És az megvan, hogy Vader egy szőke bombázóval diszkózott a '78-as Oscar-gálán?

Sly Muhammad Alival verekedett a színpadon, Steven Seagal adta át a Forrest Gump díját. Vicces érdekességek az elmúlt évtizedek Oscar-ceremóniáiról.

Mát csak 6 nap, és itt a jubileumi, 90. Oscar-gála, amit március 4-én rendez meg a Los Angeles-i Dolby Színházban az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája, mi viszont majd csak hétfő hajnalban tudhatjuk meg az eredményeket. Nagyon drukkolunk Enyedi Ildikó filmjének, a Testről és Lélekről-nek, amit a legjobb idegen nyelvű film díjára jelöltek, de a 20 éve Magyarországon élő és dolgozó hangmérnöknek, Mac Ruth-nak is szurkolunk, aki a Szárnyas fejvadász 2049 hangvágásával nyerhet.

Addig is összeszedtünk néhány kevésbé ismert, mókás érdekességet az előző 89 díjátadó felkonferálásaiból, íme:

1. Stallone Vs. Muhammad Ali bokszmeccs (1977)

Az 1977-es Oscar-gálán összesen 10 kategóriában jelölték Sylvester Stallone 1976-os kultfilmjét, a Rockyt. Ő végül nem nyert sem főszereplőként, sem íróként (csak a legjobb film, rendezés és vágás díja jött össze), a színpadon viszont ott lehetett, mivel ő adta át Beatrice Straightnak a legjobb női mellékszereplő díját a Hálózatért. Sly bohóckodott egy kicsit a korszak bokszlegendájával, Muhammad Alival, aki viccesen még azzal is megvádolta, hogy az ő életét filmesítette meg a sztár, és ezt ott helyben le kell rendezniük egy kis bunyóval. Stallone tipikus '70-es évekbeli trapéznadrágja és a nagygalléros, stricis inge irgalmatlanul cool!

2. Mark Hamill és C-3PO két Oscart is átadtak (1978)

Az 1977-es Csillagok háborúja az egy évvel későbbi Oscar-gálán nem kevesebb, mint 6 kategóriában tarolt (legjobb vágás, díszlet, jelmez, hang, zene, vizuális effektek), valamint egy hetedik, speciális díjat is bezsebelt. Az utóbbit a zseniális hangmérnök, Ben Burtt kapta meg a Star Wars-univerzum máig emlékezetes űrlény hangjaiért és robot csipogásaiért – így a díjat magától C-3PO-tól és R2D2-től vehette át. Kőszívű Star Wars-rajongó az, akinek egy kicsit sem lesz fátyolos a tekintete ettől a videótól, amiben C-3PO saját magát véli felfedezni az életnagyságú Oscar-szoborban, a mindössze 26 éves, Hollywoodban addig totálisan ismeretlen, csokornyakkendős Mark Hamill úgy vigyorog, mint a tejbetök, a hetyke, huszárbajszú Burtt meg teljesen összezavarodik a köszönőbeszéde alatt. A Filmakadémia egyébként George Lucas mesterműve mellett a nagy rivális Steven Spielberg sci-fijét, a Harmadik típusú találkozásokat is különdíjjal jutalmazta: Frank E. Warner speciális Ocart kapott a hangeffektekért.

3. Amikor a legjobb jelmezeket az Oscar színpadán is megmutatták (1978)

Ma már elképesztően szürreális, ahogy a '78-as Oscar-gálán Darth Vader egy szőke bombázóval az oldalán, diszkósított Star Wars-zenére parádézik a színpadon, mint valami revütáncos. De ekkoriban bizony még az volt a divat, hogy a legjobb jelmez kategória minden tagja felvonul az eredményhirdetés előtt. A kategória nyertese a brit John Mollo lett – abszolút megérdemelten, hiszen Darth Vader sisakja, kesztyűje, palástja és a hasán villogó kapcsolótábla 40 évvel a Csillagok háborúja premierje után is mind kultikus tárgy, és nem mellesleg az egyetemes popkultúra része.

4. Steven Seagal Oscar-díjat ad a Forrest Gump stábjának (1995)

Seagal és az Oscar: két olyan szó, amit a faarcú akciósztár filmográfiáját ismerve nemigen emlegetnénk egy mondatban. 1995-ben viszont gyerekkorunk kedvenc utcai harcosa is felsétálhatott az Oscar-gála színpadára, hogy ő adja át a legjobb speciális effektekért járó díjat a Forrest Gumpért az Industrial Light & Magic (George Lucas legendás trükkgyára) dolgozóinak. Igazi gigászok harca volt egyébként ebben a kategóriában '95-ben, mivel Schwarzegger True Lies című akciófilmje és a Maszk is esélyes volt az Oscarra.

5. Schwarzenegger ódákat zeng a Mátrixról (2000)

1999-ben új időszámítás kezdődött a '90-es évek akciófilmes termésében: ekkor került mozikba a Mátrix, ami a körbeforgó kamerával meg a bullet time-mal forradalmasította a hollywoodi filmek látványvilágát. A Wachowski testvérek generációkat ámulatba ejtő kultfilmjének jeleneteiről még a jó öreg Arnold is csak leesett állal tudott beszélni a 2000-es díjátadó gálán. Pedig az ő '90-es évekbeli akciófilmjeiben is eléggé odatették magukat az effektgyárosok, gondoljunk  csak a Terminator 2 folyékony fém T-1000-ére vagy a Total Recallra! A Mátrix ebben a kategóriában abszolút megérdemelten nyomta le a Stuart Little-t és a már '99-ben is eléggé bénácskának tűnő Star Wars-előzményfilmet, a Baljós árnyakat.