Amikor Rózsa Gyuri és Vitray egy sárga telefonnal gondolkodásra bírta a tévénézőket

A Kapcsoltam című vetélkedő tíz évig volt műsoron és megalapozta a betelefonálós játékok jövőjét a televízióban.

Régen elhatároztam, hogy sosem kezdek cikket azzal a felütéssel, hogy „bezzeg régen…”, mert egyfelől társul hozzá valami avítt és álszent, másfelől nem igaz: régen is egy csomó minden szar volt, csak akkor más és másként. Mégis, amellett nem mehetek el, hogy a mai – vagyis a 2020-as években készült – vetélkedők a szerencsét, a látványt, a tébolyt, a harsány infantilizmust és olykor a játékosok megalázását helyezik előtérbe. Ellentétben a nyolcvanas-kilencvenes évek vetélkedőivel, amikben az általános műveltség (mennyire mást jelentett ez akkor!) és a logikai gondolkodás jelentette az érdemet az előrejutáshoz.

Forrás: Fortepan / Rádió és Televízió Újság

 

1979-et írunk, tehát 25 éve indult a Magyar Televízió, amikor Vitray Tamás egy új vetélkedővel jelentkezett a képernyőn. A Kapcsoltam abban az időben indult, amikor a nézők levelezőlapon és telefonnal tudtak kapcsolatot létesíteni a tévével. Tipikus „betelefonálós” műsor volt (innen ered a címében a szójáték), némi csavarral: a telefonszámot ugyanis nem adták meg, ki kellett találni a számokat a megadott definíciók alapján. Ez tök jól hangzik, igazi innovatív ötlet a magyar tévében, aminek igazából praktikus okai voltak:

„mi van akkor, ha fölhív valaki, és azt mondja: menjek a fenébe vagy vesszen a… nem tudom micsoda?! Ez ellen csak egy biztosíték van: ha bíznak bennem, hogy ilyenkor is megtalálom a megfelelő választ. Ez ugye kevés garancia. Nyilvánvaló lett: el kell érni, hogy a telefonáló visszahívható legyen. Eredetileg ugyanis azt gondoltam, hogy fölteszem a kérdést, és aki először hív, azzal játszom. Legyen tehát egy telefonrejtvény megfejtése a belépő a későbbi játékhoz. A néző váltsa meg a lehetőséget, és én majd visszahívom.”

– emlékezett vissza Vitray.

Forrás: YouTube

 

A műsort eredetileg vasárnap este adták, ami nem tűnt túl nagy életbiztosításnak, de Vitray hitt benne:

„Váltig hiszem, hogy vasárnap este, amikor már teleettük magunkat, amikor voltaképpen csak annyi van hátra a hétből, hogy fölsóhajtunk: »Na, tegyük el magunkat holnapra!«, akkor milyen fölüdülés lehet, hogy használhatjuk egy kicsit az agyunkat. Ennek a műsornak az igazi hatásfokát nem lehet lemérni, hiszen a lényeg, hogy otthon ülsz és mondogatod: de buta ez a játékos, nem jön rá – mert te már megfejtetted közben. Szóval egy egészséges agytorna után fekszel le vasárnap este, és nem azon gondolkozol, hogy holnap berendel a főnököd és leszúr, hanem azon, hogy melyik lehetett a kakukktojás. Már jó, nem?!”

Aztán a Kapcsoltam átkerült a délelőtti műsorsávba.

 

A siker titka

Miután a vasárnap estéről áttették délelőttre a műsort, úgy tűnt, halálra ítélik, hiszen nemcsak Vitray ötlete nem érvényesült már, miszerint amikor már szinte semmi sincs hátra a hétből, és jön az újabb munkanap, kicsit még megtornáztatjuk az agyunkat, hanem olyan adásokkal kellett versenybe szállnia, mint a vb-döntő és sikeres, sokak által nézett sorozatok. Végül

hatalmas nézettséget produkált a délelőtti műsorsávban is, Vitray szerint azért, mert bár kicsi az esély, hogy valaki adásba kerüljön, de annál több, mint a tévés vetélkedőkben, ahol a stúdióba meghívott két-három vendég játszik.

A Kapcsoltam esetében csak egy tévékészülék és egy telefon kellett, hogy valaki megpróbáljon játszani – meg persze némi agytorna és szerencse.

A Kapcsoltam volt az első televíziós játék, amiben készpénzt lehetett nyerni. Ebből azért voltak problémák, miként Vitray mesélte:

„jönnek a levelek – néha egyenesen a tévé elnökéhez is –, hogy miért lehet három perc alatt akár tízezer forintot is nyerni, amikor neki – a levélírónak – háromezer forint a havi nyugdíja. Eleinte dühöngtem, később nevettem – lehet, hogy fordítva –, azután rájöttem, hogy sajnos erről nem az illető tehet, neki elvileg igaza van. Tudniillik, ha az ő háromezer forintos nyugdíja elegendő volna, hogy nagyobb gond nélkül megéljen, nem törődne azzal, hogy aki odaáll ország-világ elé, az tízezret is »megkereshet«, ha olyan okos. A levélíró azt hiszi, hogy az előfizetési díj, amit ő a kis pénzéből felad, az ilyesmire megy el.”

még több tévés sztori

8 izgalmas sztori a '80-as évek legendás tévéseiről

Radnai Péter Az első influenszerek című könyvéből kiderül, milyen kívánságot nem sikerült teljesítenie Dévényi Tibornak, hogyan akarta beszervezni Egri Jánost az állambiztonság, mi Endrei Judit valódi neve és melyik Rózsa György kedvenc Rózsa Gyuri-vicce.

Tovább

 

A kérdések

Említettem, hogy ahhoz, hogy valaki játékba kerüljön, meg kellett fejteni a telefonszámot, ami akkoriban még hatjegyű volt és vonalas. Ehhez olyan kérdésekre kellett tudni a helyes választ, mint például:

  • 6. szám: Ennyi betűből áll az Oszlopos Simeon című regény írójának vezetékneve
  • 5. szám: Az ónodi országgyűlés éve (a dátum utolsó száma)
  • 4. szám: Függőleges végtelen
  • 3. és 2. szám: Ebben az évben fogta perbe az inkvizíció Galileit másodszor (évszázad nélkül)
  • 1. szám: Ennyi betűből áll annak a folyónak a neve, amelyiknek a partjánál a Lada autók gyára van

Aki bejutott, annak képrejtvényeket, matematikai és logikai feladványokat, valamint műveltségi feladatokat kellett megoldania. Olyanokat, mint például ezek itt:

Forrás: Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat

 

 

A Rózsa Gyuri-korszak

Vitray végül magánéleti okok miatt adta át a műsort: elvált apaként csak hétvégén látta a gyerekeit, akikkel így nehéz volt összeegyeztetni a találkozót. „Ha esetleg nekik szombaton dolguk volt, a Kapcsoltam miatt nem jöhettünk össze” – mondta a műsorvezető, mivel az adás vasárnap volt, és neki kipihenten kellett érkezni a felvételre. De nem csak Rózsa György neve merült fel utódként, Vitray eredetileg Salánki Hédit szerette volna a Kapcsoltam műsorvezetőjének,

„egyszerűen azért, mert új dolog lett volna, hogy egy nő próbálkozzék”

– indokolta. Elmondása szerint végül azért került Rózsa Gyuri a helyére, mert

olyasvalakit keresett, akinek „a képernyőn kívüli és a képernyőn megjelenő habitusa között minimális az eltérés”, mert szerinte akkor tudja valaki kihozni magából a maximumot a tévében.

És Rózsában látta meg azt, hogy a legelfogulatlanabbul tud viselkedni a kamera előtt. Nagy váltás volt ez Vitray „fanyarabb, szárazabb magatartása” után – ahogy ő jellemezte magát.

Rózsa közvetlen volt és vicces, hajlandó volt elismerni, ha hibázott, de ha kellett, szigorú is tudott lenni – szóval olyan volt a képernyőn, mint bármelyik ember. Például azzal viccelődött, hogy megkérte a kollégákat, hogy figyeljék az órát, mert neki még nem telik karórára. Nem véletlen, hogy Gálvölgyi János bőven talált rajta fogást, mikor elkészítette a műsor paródiáját – hiszen igazán jól csak azt lehet parodizálni, akinek egyénisége van.

 

A paródia

Gálvölgyi Kapcsoltam-paródiájának hatalmas sikere volt, pedig az egész egy baráti gesztusként kezdődött. Mikor Rózsa átvette a vetélkedőt, megkérte kollégáját, hogy nézze meg őt újdonsült műsorvetőként, és mondja el a véleményét.

„Otthon a legnagyobb jóindulattal leültem a televízió elé, s figyeltem a barátomat. Olyasmiket írtam fel magamnak, hogy sokat iszol, túl kedves vagy, nyalogatod a szádat.”

– mesélte Gálvölgyi, utalva többek közt arra, hogy Rózsa túl gyakran nyúl a vízzel teli pohár után. Ezzel igazából észrevétlenül megvolt a figura, már csak egy megfelelő pillanat kellett, hogy a parodista hasznosítsa is.

„Gyuri este bejött a színházba, ahol akkor épp egy kollégáját parodizáltam, Egri Jánost, a Lehet egy kérdéssel több? című tévévetélkedőben. Belém bújt a kisördög. Aznap este az Egri-paródia helyett Rózsa György volt műsoron.”

Hatalmas siker volt, ám mivel Gálvölgyi improvizált, fogalma sem volt másnapra, miket mondott, így megkérte, hogy vegyék fel magnóra a következő Rózsa-paródiát, és végül ez képezte a tévés felvétel magvát, amelyben a betelefonálókat is Gálvölgyi alakította. Rózsa Gyuri ráadásul egyenesen azt állítja, hogy Vitray mellett Gálvölgyinek, illetve a remek Kapcsoltam-paródiának köszönheti, hogy népszerű televíziós lett.

 

A felélesztés(i kísérlet)

Az eredeti Kapcsoltam tíz éven át, 1989-ig volt képernyőn. Jóval később, már a kereskedelmi tévék elindulása után,

2001-ben a TV2 úgy gondolta, hogy érdemes lenne feltámasztani a műsort, amit maga Vitray Tamás vezetett és a felépítése is követte a korábbi műsorét:

egy telefonos feladvánnyal lehetett bejutni, és logikai, asszociációs, nyelvi, valamint általános műveltségre vonatkozó fejtörőket kellett megoldani élő adásban. Annyi változott csak, hogy a műsor minden hétköznap jelentkezett. Sajnos azonban a Kapcsoltam már nem igazán találta a helyét az új televíziós világban, Vitray még abban az évben lekerült a képernyőről, a csatorna valószínűleg igyekezett fiatalítani, így helyét többek közt István Dániel, Kasuba L. Szilárd, valamint Váczi Gergő vette át, és pár évig még eldöcögött az adás, amíg végleg levették a műsorról.

(via Fröhlich Márta - Rózsa György: Kapcsoltam, Újságmúzeum)