125 éve mutatták be a Diótörőt - 125 helyen biztosan megnézheted

125 éve a karácsonyok elengedhetetlen kelléke a méltán népszerű Csajkovszkij balett és számtalan feldolgozása. Mind a történet, mind a zene magával ragadó, mondanivalója időtlen, így joggal mondhatjuk, hogy nem telhet el karácsony nélküle! Ha még nem láttad volna, összegyűjtöttük, hol találkozhatsz az idén vele.

1816-ban advent idején jelent meg E.T.A. Hoffmann története A diótörő és az Egérkirály címmel, amiből - pontosabban a Dumas által 1844-ben átírt változatából -,  Csajkovszkij komponált balettet - egyben utolsó színpadi művét - a cári színházak főigazgatójának felkérésére, akinek eltökélt célja egy minden addigit felülmúló színházi látványvilág megteremtése volt. Az ősbemutatóra 1892. december 18-án került sor a szentpétervári Marinszkij Színházban. Habár Csajkovszkij kelletlenül fogott a munkához, megkomponált zenéjével sikerült felülemelkednie a látványvilágon, és örökre maradandót alkotnia. Magyarországra először 1927. december 21-én érkezett az Operaházba, az első igazi férfi balett táncosnak, Brada Endrének köszönhető koreográfiával. Ezután 1950-ig szinte teljesen eltűnt, akkor viszont a frissen megalakult Balettintézet repertoárjába kerülvén, a Vaszilij Vajnonen által koreografált darab egészen 65 éven keresztül meghatározta az Operaház Diótörő előadásait. 2015-ben történt csak meg a darab felújítása a világszerte elismert Diótörő-specialista Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreográfiájával, akik viszont megtartották a klasszikus vonalat. Ez az előadás idén december 2. és 31. között összesen 25 alkalommal tekinthető meg az Erkel Színházban: A diótörő. Jegyek itt kaphatók.

A Papp László Budapest Sportarénában kétféle előadást is bemutatnak:

Szomor György rendezésében, Hajdu Anita koreográfiájával a Diótörő és Egérkirály családi musical december 17-én 14:30-kor látható. Ezt követően Miskolcon, Szolnokon és Győrben is előadják. A darab a Békéscsabai Jókai Színházban is megtekinthető december 8. és 16. között. Jegyvásárlás. 

A Győri Balett előadása - Diótörő - december 18-án 19:00 órakor lesz látható ifj. Harangozó Gyula rendező-koreográfus által színpadra állítva, orosz látványtervvel.  Ezt december 16-án a Veszprém Arénában mutatják be először, majd Budapestet követően Szombathelyen is láthatják az érdeklődők. Az előadás különlegessége, hogy a balett mellé bevonták a cirkuszművészetet és a break táncot is,  valamint a Herceg és Klára hercegnő nagy kettősét a moszkvai Bolsoj Balett sztárszólistái, Darja Hohlova és Artemij Beljakov táncolják, ezzel a modern és klasszikus igazi elegyét megalkotva. Jegyvásárlás.

A moszkvai Bolsoj Balett: A diótörő előadásának közvetítését az Uránia Nemzeti Filmszínházban mi magunk is élvezhetjük december 17-én 16:00, és december 26-án 11:00 órakor. Jegyvásárlás.

A londoni Royal Opera House: A diótörő élő balettközvetítését december 5-én 20:15-kor a Pesti Vigadóban és a debreceni Apolló moziban láthatjuk.

A Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertszerű előadása óriásbábokkal jeleníti meg a karácsonyi történetet.  Az előadást december 23-án és 27-én 11:00 és 18:00 órai kezdéssel tekinthetik meg. Jegyvásárlás.

A Müpa Fesztivál Színházában a Pécsi Balett Diótörő előadása tekinthető meg december 22-én és 23-án, ezekre az előadásokra jegy azonban már nem kapható.

A Budapest Bábszínház Diótörő előadása 1999-től látható, a jegyek az adventi időszakban gyorsan fogynak, de 2018. január 6-án is lesz előadásuk két alkalommal. Jegyvásárlás.

A Magyar Táncművészeti Főiskola Diótörő keresztmetszet előadásaira is már nagyobb részt elfogytak a jegyek. A december 21., 17:30-kor tartandó utolsó előadással érdemes próbálkozni az alábbi linken. December 9-én a balatonfüredi Kisfaludy Színházban is látható lesz.

A Budapest Táncszínház Diótörő előadása a József Attila Színházban látható Földi Imre rendező-koreográfus megvalósításában december 2-án és 3-án.

A Soproni Petőfi Színház Diótörő előadásában a szeretet erejét egy férfi és nő történetének a keretébe foglalták, vajon a mese felidézése segít-e nekik újra visszatalálni egymáshoz? Előadások: 2017. december 27-30. között.

Különleges koncertben lehet része a Székesfehérvárra látogatóknak, ahol a népszerű Diótörő eredeti és jazz-es változatát egy este, két zenekar előadásában hallhatjuk december 19-én az MKOSZ Csarnokban. Jegyvásárlás.

A mű jazz-átdolgozását - Diótörő-szvit - Gergye Krisztián tánckoreográfiájával a Modern Art Orchestra is elhozza nekünk december 17-én a Budapest Music Centerben. Jegyvásárlás.

Egyéb előadás helyszínek és időpontok:

Diótörő - Marika álma, Kőrösi Csoma Kőbányai Kulturális Központ, 2017. december 3., 15:00 és 18:00

Diótörő, Babits Mihály Kulturális Központ, 2017. december 18-19., 14:30 óra

Diótörő herceg, Móricz Zsigmond Színház, 2017. november 30. - december 20., 10:00, 14:00 óra

ROH: A diótörő, Puskin mozi, 2017. december 25., 14:00 óra; Hangvilla, 2018. január 6., 17:00 óra

A diótörő, A Vértes Agórája, 2017. december 27., 17:00 óra

 

Forrás: wikipedia.hu, diotoroazarenakban.hu