Egyéb

Bélaműhely: A zene rövid története

Marczibányi Téri Művelődési Központ
2024. május 30. (csütörtök) 10:00
Ár: 5000 Ft

Helyszín:

Marczibányi Téri Művelődési Központ
1022 Budapest, II. kerület, Marczibányi tér 5/a.

Interaktív élménypedagógiai előadás alsó és felső tagozatos diákok számára


Hangkeltő eszközök, ének, dobolás, együttműködés, ismeretterjesztés és játék.

Alternatív zenetörténeti előadásunk arra keresi a választ, hogy hogyan kezdett el az ember zenélni, miből készültek és milyenek lehettek az első hangszerek és hogy mi lehet az emberek hangkeltéshez való egyetemes viszonya. Mindenki megtanulhat zenélni, vagy születni kell rá ? Kell a zenéhez kotta, szolfézs és drága hangszerek, vagy az élmény enélkül is elérhető ? Zenének tekinthető e minden hang, vagy vannak zenei hangok?

Az előadás fontos eleme, hogy ezekről a dolgokról nem csak beszélünk, hanem a közönség aktív részvételével keressük a válaszokat a kérdéseinkre. Egyes részeknél a közönség kórussá, máskor ütőhangszeres (body percussion) szólammá avanzsálódik és a zenekarral közösen hoz létre hangi, zenei tereket. Az előadás során számos saját készítésű, újrahasznosított anyagokból készült hangszer segíti felfedezéseinket.

A Bélaműhely hangkeltő eszközei közül jelenleg három a világon egyedülálló a maga nemében. Az előadáson bemutatkozik a biciklidob, gettómarimbula, teknóteknő, slagsaxofon, bikeofon, fakutya, papírkutya, hordonka és még számos más egyedi készítésű hangszer.

Az előadás szemléletmódja ritkaság a mai zenei oktatási és nevelési rendszerben.
“…..A Bélaműhely nem egyszerűen egy kísérletező műalkotásokat létrehozó művészcsoport. A profiljuk erről is szól, ugyanakkor fokozott hangsúlyt helyez a zenei képzésre és készségfejlesztésre. A hagyományos zeneiskolákkal szemben a Bélaműhely zenei képzése nem kifejezetten a zenei tehetségen, azaz a jó halláson és a kézügyességen alapul, hanem a kreativitáson, az ember teremtő képesség.

Mindazonáltal nem hátrány, ha a műhely foglalkozásokra valaki a hagyományos zenei készségekkel érkezik. Céljuk ugyanaz, mint a kodályi cél: legyen a zene mindenkié. Azoké is, akik nincsenek egy zeneiskola által elvárt tehetség birtokában. Csak éppen szeretik a zenét. Vagy szeretnének alkotni, de megfelelő támogató közeg hiánya miatt ezeket a céljaikat nem tudják megvalósítani. Jelenleg ugyanis a zene nem mindenkié.

Leginkább csak a zenészeké. És a zenész társadalmon belül is vannak csoportok, akik egymást kirekesztik vagy szegregálják. A Bélaműhely a zene demokratizálásának csoportja. Tagjai között van magasan képzett hangszeres és rendszeresen gyakorló amatőr, akik össze tudnak dolgozni képzetlen, sőt gyakorlatlan emberekkel, akiket csak az érdeklődés, vagy a zene szeretete vezérel.” (Weber Kristóf, prae.hu)