Libertate’89 – Nagyszeben

Bakancslistához adom
Libertate
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar-román történelmi dráma, 109 perc, 2023

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

1989. december 22-e, Nagyszeben, Erdély. Egyre több ember megy ki az utcára tüntetni Nicolae Ceaușescu kommunista rendszere ellen. Miután Ceaușescu egy helikopteren elmenekül Bukarestből, a katonaság átáll a tüntetők oldalára. Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között. Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően a főhőst, Viorel rendőrkapitányt (Alex-Cornel Calangiu) elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják.
A bukaresti rezsim bukása a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás volt. Tudor Giurgiu alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő fordulatokat, izgalmakat is kínál. A Libertate’89 – Nagyszeben az „itt és most” erejével átélhetővé teszi egy korszak drámai pillanatait.
A film a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, a TIFF-en a Vodafone Hearts' Award-ot, a legkedveltebb román film díját, a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon pedig az ökumenikus zsűri díját.
Bemutató dátuma: 2023. november 16. Forgalmazó: Mythberg Films

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?