A Trónok harca csatajelenetét a filmesek is megirigyelhetik

Tényleg nem kamuzott az HBO tévécsatorna PR-gépezete: olyan fejlevágós-belezős harcokat láthattunk, amilyeneket eddig csak a Spartacus és a Vikingek mert mutatni. Spoileres Trónok harca-kibeszélő, 6. évad. 9. rész.

Hétfőnként a Port.hun is rendszeresen kibeszéljük a rajongókkal a Trónok harca legfrissebb történéseit, amelyek most már feltartóztathatatlanul rohannak az évadfináléhoz (a korábbi összefoglalók ittittittittitt és itt olvashatók). A 6. évad utolsó előtti epizódjában végre már csak két fontos csatahelyszínre, Mereenre és Deresre koncentráltunk, ahol csak úgy hullottak a fontos és kevésbé fontos karakterek! Hosszú idő után először volt nehéz összeszedni az aktuális epizód öt legjobb jelenetét, mert legalább kétszer ennyi csúcspontot ki lehetett volna emelni a 9. részből.

Vigyázat, spoilerveszély! Innentől mindenki csak saját felelősségre olvasson tovább!

got609_091715_hs_dsc_74061.jpg

Girl Power

Daenerys amilyen béna jelenetben tért vissza sárkányháton a 8. részben a rabszolgatartó Mesterek által ostromolt Mereenbe, olyan látványos tűzijátékot rendezett most a sárkányaival, hamuvá égetve az ellenséges hajóhaf vezérgályáit. Időközben befutott a városba az elcsaklizott Vasflotta is Asha/Yara és Theon vezetésével (bár azt nem tudom, hogyan kerülték meg ennyire gyorsan Westerost), hogy aztán egy jól felépített jelenetben, Tyrion hathatós segítségével különbékét köthessenek a szüleik hibáiból okuló Targaryen-, Lannsiter- és Greyjoy-leszármazottak, lerakva ezzel egy új világrend alapkövét. Jaj annak, aki ezentúl vitázni mer a haragos sárkányoknak, veterán hajósoknak és barbár dothrakiaknak parancsoló Daenerys trónigényével!

Rickon halála

Északon természetesen mindenki Deres ostromát várta a legjobban, és a nagy párviadalt Havas Jon és Havas Ramsay között, hiszen az epizód címe is az, hogy A fattyúk csatája (Battle of the Bastards). A nemesi rangra emelt, őrült Bolton-ivadék persze most is kiélte a beteg vágyait, és még a nagy összecsapás előtt megölte Havas Jon féltestvérét, a kis Rickon Starkot (aki mostanra persze már nem is olyan kicsi), mert tudta, hogy ezzel kibillenti legendás nyugalmából az Éjjeli Őrség parancsnokát.

Háborús filmeket idéző csatajelenetek

Nem kamuztak az HBO marketingesei, amikor a múlt héten azt állították, tévétörténelmet fognak írni a 9. epizód csatajeleneivel: tényleg látványos lett a Deresért vívott harc, olyan fejlevágós belezésekkel, amilyeneket eddig maximum a Spartacus és a Vikingek stábja mert mutatni. A testvére elvesztése miatt a Bolton-seregre rohamozó Havas Jon szinte úgy küzd az ellenséges ármádiával, mint valami kaszabolós fantasy konzoljáték magányos főhőse, a válla fölött átkukucskáló néző pedig tényleg ott érezheti magát a háború forgatagában!

A király, izé... Kisujj visszatér

Egy várért vívott küzdelmet a falakon kívül megvívni, ráadásul túlerővel rendelkezve elveszíteni persze csak egy akkora önelégült barom tud, mint az elbizakodott Ramsay. Ugye ő végig abban a hitben volt, hogy miután a sajátjaival együtt az ellenfél lovasságát is lenyilazta, a falanxban harcoló, fegyelmezett pajzsos-lándzsás talpasai szépen bekerítik Jon katonáit, és az utolsó prémbe öltözött vademberig agyonszurkálnak mindenkit, komolyabb veszteségek nélkül. Persze a néző ekkor már tudta, hogy nem halhat meg a közönségkedvenc Jon, és lőn: Kisujj és az Arryn-ház lovagjai a hegyek felől érkezve pont ugyanolyan lovasrohammal gázolják le Ramsay lándzsásait, ahogy Gandalfék az orkokat a Két toronyban.

Ramsay halála

A rohadék Bolton-fattyú halálát aligha fogja bárki is meg siratni. Az epizód utolsó jelenete szinte magától értődő volt, hiszen Sansa igen elszántan követelte már a korábbi részekben is az őt megerőszakoló Ramsay halálát, de a hét napja éheztetett, korábban számtalan szolgálót felfaló kutyák kiengedése szerintem még a belezős horrorfilmeken edződött gyomornak is húsba vágóan brutális volt!