Ezek George Clooney kedvenc filmjei

A színész mindössze három filmet nevezett meg, de meg fogsz lepődni.

Kevés olyan hollywoodi színész van, akinek annyira eklektikus a filmográfiája, mint George Clooneynak: játszott kórházsorozatban (Vészhelyzet), vámpírfilmben (Alkonyattól pirkadatig), képregényfilmben (Batman és Robin), akciófilmben (Peacemaker), háborús filmben (Az őrület határán), heist movie-ban (Ocean’s-trilógia), sci-fiben (Solaris) és még hosszan sorolhatnánk. Ha egy ilyen embertől megkérdezik, hogy mi a kedvenc filmje, automatikusan arra számítunk, hogy jó sok alkotást fog sorolni a legkülönfélébb műfajokban. Ám Clooney esetében nem ez történt.

Forrás: David M. Benett / Getty Images for Channel 4 Television

 

A kérdésre először két filmet nevezett meg: az egyik Stanley Kubricktól a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni, a másik és egy Sidney Lumet-film, a Bombabiztos. Mindkét alkotást 1964-ben mutatták be, a Clooney azt mondja, hogy azért esett ezekre a választása, mert alapvetően ugyanarról szólnak: mindkettő megrendítő elbeszélés, amely a nukleáris fegyverek elterjedésének súlyos témáját tárgyalja.

A Dr. Strangelove a szatíra és a fekete komédia eszközeivel mutatja be a nukleáris félelemeket, a Bombabiztos pedig egy feszültséggel teli dráma, ami a nukleáris patthelyzetet tárja fel.

„Az egyik hisztérikusan vicces, a másik pedig félelmetes. Egyszerűen gyönyörűen elkészített filmek.” - mondta a színész és azt is hozzátette, hogy ezek a filmek kifejezetten mélyen beszélnek az amerikai értékeket és gondolkodást:

„Mindkét film Amerika-barát. Arról beszélnek, hogy Amerika egész eszméje az egyet nem értésen és a kérdések felvetésén alapul. […] Ezek a filmek arra emlékeztetnek minket, hogy mindig fel kell emelnünk a szavunkat. Azt mutatják meg, hogy nem csak jogunk, hanem kötelességünk is kérdéseket feltenni.”

Nem véletlen,hogy a Bombabiztos című filmből maga Clooney készített remake-et producerként, 2000-ben.

Dr. Strangelove (1964)
Forrás: InterCom

 

A színész egy harmadik filmet is hozzácsapott a listájához: az 1971-es Harold és Maude egy fekete komédiát, ami egy rendhagyó szerelmi történet egy fiatal férfi és egy 79 éves nő közt. A film az évek során kultikus státuszba emelkedett, rajongótábora a furcsa humoráért, a mély témájáért, valamint a szerelem és az élet egyedi felfogásáért szereti.

„Három film, ezek a kedvenceim. Nem túl hosszú lista.”

- mondta Clooney.

Harold és Maude (1971)

 

Tehát még egyszer, ezek George Clooney kedvenc filmjei:

 

(via Farout Magazine)