél...

A színészek remekül játszottak, fõleg a negatív fõhõs!

A sztori véleményem szerint egyedi, mindvégig izgalmas (nálam ez fõ szempont) a színészek jól csinálták a dolgukat, tehát mindenkinek ajánlom.

Nálam 9pont, de 10 lenne csak valamiért annyit nem érdeme, de nem tudom miért nem.
9/10
parduccica 2011 nov. 25. - 11:57:51 9/10
jó film...nagyon tetszett. éppen éjjel néztem, hát kicsit berezeltem.tetszett a sztori és a színészek nagyon jól játszottak.
9/10
ricsi49 2011 nov. 26. - 12:43:47 9/10
Tetszik. Mindenkinek ajánlom!
9/10
offtopic
rafi93dac 2011 nov. 28. - 00:27:52 9/10
Ha egy péntek estit nem is de egy szombati mozit otthon mindenképpen meg ér , õszintén én a körmöm rágtam egyes részeknél h mi lesz ennek a vége, abszolút jeles (Y)
5/10
main 2011 nov. 28. - 19:34:40 5/10
SPOILER!!!

Egy darabig egész jó volt a film, de amikor kiderült 'a titok', vagyis a történet lényege, na ott vált komolytalanná. Gyakorlatilag azt mondták, hogy aki nem hisz Istenben, azt bizony elviszi az ördög. Merthogy ugye a lelkész csak olyanokat támadott meg, akik nem hittek Istenben. Namost én hívõ embernek tartom magam, de ez színtiszta demagógia. Magánemberként azt gondolom, hogy mindenkinek meg kell hagyni a választás lehetõségét a hittel kapcsolatban, nem pedig ilyen olcsó megoldásokkal operálni egy filmben.
8/10
rob83 2011 dec. 04. - 16:20:31 8/10
Jó film nekem tetszett,de szerintem nem tartozik horror kategóriába akkor nem is néztem volna meg!10/8
8/10
sanderb 2011 dec. 07. - 12:59:41 8/10
Kevés film kezdõdik ennyire érdekfeszítõen, s ami még jó benne, hogy ezt az erõs bekezdést szinte végig tudja tartani. Néhány jelenet illetlen az egészhez, de összességében rendben van.
Szerintem ez a film nem sorolható be egyetlen kategóriába sem igazán, de az tény, hogy a thriller - horror - misztikus mezsgyéjén mocorog. 10/8
5/10
idõjós1010 2011 dec. 10. - 14:50:46 5/10
Tucatfilm kategória, nulla eredetiséggel, ellenben maximális túlbonyolítással !
Rögtön kezdésnél feladja a leckét egy hatalmas rejtéllyel, de ahelyett hogy azt szépen lassan "megmagyarázná" még csavar rajta vagy négyszer, aztán a vége meg egy akkora káosz lesz hogy még. Az utcsó x percre már nem is voltam kíváncsi, annyira agyamentnek éreztem már a sztorit.
10/10
stonecold7 2011 dec. 10. - 23:10:52 10/10 Előzmény idõjós1010
pedig egyszerû a sztorija
5/10
idõjós1010 2011 dec. 11. - 12:49:03 5/10 Előzmény stonecold7
Nálam hosszú a lista azon dolgokra vonatkozóan amiket nem értettem ebben a filmben, de ez talán azért is lehetett, mert a bugyutaságmérõ mûszerem már a film elsõ felében kiakadt, és innentõl kezdve nem voltam képes befogadni azt a sok értékes, és hasznos információt, amit nyújtani kívánt a film, sztorija teljes megértésének érdekében.
SPOILER
PL fogalmam nincsen róla, hogy mégis hogyan lehet egy hasadt elmeállapotú ember két, vagy többféle külön személyiséggel együtt még eltérõ fizikai állapotban is. Gondolok itt a tolókocsira, és a színvakságra. Továbbá nem értem még azt sem hogy adott személynek képzelve magát, hogy a fenébe lehet birtokában olyan információknak, apró dolgoknak, titkoknak, amiknek csak az általa megformált személy lehetett tudatában. Itt például arra a bányában (vagy hol) talált szögre gondolok, ami a 3 gyermekes anyuka zsebében lapult mindig, és amirõl gyermekein kívül elviekben senki nem tudhatott semmit. A késõbbiekben pedig már azt voltam képtelen felfogni, hogy mi a szösz jelent meg egyes szereplõk hátán, mitõl köhögtek fel vért, és hogyan ragadt rájuk ez a betegség. Egyáltalán ez egy betegség volt, vagy valami más ? Késõbb a kislányra is átragadt ez a nyavaja, akit valami vajákos asszonyhoz akart vitetni az anyukája, de mégis kihez ? õs régi videó felvételen lehetett látni valami öregasszonyt aki kente-vágta a témát, no de az már 100évvel elõttük is vén volt, csak nem ahhoz akarta vitetne a gyereket.

Szóval hason kérdések motoszkálnak a fejemben.
kissnorika 2011 dec. 12. - 19:32:25 Előzmény idõjós1010
Én azt vettem ki belõle, hogy a "vajákos asszony" anno megátkozta ezt a fõszereplõ férfit, mert az hitetlen volt. A rá mondott kántálás szerint már csak a hitetlenségben lelhet majd menedékre. - Persze érdekes, hogy egy elvileg hívõ hogyan vuduzik, de mindegy. :D
Szóval a fõszereplõ fickó - a hitetlen doki- szedte áldozatait, de csak azokat, akik hitetlenek voltak. Pl.: a tolókocsis David stb... És akit megölt, annak kiszívta a lelkét, és ezáltal lett az õ személyiségének is birtokosa, ezért is tudhatott minden részletet az életébõl.
Így kapta el Charles dokit, a nõ apját és vetett szemet a kislányra. Azt már viszont én sem értem, hogy minek kellett neki ez a "szellemlopkodás", és hogy a kislány a végén miért lett olyan, mint õ.
A kereszt szerû valami a vajákos asszony szerint a menedék. Vagyis amikor ott gyógyította azt a papát, és kifújta annak lelkét abba a kis köcsögbe, arra is ez volt rajzolva, és arra azt mondta, hogy az a menedék... Bár szerintem talán a hitetlenség jele is, ezért jött ki azon, aki hitetlen volt és ugye a hitetlen doki hátára is azt véste anno a vajákos asszony.
Sajnos a végén számítottam rá, hogy a kislány nem a saját nevén mutatkozik be..., de talán nem is lett volna olyan nagy szám, ha happy end. Persze így még több a kérdõjel, de legalább mindenki úgy oldja meg a filmet, ahogy tetszik.. :)
5/10
idõjós1010 2011 dec. 12. - 20:45:44 5/10
Nagyjából sikerült most már összeraknom a dolgokat magamban. Köszi :-)
Egyébként a végét még nem néztem meg :-)
7/10
Jagdglück 2011 dec. 17. - 22:19:59 7/10
Julianne Moore-t már megszokhattuk az ilyen típusú filmekben, õ jól is játszott, viszont maga a történet kissé debil. Az eleje még érdekfeszítõ, félelmetes, viszont a közepe-vége káosz és vicc-kategória. Egyszer elég volt:)
CrissCole 2011 dec. 21. - 11:02:21
Jó film. Julianne Moore "adja" el a filmet és Jonathan Rhys-Meyers játéka is egyedül álló ahogy megformálja a több karaktert.
Nagyon jó történet és teljesen érthetõ film. A Misztikus Thriller kategóriába sorolnám. Akik szeretik az olyan filmeket mint A Kör vagy a Más világ azoknak tetszeni fog. Szórakoztató , kicsit borzongató kellemes kikapcsolódás.
Összes hozzászólás