Szánják-bánják a Stranger Things alkotói a sorozatban elkövetett szarvashibát

Egyre több bakit szúrnak ki szemfüles rajongók a Netflix szériájában. A Duffer testvérek reagáltak. SPOILERHEGYEK!

Ahogy arról korábban már írtunk, nekünk ugyan nagyon tetszett a Stranger Things új, a streamelős óriás oldalára május végén felkerült negyedik évadának első felvonása (azaz hét epizód – kritikánk itt olvasható), de el kell ismernünk, hogy

feltűnően sok dramaturgiai hiba és következetlenség került az új részekbe.

Hopper seriff rejtélyes visszatérésének bakijáról itt írtunk korábban, ebben a cikkünkben azért pellengéreztük ki az alkotókat, mert a negyedik évad epizódjainak flashback-jeleneteiben Tizenegyes a laborban, ahol kísérleteztek rajta, tud beszélni, holott amikor még az első évadban találkozott a hawkinsi gyerekcsapattal, egy szót sem tudott szólni; itt pedig azt vettük elő, mennyire háttérbe van szorítva Will karaktere, pedig vele indult az egész sztori még hat évvel ezelőtt.

Mike (Finn Wolfhard) és Will (Noah Schnapp) a sorozat negyedik évadában. Forrás: Netflix


Éppen ez utóbbival kapcsolatos a legújabb történés baki ügyben. Ahogy azt az említett cikkben mi is megírtuk, a negyedik évad második részében (amikor Tizenegyest hasonlóan alázzák meg az iskolatársai, mint a Carrie című könyv és film címszereplőjét) úgy tűnik, mindenki megfeledkezik róla, hogy Willnek szülinapja van. A jeles napról onnan lehet tudni, hogy még a második évadban Joyce, a fiú anyja (Winona Ryder) egy olyan történettel próbálja meg megnyugtatni a gyereket, amelyben elhangzik a dátum.

Az említett rész görkoris diszkós jelenetében pedig készül egy videó a Tizenegyest érintő eseményekről, és annak az időkódján látszik, hogy aznap pont március 22., azaz Will születésnapja van – amiről egyetlen karakter sem tesz említést. A Variety a negyedik évad első felvonását követő szünet alkalmából (a második felvonásra, azaz a két utolsó epizódra július 1-jéig kell várnunk) készített Matt és Ross Dufferrel egy részletekbe menő interjút, amelyben arra is rákérdeztek, hogy tényleg minden társa ennyire lesz*rta a fiút, vagy csak az alkotók feledkeztek meg a saját maguk által kitalált dátumról.


„Az őszinte válasz az, hogy ahogy a sorozatbeli figurák, úgy

mi is megfeledkeztünk Will szülinapjáról”

– mondta Matt Duffer, testvére pedig hozzátette: „Úristen, hát vagy hat éve írtam le azt a dátumot!” A két fivér ezután elmesélte, hogy úgy tudják, George R.R. Martinnak és Stephen Kingnek például külön emberük van arra, hogy kifejezetten az ilyen apróságokra figyeljenek – ők viszont nem alkalmaznak erre a feladatra senkit, nekik maguknak kéne mindent fejben tartaniuk.

„Ez sajnos egyértelműen a mi hibánk, és elnézést kérünk érte a rajongóktól”

– esedezett bocsánatért az interjúban Ross Duffer, ikertestvére pedig azzal egészítette ki a szavait, hogy Willtől magától is bocsánatot kérnek. „Nem szeretnénk, ha az emberek azt gondolnák, hogy kevésbé szeretjük Willt a többi karakternél, csak mert elfelejtettük ezt a dátumot, mert igenis ugyanannyira közel áll a szívünkhöz. De most, hogy ebben az évadban elhangzott, mikor van Dustin születésnapja, a jövőben nagyon óvatosak leszünk a dátumokkal kapcsolatban” – ígérte Matt Duffer.


A Variety interjúja egyébként itt olvasható, és rajongóknak (plusz azoknak, akik már az összes elérhető részt látták) érdemes is elolvasni, mert a fentieken kívül egyebek mellett választ kapunk a Will szexualitását firtató kérdésekre, továbbá arra is, miért nem volt hiba a fent is említett következetlenség Tizenegyes beszédmódjával (kontra annak hiányával) kapcsolatban.


(via Variety, 24.hu)