Az Alien alternatív befejezése az egész franchise-t ellehetetlenítette volna

Sok más filmhez hasonlóan A nyolcadik utas: a Halál sem egészen úgy festett a korai tervekben, ahogy később a vászonra került. Ebben az esetben azonban a stúdió közbeavatkozása – kivételesen – kifejezetten áldásosnak bizonyult.

Az eredeti befejezés

Ahogy az minden rajongónak (és talán nézőnek is) szinte beleégett a retinájába, az 1979-es sci-fi/horror úgy végződött, hogy a Nostromo űrhajó legénységéből egyedül Ripley és a Jones nevű vörös macska maradt életben, akik sikeresen eljutnak a menekülést jelentő űrkomp fedélzetéig, itt azonban már várja őket a xenomorph, akivel a nő végül úgy tud végezni, hogy kinyitja a légzsilipet, majd elhamvasztja.

A film legvégén azt halljuk, ahogy Ripley beszámol az utókornak társai szomorú sorsáról, majd hibernálja magát és a macskát, azt remélve, hogy hamarosan rájuk talál valaki.


Az alternatív befejezés

Ridley Scott rendező még a 2017-es Alien: Covenant promóciós körútján beszélt róla, hogy eredetileg egészen más befejezést szánt a filmnek: egy rémálomba illő és egészen kegyetlen fordulatot. Gonosz terve az volt, hogy e szerint a forgatókönyv szerint nem működik a légzsilip, így a lény gond nélkül visszajut a kompra, majd minden különösebb ceremónia nélkül kivégzi Ripley-t. Scott még azt is elmesélte, hogy úgy képzelte:

a xenomorph áthatol a nő űrhajós sisakján, és letépi a fejét.

Majd tanúbizonyságot téve hihetetlen evolúciós képességéről, átveszi a parancsnokságot, és Dallas (Tom Skerritt) hangját utánozva elkezd tevékenykedni a fülkében. A film legvége pedig az lett volna, hogy az idegen kiküld egy vészjelet – ami természetesen halálos csapdát jelent, hiszen a Nostromo utolsó életben maradt tagjaiért érkező mentőcsapatot nem Ripley és a macska, hanem a szörnyeteg várja.

A nyolcadik utas: a Halál. Forrás: InterCom

 

A 20th Century Fox megmenti a filmtörténelmet

Nem szorul különösebb magyarázatra, miért lett volna hihetetlenül tragikus, ha Ridley Scott szadista verzióját választják filmvégi zárásnak, hiszen nemcsak a Ripley-ért és az emberi hősökért izguló nézőkkel lett volna kőkemény kib*szás, de még megszületése előtt véget vetett volna egy több mint 40 éves múltra visszatekintő franchise-nak. Ezzel a befejezéssel maximum a xenomorph-ok sztorija folytatódhatott volna, de hozzájuk a nézők értelemszerűen nem annyira tudtak kapcsolódni. Arról nem beszélve, hogy A nyolcadik utas: a Halál jelenlegi, megvalósult formájában új alapokra helyezte mind a sci-fi, mind a horror műfaját, és nélküle máshogy nézne ki a Ragadozó-franchise is.

A bolygó neve: Halál. Forrás: Mokép


Persze az Alien-franchise-nak nem nevezhető minden egyes darabja sikertörténetnek, de a James Cameron által rendezett második rész, az 1986-os A bolygó neve: Halál például csaknem annyira kultikus, mint az alapfilm. Rengeteg olyan esetről hallottunk már a filmtörténelem során, amikor a producerek beavatkozása borzalmas végeredményre vezetett, de azt kell mondanunk, hogy A nyolcadik: utas a halál esetében nagyon jó volt, hogy a kreatív értelemben kissé elszabaduló Ridley Scott orrára koppintottak. A dolog – Scott beszámolója szerint – egészen pontosan úgy zajlott le, hogy

amikor telefonon elmesélte a nagy ötletét a Fox egyik fejesének, érezhetően megfagyott a levegő, majd az illető 14 órán belül a forgatás helyszínén volt,

és megfenyegette a rendezőt, hogy azonnal kirúgja, amennyiben továbbra is azt tervezi, hogy a film Ripley halálával fog végződni.


Hol lehet megnézni az alternatív verziót?

Elvileg sehol, mivel a szóban forgó változatot nem vették filmre, és még storyboard sem készült hozzá, szóval csak az oral historynak köszönhetően lehet egyáltalán tudni róla. A Ridley Scott által adott interjúk mellett állítólag létezett egy látványterv is, amely azt ábrázolta, ahogy a xenomorph szája (vagy ahhoz hasonlatos szerve) behatol Ripley homlokába. A nyugtalanító sztori a Redditen is felbukkan időnként, ezenkívül az alkotók az Alien-tetralógia DVD-kiadásához készült audikommentárban is beszéltek róla. Viszont nem véletlenül írtuk, hogy elvileg: egy igen tehetséges YouTube-felhasználó ugyanis a szóbeli beszámolók és az Alien-filmek létező felvételei alapján

összevágta a szóban forgó alternatív verziót

– alant látható, hogy (a kisebb, objektív körülményekből származó eltéréseket leszámítva) hátborzongató módon egyezik azzal, ahogy Scott elmesélte.


Reakciók

A Fox fejeseinek reakciójáról már esett szó, de az említett audiokommentárban magának a stábnak is lehetősége volt reagálni a dologra, hiszen Ridley Scott mellett a legtöbb szereplő jelen volt – ők azonban bármiféle megjegyzés nélkül, meglehetősen derűsen fogadták a dolgot. Egyedül a xenomorph első áldozatát, Kane-t alakító John Hurt törte meg a csendet, amikor elkezdett a film örökségéről és hatásáról beszélni: ami végül is értelmezhető úgy, hogy a maga részéről nem értett egyet az alternatív verzióval. Érdekes módon maga Sigourney Weaver, Ripley megformálója sem kommentálta soha azt, hogy milyen kegyetlen sorsot szánt volna neki a rendező – pedig egy időben sok szó esett a xenomorph-hoz kapcsolódó szexuális utalásokról is, szóval bőven lett volna lehetősége kifejteni a véleményét.

Érdemes amúgy elolvasni a fenti videónál a hozzászólásokat: egy páran ugyan azt írják, ütősebb lett volna az alternatív befejezés, de a legtöbben üdvözlik a stúdió áldásos közbeavatkozását.
Forrás: Pannonia Entertainment

 

(via Slashfilm)

 

Amikor káros volt, hogy a stúdió közbeszólt

Bizarr és felesleges változtatások, amiket kierőszakoltak a filmproducerek

A Ragadozó egyik legemlékezetesebb jelenetét is a producerek követelőzésének köszönhetjük, de a rendező csavart egyet a kérésen. Nem mindenki volt ilyen eredményes!

Tovább