Zelenszkij beszédével indult a 75. cannes-i filmfesztivál

Ukrajna elnöke többször is utalt a mozivilág kultikus alkotásaira, többek között Chaplin A diktátor című szatírájára és Coppola Apokalipszis mostjára. Biztos benne, hogy a diktátor veszíteni fog.

Május 17-28. között rendezik meg idén a 75. cannes-i filmfesztivált. A rangos eseményt Michel Hazanavicius francia nyelvű zombivígjátéka, a Coupez nyitotta meg kedden, de a vetítés előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is élő videóhívásban üzent a cannes-i közönségnek Kijevből. A nyitófilm címe egyébként korábban Z volt, de Hazanavicius ezt megváltoztatta, miután az ukránok levelet küldtek neki, amelyben kifejtették, hogy a Z betű az Ukrajna elleni orosz invázió és az oroszbarát tüntetések jelképévé vált. A rendező tudomásul vette a kérést, és a címváltoztatást bejelentő közleményében leszögezte: „a filmet azért készítette, hogy örömet okozzon, és semmilyen körülmények között nem szeretné, ha közvetlenül vagy közvetve kapcsolatba hoznák a háborúval”.

Volodimir Zelenszkij élő videókapcsolásban a 75. Cannes-i Filmfesztivál megnyitóján (forrás: Andreas Rentz/Getty Images)

 

Volodimir Zelenszkij, az orosz invázió sújtotta Ukrajna elnökének szenvedélyes beszédét élőben fordították le franciára majd angolra a Palais des Festivals közönségének, ahol többek között olyan hírességek ültek a széksorokban, mint Julianne Moore és Forest Whitaker (valamint az idei zsűritagok: Vincent Lindon, Rebecca Hall, Joachim Trier, Jeff Nichols, Noomi Rapace, Asghar Farhadi, Jasmine Trinca és Ladj Ly). Az elnök kijelentette:

Meg fogjuk nyerni ezt a háborút.

A korábban népszerű színészként is ismert Zelenszkij a beszédében többször is utalt különböző filmekre, köztük Chaplin A diktátor című klasszikusára, amely 1940-ben, az Egyesült Államok második világháborúba való belépése előtt készült, és Adolf Hitlert valamint a nácizmust állította pellengérre. Az ukrán elnök egyúttal felszólította a Cannes-ban jelen lévő filmeseket, hogy ne nézzék tétlenül a háborút.

Szükségünk van egy új Chaplinre, aki bebizonyítja, hogy a mi időnkben a mozi nem maradhat néma. A mozinak nem szabad hallgatnia!

Hozzátette:

Az emberek gyűlölete elmúlik, a diktátorok meghalnak, és a hatalom, amit elvettek a néptől, visszatér a néphez. Mert amíg emberek halnak meg, addig a szabadság soha nem fog elpusztulni.

Zelenszkij Francis Ford Coppola Apokalipszis most című háborús filmjének hírhedt sorára is utalt, („Imádom a reggeli napalm szagát!”), megjegyezve, hogy Oroszország inváziója és az ukrán városok bombázása „szintén reggel kezdődött”.

Február 24-én Oroszország hatalmas méretű háborút kezdett Ukrajna ellen, azzal a szándékkal, hogy még jobban benyomuljon Európába. Naponta emberek százai halnak meg. Vajon a mozi hallgatni fog, vagy beszélni fog erről?

Zelenszkij arra is tett utalást a cannes-i nézőknek, hogy „a 20. század legbrutálisabb diktátorai szerették a mozit”. Az ukrán elnök, aki egyébként egyszer sem utalt név szerint Vlagyimir Putyinra, a végén ezzel zárta a beszédét:

Biztos vagyok benne, hogy a diktátor veszíteni fog. Dicsőség Ukrajnának!

(via The Hollywood Reporter & The Independent)