Családi programok hétvégére

Ezen a hétvégén Mackófarsanggal, Képregényfesztivállal, Cérnahangversennyel és az Állatok farsangjával várnak benneteket.

Január 31., péntek

Mackófarsang

Fővárosi Állat- és Növénykert - január 30. - február 2., 9.00 - 16.00

2020. január 30 és február 2. között tartják a Mackófarsangot. A négynapos rendezvény ismeretterjesztő és szórakoztató programokat is rejt magában, amit egyetlen állatbarát sem hagyhat ki. A gyerekek készíthetnek álarcokat, bábokat, részt vehetnek karneváli arcfestésen, valamint érdekes állattörténeteket hallgathatnak.
A jelmezben vagy mackóval érkező 14 éven aluli gyermekeknek a belépés 200 Ft/fő!

Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett - Könyvbemutató

Hegyvidéki Kulturális Szalon - január 31., 17.00

Milyen volt az élet a Sváb-hegyi csillagvizsgálóban családanyaként és női csillagászként? Kertész Edina gyerekkönyve Balázs Júlia, az első magyar női csillagász életét dolgozza fel. A beszélgetés után megtekinthetők az illusztrátor Bölecz Lilla képei.

Február 1., szombat

Neonkréta - Örvények, ritmusok - Ingyenes

Galeria Neon - február 1., 10.00 - 11.30

A múzeumpedagógiai foglalkozáson a lendület, a mozgás és az áramlás kapnak főszerepet. Felfedezhetitek az absztrakció lehetőségeit, ritmust csempészhettek a színekbe, Bernát András képeinek jellemzői alapján dinamikus, hullámzó, örvénylő formákat komponálhattok képpé izgalmas, mozgásos feladatokkal egybefűzve.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött (péntek délig).

Legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca - 13 mese

Puskin mozi - február 1., 10.00

A Bogyó és Babóca mesesorozat egy kis erdőben játszódik, szereplői erdei cimborák, apró bogárkák baráti közössége. A két főszereplő Bogyó, a csigafiú, és Babóca, a katicalány. A kis katica egy bájos, óvatos, félénk kislány, tele jó szándékkal, segítőkészséggel. Mindig megfontolt, felelősségteljes, megbízható. Bogyó, kis csiga, egy nagyon eleven, kíváncsi, vidám figura, kicsattanó jókedvvel, hatalmas lélekkel, telis-tele energiával. Bátor, de roppant érzékeny és szeretetreméltó.
Puskin kuckó

Téli madáretetés és madárkalács készítés

Sas-hegyi Látogatóközpont és tanösvény - február 1., 10.00 - 13.00

Ezen a délelőttön olyan madáretetőt készíthettek, mely nem hagy maga után hulladékot! Várnak mindenkit, aki szívesen gyurmázza be a tobozokba a madárkalácsot. A programra előzetes bejelentkezés és jegyvásárlás szükséges!

Dunaparti Angouleme - Képregényfesztivál

Francia Intézet - február 1., 10.00 - 18.45

A híres Angouleme-i Nemzetközi Képregényfesztiválhoz és a 2020 - a képregény éve programsorozathoz kapcsolódva a Budapesti Francia Intézet és a Magyar Képregény Szövetség szeretettel vár minden érdeklődőt a frankofón képregénynek szentelt Dunaparti Angouleme elnevezésű programra.

Meseszövés 3 - Készségfejlesztéssel egybekötött mesés foglalkozás | Korhatár nélkül! családi nap

Műcsarnok - február 1., 10.30 - 13.00

Szombatonként elevenné varázsolják a kiállítás tereit. Kicsik és nagyok kalandos történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a kiállított művekkel, és válhatnak maguk is alkotókká. Várják az egész családot Korhatár nélkül a Képpraxisok 2 kiállításokhoz kapcsolódóan.

Farsangi maszk készítés

Minurka - február 1., 10.30 - 12.30

A farsangi bulik elmaradhatatlan kelléke a jelmez és a maszk. Most bevetheted minden kreativitásod: elkészítheted álmaid álarcát akár a klasszikus velencei tradíciók nyomában, akár a modern trendeket követve, izgalmas alapanyagokból (tollak, flitterek, foszforeszkáló festékek és díszek stb.) és különböző technikák (pl. dekupázs) elsajátítása során Csetényi Lilla / Nearnia útmutatásával.

Cérnahangversenyek - Egy húron pendülünk

Bartók Emlékház - február 1., 11.00

Varázslatos kalandok bábokkal a komolyzene segítségével és Tárnok Marica és Sz. Nagy Mária bábművészek játékával.

Családi Délelőtt - Időkapszula

Ludwig Múzeum - február 1., 10.30 - 12.30

Az idő múlásával folyamatosan változnak a kultúrák. Mindig rámarad valami az utódokra örökségként, de ez nagyon sokféle lehet, hogy az egyes földrészeken más-más történeti korszakokban mit tartottak fontosnak megőrizni, konzerválni, értéknek tekinteni. Gondolhatunk a több évezrede épült piramisokban megmaradt üzenetekre, hieroglifákra, használati tárgyakra vagy a mai számítógépekre, szerverekre, amelyek a mai kor legfontosabb adatait tárolják nullákba és egyesekbe kódolva. Ezen a foglalkozáson azt fogjátok körbejárni, hogy a különböző korszakokban az ókortól napjainkig milyen értékeket, adatokat próbáltak megőrizni az utódok számára és azt milyen anyagi formában tették. Eljuthattok a jelenhez is, a mi digitális, cyber világunkhoz és végiggondolhatjátok, mit hagyhatunk az utódainkra.

Éljen a Grund! - Mese és valóság a Pál utcában (családi séta)

Kálvin tér - február 1., 13.00

Mindenki olvasta, mégis kevesen ismerik igazán Molnár Ferenc ikonikus művét, amiről sok legenda és tévinformáció kering a köztudatban. Vajon tudjuk, hol volt a Grund, mi az az Einstand vagy miért tiltották be a Gittegyletet? A PIM-kiállítás kurátorával az igazi helyszínek és a szereplőket ihlető alakok nyomába eredhettek. A sétán a téma szakértőjével járhatjátok be a regény eredeti helyszíneit.
A séta előzetes regisztrációt és jegyvásárlást igényel!

Farsangoló családi délután

Klebelsberg Kultúrkúria - február 1., 15.00

Vízkereszttől Húshagyó keddig tart a mulatságok, bolondozások, álarcos, maskarás bálok időszaka. A családi délutánon megnézhetitel a Kelekótya haramiák című előadást, melyből még az is kiderülhet, hogy a rettenetes rablók nem is olyan rettenetesek... A bábjátékot követően Kolompos mulatság és kézműves játszóház lesz.

Itt a farsang áll a Bál...

Újpesti Megyeri klub - február 1., 17.00

Gyermekkoncert Hevesi Imrével, minden gyerkőc szeretett Imi bácsijával, aki gitáron farsangi hangulatot varázsol, és ismert gyermekdalokkal szórakoztatja ifjú közönségét. A koncert nyomokban Halász Judit, Kaláka, 100 Folk Celsius, Kolompos, Bojtorján, Koncz Zsuzsa, Alma dalokat tartalmaz(hat)!
A bál batyus jellegű, kacagással fűszerezve, apró édes és sós süteménnyel, üdítővel lehet kedveskedni, készülni.

Február 2., vasárnap

Gryllus Vilmos: Maszkabál

MOM Kulturális Központ - február 2., 9.30 és 11.30

Gryllus Vilmos Kossuth-díjas zenész, előadóművész, zeneszerző Maszkabál című lemezeiről előadott koncertjén egy vidám jelmezbál figurái elevenednek meg.

Veronaki zenekar: Cifra Palinta

PannKa Közösségi Tér - február 2., 10.00

A Veronaki Cifra Palinta műsorában ismert mondókák és gyermekdalok szerepelnek, igazi Veronaki stílusban, tele mesével és humorral. "A Cifra Palinta koncepciója egy egész évet felölelő műsor, a napok, hónapok, évszakok változása, az állandóság és a változás egyensúlya a minden napokban – olyan dalfeldolgozásokkal, amelyeket mindenki ismer (pl. Bújj – bújj zöld ág, Süss fel nap, katicás dalok, eső dalok)."

Hab a tortán! - Szinetár Dóra és Makranczi Zalán

Jurányi Inkubátorház - február 2., 10.00 - 12.00

Az előadásban elhangzik Harcos Bálint: Szofi átváltozik és Weöres Sándor: Vásár című versének részlete, valamint Júlia Donaldson: A róka zoknija és A majom mamája című meséje.
Mesélő: Szinetár Dóra és Makranczi Zalán

Panka és a Mumus

Turay Ida Színház - február 2., 10.00

A felnőttek szerint, ha egy gyerek nem fogad szót, akkor elviszi a Mumus. A felnőttek szerint. De ki az a Mumus és hol lakik? Hogy néz ki? Kell tőle félni? Egyáltalán: létezik a Mumus? Panka és újdonsült barátai egy ódon tetőtérben izgalmas játékokat találnak... és még valamit, amitől a felnőttek szerint félni kell. Persze a felnőttek nem tudják, hogy az igaz barátság erősebb a félelemnél. És végül még az is kiderülhet, hogy... De ez legyen titok.

Farsangi alkotónap

Óbudai Kulturális Központ - február 2., 10.00

"Pöttömök és nagyobbak, búcsúztassuk együtt a telet a farsangi időszak alkalmával! Gyertek el hozzánk, és készítsétek el saját busóálarcotokat, valamint a bálok, mulatságok emlékeit megőrző velencei maszkot és hűtőmágnest. Várunk benneteket szeretettel! Legyetek részesei ennek a gazdag néphagyományokra épülő jellegzetes ünnepnek."

Kakaómese gyerekeknek: Szilaj, a vad völgy paripája

ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza - február 2., 10.00

Szilaj, a vad és fékezhetetlen paripa felé egy napon harmonikaszót hoz felé a szél a hegyekből, ő pedig elindul, hogy megtudja az ismeretlen hangok eredetét. Egy tábor tüzét fedezi fel, körülötte pedig furcsa lények – emberek –, akiket szintén sosem látott. Az első találkozás azonban drámai fordulatot hoz: az emberek lasszóval elfogják Szilajt, magukkal viszik, majd eladják a lovasság katonáinak.

Állatok farsangja

Nemzeti Táncszínház - február 2., 11.00

A heves játékba feledkezett pocok testvérek egyszer csak arra eszmélnek, hogy borzasztóan eltévedtek, távol az otthont adó pocok dobtól. Kalandos hazafelé vezető út veszi kezdetét, ami átszeli az erdőt, mezőt, vizeket, miközben találkoznak az ott élő állatokkal és az ember nyomaival is. Az immerzív élményt a tánc és a mozgalmas látvány harmóniája kelti életre, miközben különleges tájakon keresztül kísérjük haza a pici, ámde talpraesett tesókat.
Bemutató előadás

A háromfejű király

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Ódry Színpad február 2., 15.00

A Csodálatos Pitypangmező Királyának elveszett szíve. A Csodálatos Pitypangmezőnek nincs többé úrnője, hogy széppé varázsolja azt. Az étel ízetlen, a viccet nem követi nevetés, a palota falai csöndtől visszhangoznak. A Király önmagával folytatott harca és a Királynő elvesztése felett érzett fájdalom egyre nagyobb káoszba taszítja a birodalmat, amin csak a két gyermek, Porcsin és Mimóza segíthet. Elhatározzák, hogy visszaszerzik édesapjuk elveszett szívét, és megmentik a királyságot.
Az előadás hossza 60 perc szünet nélkül, utána pedig egy órás drámainstruktor foglalkozást tartanak a látottakhoz kapcsolódóan.

Ha pedig további farsangi programokat kerestek, ITT megtaláljátok.