A helység kalapácsa

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dráma, 55 perc, 2023

Értékelés:

64 szavazatból
Szerinted?

Fejenagy, a helybéli kovács mise után arra riad fel a templomban, hogy bezárták. Miután hosszas vívódás után sikeresen lemászik a harangtoronyból, és így kijut a templomból, máris rohan szerelméhez, a falu egyetlen kocsmájának gazdasszonyához, a szép Szemérmetes Erzsókhoz, ám legnagyobb megdöbbenésére arra érkezik, hogy a helybéli lágyszívű Kántor épp szerelmet vall Erzsóknak. Hamarosan az is kiderül, hogy a Kántor fő bátorítója barátja, Harangláb, a fondor lelkületű egyházfi volt, aki Fejenagyot régóta utálja, mint a kukoricagölödint. Fejenagy érthető felháborodásában azonnal elégtételt vesz Haranglábon, mire akkora tömegverekedés tör ki, ami már-már a kis falu létét veszélyezteti. Petőfi Sándor népszerű komikus eposza ezúttal egy western-easterni világban játszódó különleges filmes műfajparódiaként elevenedik meg.

Stáblista:

Szereplők

Csepü Palkó
Amazontermészetü Márta
Harangláb

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
sipike1949 febr. 12. 19:31:39 10/10
Nekünk nagyon tetszett, az egész családnak, beleértve az unokákat:) Mi ugyan Zsurzs Éván nőttünk fel, nekik sajnos az a változat egyáltalán nem ment át-sőt...sajnos egyáltalán nem értették, mi ez az egész.
1/10
offtopic
Kecskepásztor febr. 11. 08:55:48 1/10 Előzmény doricki23
Ezt a hsz-odat inkább nem minősítem, mert akkor rólad is véleményt kellene nyilvánítanom.
5/10
doricki23 febr. 10. 14:19:16 5/10
Szerintem maga az alapmű is gyenge, unalmas, tehát nem tudom ebből mit lehetett volna nagyobb durranást kihozni.
10/10
sundiszno123 jan. 29. 09:12:26 10/10
Magdi jan. 26. 17:10:16
Most néztem meg. Rettenetes volt. Minden. a western, a szájharmonikázás az elején, a Harley-Davidson, ZZ top.
1/10
Kecskepásztor jan. 26. 09:58:32 1/10
Esetünkben Szervét és Cserna nyújtott némi színészi alakítást, Györgyi Anna pedig legalább típusban emlékeztetett Mészáros Ági halhatatlan alakjára. Pozitívumként az emelhető ki, hogy itt is kijött: az imádott nő jóval idősebb imádójánál, lévén Petőfinél Szemérmetes Erzsók 55, míg Fejenagy 40 esztendős. A Zsurzs Éva-féle tévéfilmben éppen az volt a jó, hogy nem akart illúziót kelteni, hiszen látszott, díszlet az egész, úgy a Petőfi korabeli vándorszínészek modorában, ugyanakkor a színészek valahogy kikacsintottak a nézőkre, amit itt egyáltalán nem érzékeltem. Lehet persze búsongani az akkori és a mai színművészek közötti színvonal különbségén is. A mostani produktum szereplői közül Ember Márkot és Gubás Gabit kifejezetten sajnáltam, előbbit a gagyi "zene", utóbbit a nem ráillő szerep miatt. (Gobbi Hilda az amazontermészetű Márta alakjában engem mindig is visító röhögésre késztetett Garas Dezső mint lágyszívű kántor mellett.)
1/10
Kecskepásztor jan. 26. 09:48:05 1/10 Előzmény KatnissEverdeen
A falusi templomi környezetből a mű-vadnyugati ivóba történt áthelyezés mellett eltörpül az a körülmény, hogy Petőfinél REFORMÁTUS vallású faluban játszódik a történet, míg itt katolikus mise végén távoznak a hívek a templomból. A nyitójelenetet egyébként a lórévi Zichy Ödön-emlékkápolnában vették fel.
1/10
offtopic
Kecskepásztor jan. 26. 09:38:42 1/10 Előzmény KatnissEverdeen
A kritikával gyakorlatilag 100%-ban egyetértek. A jelen terméknek ugyanaz a rendeltetése, mint pl. korábban a Kis Vuknak és a Szerencsi, fel!-nek, napjainkban az Aranybullának: Közpénz = állami támogatás zsebre vágása, ahol végleg nem számít, vetítették-e az adott tákolmányt. A folytatás látható, gondolok itt R. Kálmán egész estés filmjeire. Azonban amíg az Aranybulla (és az Elkxtuk) a rendszer propagandistáinak ellentámadását váltotta ki, esetünkben legalábbis eddig az érintett oldal részéről történő agyonhallgatás a reakció. Ehhez persze hozzájárulhat, hogy az Aranybulla gyakorlatilag országos szabadságnak számító időszakban ment 5 estén át, miközben ez a tákolmány egy sima vasárnap estére jutott.
1/10
Kecskepásztor jan. 26. 09:31:00 1/10 Előzmény hoffmann_egy
A mai oktatás látlelete, hogy az átlagos tanulónak immár fogalma sincs az emberiség kultúrkincsének egyik összetevőjéről. A tárgyra térve: Az általános elhülyülés az oka, hogy a mai olvasók nagy része képtelen élvezni Petőfi zseniális költeményét. Persze fel kell nőni hozzá, konkrét és átvitt értelemben egyaránt. Én pl. kisgyermekként nagyon élveztem János vitéz kalandjait, de egy kukkot sem értettem A helység kalapácsából, a végén található mutató tábla kivételével.
1/10
KatnissEverdeen jan. 25. 13:36:31 1/10
Annyira kritikán aluli, h egyrészt majdnem sztrókot' kaptam, miközben néztem, másrészt azon dilemmáztam, pazaroljak-e rá bármiféle hozzászólást itt..
Erre ma olvasok róla egy kritikát a 24.hu-n, ami lényegében lefedi a gondolataimat, így, akit érdekel, inkább ezt másolom be:
https://24.hu/kultura/2023/01/24/a-helyseg-kalapacsa-film-kritika-mtva-mediaklikk/ (Szerző: Bodnár Judit Lola)
Esetleg annyit tennék hozzá, h én még negatívabban fogalmaztam volna; valamint (korábbi hozzászólásra figyelemmel) jómagam végtelenül remélem, h semmilyen hasonló folytatása nem lesz az ilyen feldolgozásoknak (és nem fognak jelentős közpénzeket biztosítani tényleg kritikán aluli alkotóknak)!
hoffmann_egy jan. 23. 20:56:29
A helység kalapácsa
A magyar kultúra napját Petőfivel ünnepelni kézenfekvő gondolatnak tűnik. Tűnik, mondom. Ám ha ez a költemény, ahogy tanultuk az iskolában, az eposz - már akkor! - elavult műfajának paródiája, akkor tudnunk illene, mi az az eposz, helyesebben, mi VOLT az eposz. Mert az eposz mára annyira elavult, hogy nincs is. Senkit sem érdekel. Amiről a közönség nem tud, nem olvassa, az nincs. Hiába, hogy a 9 millió honpolgárból tíz irodalmár ha elolvasott életében egy teljes eposzt, sajnálom, az kevés. Ezért Petőfi e műve is teljesen elavult, amiről nem ő tehet. Ez egy.
Kettő: Volt szerencsém a régi televíziós változatot is látni – annak a humor volt a fő célja, legalább a célját felfogtam, ha a humorát nem is: Major Tamás elborzasztó szemmeresztgetése volt az egyik fő forrása a kínos vidámságnak. Ennek a filmnek viszont egyszerűen nem tudom, mi a tartalma, mi a célja, az iszonyatos kuszaságon és unalmon kívül: legyen benne minden, ami csak létezik, kovbojkalap meg mexikói kalap, motoros szerelés, kántálás és egyéb. Tanácstalan vagyok.
2/10
Kovács kolléga jan. 23. 18:31:53 2/10 Előzmény ligetiz51
Mivel vélhetően kormánypárti szimpatizáns vagy, ezért csodálkozom, hogy nem háborított fel, amikor Petőfi remekművét a romlott és dekadens nyugati világhoz kötődő western műfajával párosították össze. Igazán leírhattad volna a szíved vágyát, mely szerint a hetvenes évek jugoszláv partizánfilmjeit vagy az NDK-s indiánfilmeket kellett volna mintának venni.
10/10
ligetiz51 jan. 23. 17:47:36 10/10
Briliáns alkotás. Minden filmes elemében egyedi, modern, zseniális. A színészek lubickolnak a karakterük eljátszásában, sőt tesznek is hozzá a saját egyéniségükből. A rendezés, a film zenéje, operatőri munka, vágás, látvány, díszletek, kellékek...minden kitűnő. Óriási gratuláció az alkotóknak, szereplőknek, producereknek. Biztatom őket hasonló régi magyar irodalmi remekművek megfilmesítésére.
3/10
olahmiki1959 jan. 23. 00:12:38 3/10
Ebből az egész katyvaszból egy dolog derült ki a számomra - amit persze eddig is tudtunk, csak itt megerősítést nyert:
Petőfi zseniális költő volt, bravúrosan bánt a szavakkal, majdnem 200 év távlatából is teljesen modernek a szövegei, élvezhetőek a poénjai, a szóképei, az egész filmnek ez volt az egyetlen erénye, és ezt sikerült is jól visszaadni!
A többire boruljon jótékony félhomály...:)
Picurkacicurka jan. 22. 22:21:38
Petőfi eposzparódiának szánta ezt a versét. Emlékezve az 1965- ös feldolgozásra, előkészítettem a nevetőizmaimat, de felesleges fáradság volt, mint ahogy ennek az új feldolgozásnak az elkészítése is. Ha nem tudunk jobbat az előzőnél, kár a pénzért, és a néző idejéért is.
2/10
Kovács kolléga jan. 22. 21:39:17 2/10
Egy egészen picivel jobb az Aranybullánál. Egyrészt ez nem került egymilliárd forintba, másrészt a készítőknek eszük ágában sem volt az, hogy komolyan kell venni ezt a marhaságot.
Megjegyzem, szerintem a régi Bessenyei Ferenc-féle feldolgozás is nagyon gyenge volt. Ezt az alaptörténetet leginkább egy animációs film tudná feldolgozni.
1/10
Kecskepásztor jan. 22. 21:33:11 1/10 Előzmény mataharry
Nyilvánvalóan nem. Annyira kellett, mint A pozsonyi csata, vagy kb. 20 évvel ezelőtt a Szerencsi, fel!
1/10
Kecskepásztor jan. 22. 21:31:21 1/10
Ez bizonyos szempontból az Aranybullát is alulmúlja. Szervét és Cserna nyújt értékelhető alakítást. Ennyi. Többet nem tudok erről írni.
mataharry jan. 22. 21:31:14
Jaj istenem! Tényleg kellett ez?
Összes hozzászólás