12 tini karakter a moziból, akit felnőtt színész játszott

Múltkori, 10 tini karakter a tévéből, akit felnőtt színész játszott című cikkünk után megvizsgáltuk a túlkoros tinédzserek helyzetét a nagyvásznon is – és még sokkal durvább eseteket találtunk. Mutatjuk a legnagyobb korkülönbségeket a figura és az azt megformáló színész valódi életkora között!

Ahogy arról a korábbi cikkünkben már írtunk, a szóban forgó jelenség oka, hogy egy 18 éven aluli színésszel jóval nehézkesebb és drágább dolgozni, hiszen nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a foglalkoztatásukra (például sokkal több pihenő jár nekik, így kevesebb felvételt tudnak egy nap rögzíteni velük). Az alábbi példák ennek ellenére is sokszor elképesztőek (bár sok esetben az érintett sztár valóban tíz évvel fiatalabbnak látszik a koránál), sőt: találtunk egy egyenesen hajmeresztőt is.


Nevetséges Napóleon: Napoleon Dynamite

Ebben a 2004-es független filmben pályája első mozifilmes szerepében a 26 éves Jon Heder formálta meg a 16 éves Napoleon Dynamite-ot. Mivel a Nevetséges Napóleon cselekményének is az a lényege, hogy a fiú egy kívülálló, a többi diák közül erősen kilógó figura, annyira nem volt vészes a dolog (vagy legalábbis megfelelően erősített rá a koncepcióra). De azért nem véletlen, hogy a színész következő produkcióiban már – amelyekből a film sikere miatt rengeteg készült a következő években – egytől egyig felnőtt karaktereket játszott.

Forrás: TV2

 

Carrie: Carrie White

Brian De Palma Stephen King első regénye alapján készült 1976-os horrorklasszikusában is kerek tíz év a különbség a címszereplő gimnazista lány és az őt alakító színésznő, a forgatás idején 27 éves Sissy Spacek életkora között. A törékeny alkatú Spacek ugyan valóban elment tininek, de azért vicces belegondolni, hogy egy, még nem is a húszhoz, hanem már a harminchoz közelítő érett nő játszotta el annak a kamasznak a szerepét, akinek még csak most jött meg a menstruációja.

Forrás: United Artists / Getty Images

 

Grease: Betty Rizzo

Biztos sokan voltunk, akik úgy éreztük, amikor gyerekként a Grease-t néztük, hogy „nahát, milyen felnőttesek a gimnazisták!” Nos, a hiba nem a mi készülékünkben volt: az 1978-as filmmusical 17 éveseit valóban meglett felnőtt emberek alakították, akik így nagy tömegben még hunyorítva sem tűntek tinédzsernek (de pár kivételtől eltekintve még külön-külön, esetleg kamasz statiszták között elvegyülve sem néztek volna ki annak).

Forrás: CBS via Getty Images

 

Ahogy arról 15 dolog, amit nem tudtál a Grease-ről című cikkünkben már beszámoltunk, az 1977 júniusi forgatás kezdetén korban a legközelebb Dinah Manoff (Marty), Kelly Ward (Putzie), Eddie Deezen (Eugene) és Lorenzo Lamas (Tom Chisum) álltak a karaktereikhez: ők 21, 20, 20, illetve 19 évesek voltak. A férfi főszerepet hozó John Travolta még az elmegy kategóriába tartozott a maga 23 évével, ahogy a 25 éves Didi Conn (Frenchie) is. Ennél sokkal neccesebb a női főszereplő, a 28 éves Olivia Newton-John, a 27 éves Barry Pearl (Doody), a 26 éves Jeff Conaway (Kenickie), a 29 éves Annette Charles (Cha Cha), a 30 éves Jamie Donnelly (Jan) és a 31 éves Michael Tucci (Sonny). A legdurvább azonban kétségtelenül Stockard Channing (a képen jobbra), aki 33 évesen alakította Rizzót.

A csodálatos Pókember: Peter Parker

A kölyökképű Andrew Garfield 28 évesen formálta meg a radioaktív pókcsípésen átesett 17 éves gimnazistát – a filmesek szerencséjére a színész külseje mellett az is hihetőbbé tette a dolgot, hogy a radioaktív sugárzásra is rá lehetett kenni az olyan furcsaságokat, mint a felnőttesebb kinézet. Egyébként a képregény korábbi feldolgozásában, a 2002-es Pókemberben is hasonló volt a helyzet: akkor Tobey Maguire 26 évesen alakította a karaktert. Ehhez képest már határozott fejlődésnek könyvelhető el, hogy a legújabb filmekben az első opus, a Pókember: Hazatérés forgatásának kezdetén az új Pókember, Tom Holland még csak húszéves volt (sőt, a Pókember-részeket megelőző Marvel-filmben, az Amerika kapitány: Polgárháborúban még csak 19 – az még szinte tini!).

Forrás: InterCom

 

Csavard be, mint Beckham: Jesminder „Jess” Kaur Bamra

Ebben a Keira Knightley karrierjét kilövő 2002-es bájos sportfilmben Knightley valóban még csak 16 éves volt, a barátnőjét, a 18 éves Jesst alakító Parminder Nagra viszont közel tíz évvel idősebb a sztárnál, így ő a forgatás idején már betöltötte a 26-ot. Gondoljunk csak bele: a Csavard be, mint Beckham premierje után egy évvel már abszolút felnőtt szerepben, a Vészhelyzet orvosaként, Dr. Neela Rasgotra sebészként láthattuk a képernyőkön!


Vissza a jövőbe-filmek: Marty McFly

Alig van olyan néző, aki ne imádná Michael J. Foxot az időutazó Marty szerepében, így könnyű átsiklani a zavaró tény felett, hogy miközben az első Vissza a jövőbe-mozi forgatásakor ugyan még csak 24 évesen hozta a 17 évest, addig az 1989-es, illetve 1990-es folytatások idején már 28, illetve 29 éves volt. A sztori szerint ugyanis hőseink továbbra is 1985-ből kiindulva ugrálnak előre és hátra az időben, a valóságban azonban ez alatt az idő alatt már évek teltek el, így főleg a Vadnyugaton játszódó harmadik részben feltűnő, hogy hiába Fox gyerekarca és apró termete, itt bizony már egy harmincas férfit látunk.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Spinédzserek: Dionne „Dee” Davenport

Kamaszkorunk kedvenc tinifilmjében hasonló volt a helyzet, mint a Csavard be, mint Beckham esetében: az egyik főhősnőt, Chert itt is korban passzoló színésznő alakította, azaz a forgatás idején 18-19 éves Alicia Silverstone, de a lány legjobb barátnőjét, Dionne-t az akkor már 28 éves Stacey Dash hozta. Silverstone-tól eltérően ráadásul Dash az 1995-ös filmet követően szerepelt a Spinédzserek sorozatverziójában is, ami 1996 és 1999 között futott – ez pedig azt jelenti, hogy még 32 évesen is kamaszhőst játszott.

Forrás: CBS via Getty Images

 

Kapj el, ha tudsz! – Frank Abignale, Jr.

Steven Spielberg igaz történeten alapuló rabló-pandúros filmjében a cselekmény elején a főhős, a Frank Abignale Jr. nevű zseniális szélhámos még csak 17 éves, míg az őt megformáló Leonardo DiCaprio már 28 volt a forgatás idején. Ez azonban azért okoz a listánk többi filmjéhez képest jóval kevesebb zavart, mert a sztori szerint (és a valóságban is) Frank átverései közben tényleg folyton felnőttnek hazudta magát. A Kapj el, ha tudsz! egyik jelenetében például pont azt állítja magáról, hogy 28 éves.

Forrás: UIP-Duna Film

 

DiCaprio egyébként pályája korai szakaszán egy egész sor filmben játszott a valós koránál jóval fiatalabb karaktert, lásd Ez a fiúk sorsa, Gilbert Grape, Egy kosaras naplója, Rómeó és Júlia. Ezt azért tehette meg, mert valóban sokkal fiatalabbnak nézett ki, mint a valóságban: jó példa erre az ebben a cikkünkben látható filmrészlet, ami a Rémecskék 3. című horrorból származik, amelyben az akkor 16 éves színész egy 12 körüli kisfiút alakít teljesen hitelesen.

Dirty Dancing: Frances „Baby” Houseman

Minden idők egyik leghíresebb táncos filmjének főhősnője a sztori szerint 17 éves, de az őt megformáló színésznő, Jennifer Grey 26-27 volt a forgatás idején. Ám a jelek szerint még így sem volt elég érett, mivel – ahogy arról a Dirty Dancing forgatási érdekességeiről szóló cikkünkben is írtunk – a férfi főszerepet játszó idősebb (34 éves) és megfontoltabb Patrick Swayze-t a közös munka során nagyon idegesítette a szertelen színésznő viselkedése. Abban a híres jelenetben például, amikor Baby tánctanulás közben folyton elneveti magát, amikor Johnny végigsimít rajta a karjával, a bosszús arckifejezés nem volt beleírva a forgatókönyvbe, az a színész sajátja, csak szándékosan benne hagyták a végső változatban.


Meglógtam a Ferrarival: Cameron Frye

John Hughes 1986-os alkotása a filmtörténelem egyik legjobb tinifilmje – ehhez képest kissé csalódást keltő, hogy nem is tinik szerepeltek benne. A főszerepet, Ferris Buellert a 24 éves Matthow Broderick hozta, míg legjobb barátját, a 18 éves Cameront a kereken harmincéves Alan Ruck alakította (a képen jobbra). A legjobban a főhős barátnőjét, Sloane-t megformáló 19 éves Mia Sara stimmelt – ha jobban belegondolunk, ő konkrétan más generációba tartozott, mint a kollégái. Érdekesség, hogy a Dirty Dancing előtt egy évvel bemutatott filmben szerepel Jennifer Grey is: igaz, hogy Ferris nővérét játssza, de még így is elég túlkorosan, hiszen a sztori szerint még ő is suliba jár, a valóságban viszont 26 éves volt.

Forrás: Select Video

 

Harry Potter-filmek: Hisztis Myrtle

A Harry Potter és a titkok kamrája, majd a Harry Potter és a tűz serlege 14 éves kísértetét a Bridget Jones naplójából ismert, a korábbi film forgatásakor 37, a későbbién pedig már 40 éves Shirley Henderson alakította. Bár annak idején a fél világ el volt ájulva tőle, hogy ez micsoda színészi teljesítmény,

igazából ha bárkire ráadnak egy vastag keretes, előnytelen szemüveget, két copfba kötik a haját, halott sápadtra sminkelik az arcát és a megfelelő ruhákba öltöztetik, az 14 éves szellemkislánynak fog kinézni,

szóval mindez valószínűleg csak egy geg volt a készítők részéről. Az a jelenet mindenesetre – annak tudatában, hogy valójában egy negyvenéves nőről van szó – kicsit necces, amikor Myrtle a Harry Potter és a tűz serlegében bebújik a kádba a főhős mellé, és konkrétan rányomul, hiszen a varázslótanoncot játszó színész, Daniel Radcliffe Hendersontól eltérően tényleg kamasz (16 éves) volt a forgatás idején.


Aline: Aline Dieu

A legbizarrabb példát egy egészen friss, csak idén bemutatandó nem hivatalos Céline Dion-életrajzi filmben láthatjuk, amelyben az a francia színésznő, Valérie Lemercier formálja meg gyerekkorától (!!!) kezdve Céline Diont, azaz Aline Dieu-t, akit már az 1993-as Jöttünk, láttunk, visszamennénkben láthattunk – és már akkor sem volt kifejezetten fiatal. Lemercier hamarosan betölti az 57-et, így a mű forgatása idején 56 éves volt, és ugyan jól tartja magát, de azért mégiscsak nonszensz, hogy

az alkotók azt akarják, hogy elhiggyük egy ötvenes asszonyról, hogy nemcsak hogy kamasz, de hogy kisgyerek.

Mivel az alkotók szintén Lemercier-t takarja, ő volt ugyanis a forgatókönyvíró és a rendező is, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ebben az esetben durva művészi hiúságról lehet szó. Az Aline előzetese ugyan (talán nem véletlenül) úgy van összevágva, hogy a legdrasztikusabb részek nem kerültek bele, de higgye el mindenki, a filmben onnantól kezdve, hogy még alig éri fel a színpadot, de már szeretne énekelni, Lemercier játssza a kislány Aline-t is!


(via TvOverMind)