A zombik visszatérnek - The Walking Dead

A cikkünk apropója, hogy ma este tűzi műsorára a magyar Fox csatorna, a The Walking Dead évadnyitó részét. Ahogy azt már megszokhattuk, egy nappal az amerikai premier után itthon, szinkronnal élvezhetjük napjaink talán legnagyobb port felkavaró posztapokaliptikus drámáját. Immár a hatodik évadnál járunk, de nézzük mi is tette a nézők számára ilyen vonzóvá a sorozatot.

Már a széria alapjául szolgáló képregény is nagy sikereket ért el underground körökben, de a 2010 Halloween estéjén debütáló sorozat minden előzetes várakozást felülmúlt. Az AMC csatorna, az első évad alatt (ami csupán hat részből állt) 6 millióra tornázta fel a nézettséget, ami akkor kábeles rekord volt, ráadásul a finálét 8 milliónál is többen ültek a tévék elé. De ez még csak a kezdet, minden évben milliókkal emelkedett a sorozatot követők száma, és az ötödik évad végére a 17 milliós csúcsot döntögették, amivel állva hagyták a teljes tévés mezőnyt. Ezek a számok már csak azért is döbbenetesek, mert az AMC csatorna mintegy húszmillióval kevesebb háztartásban fogható, mint az országos network tévék. A sorozatot egyébként a nézők mellett, a kritikusok is jól fogadták, eddig 56 különböző tévés díjra jelölték, amiből 15-öt meg is nyert.
A történet pedig raklap egyszerűségű: a főszereplő egy volt rendőr Rick Grimes, aki kómából felébredve egy emberevő zombik által uralt poszt-apokaliptikus világban találja magát. Elindul hát, hogy felkutassa családját, és útja során sok más túlélővel is találkozik. Bár a zombik folyamatosan jelen vannak és kínzó éhségüket semmi se csillapíthatja, de az évadok alatt rá kellett jönnünk, hogy a fő veszélyt mégsem ők, hanem maguk a túlélők jelentik. A régi latin közmondás, az „ember embernek farkasa” sehol nem érvényes ennyire, mint ebben a történetben. Hőseink, a vándorlások alatt folyamatosan összetűzésbe keverednek más túlélő csoportokkal és azok sokszor manipulatív vezetőivel, így elérték azt a szintet, amikor már csak saját magukban bíznak. Kialakítanak egy saját rendszert, elismerik vezetőjüknek Ricket, és minden helyzetben összetartanak, ezzel biztosítva a saját és a kis csoportjuk túlélését. Persze a tragédiákat így sem kerülhetik el, senki se mehet biztosra vagy, ahogy Robert Kirkman, a képregény írója szokta mondani: „Ebben a világban senki sincs biztonságban!”
Hogy meddig folytatódik még hőseink és a csoszogó alulkoordinált mozgású zombik története az egyelőre megjósolhatatlan, de addig is élvezzük ki minden pillanatát, mert ritkán jutunk ilyen színvonalas horror drámához.

FOX: Hétfő (Október 12.) 21:50