Post Mortem

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar horror, misztikus thriller, 115 perc, 2020

Értékelés:

149 szavazatból
Szerinted?

Az első világháború véget ért. A spanyolnátha járvány lecsendesedett.
De sok halott temetetlenül maradt, és ők a mi világunkban rekedtek. És egyre dühösebbek, amiért nem találnak nyugalmat.
1918 fagyos telén Tomás (Klem Viktor) a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.
A kísértetek nem akarnak békében élni az élőkkel.

Az első igazi magyar horror egy különleges korban, különleges helyszínen játszódik, és elképesztő vizuális effektusokkal, valamint mindig új fordulatot tartogató forgatókönyvvel rémíti és lepi meg nézőit.
Bemutató dátuma: 2021. október 28. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Doomsday For The Deceiver szept. 10. 01:32:24 6/10
A szentendrei skanzennek volt biztosítása a leégett, eláztatott, kettérepedt vagy éppen elsüllyesztett építményekre?
6/10
Doomsday For The Deceiver szept. 10. 01:27:21 6/10
Én a mozicsillagon láttam lengyel feliratozással. Érdekes nyelv.
6/10
Doomsday For The Deceiver szept. 10. 01:21:49 6/10
Martin Scorsese szerint a Marvel (és nyilván a DC is) tönkreteszi a mozit, ifjabb Robert Downey szerint meg nem. Ki-ki döntsön saját belátása szerint.
6/10
Doomsday For The Deceiver szept. 10. 01:07:45 6/10
Adok rá egy hatost. A mentőjelenet olyan volt, mint a Poltergeist és a Poszeidon-katasztrófa keveréke. A zene tetszett, a falu viszont hol kongott a csendtől, hol meg visítozással volt tele.
Zoltán7904 aug. 27. 00:14:22 Előzmény Kaszás79
A saul fattya és a fajtalanság. Két borzalmasan ocsmány holofilm, közpénz-milliárdokból. Velük szemben a Hadik egy látványos, kosztümös, élvezhető kalandfilm.
1/10
Kaszás79 júl. 21. 20:25:20 1/10
Nem tudom melyik a rosszabb a Hadik vagy ez?
2/10
Lolamacko júl. 18. 13:10:34 2/10
Szenvedés volt végig nézni. Azért tettem, hogy a végén feloldást kapjak. Nem kaptam. Lezáratlan szálak maradtak.
Riggerjack jún. 03. 00:47:11
Én 20 éve nem néztem horrort. Azt sem vágtam, hogy ez az, emiatt aztán szétparáztam magam. Azzal együtt is, hogy valóban a közepétől túl sok benne a látható rémség és így kvázi megszokottá válik. Azt se értettem, hogy mi végre sírnak a falusiak bárki halála miatt is még, amikor minden család tele van temetetlen halottakkal. A látvány és a hangulat amúgy tökéletes, meg az első komoly magyar horrormozi.
2/10
baromarc666 márc. 09. 07:12:03 2/10 Előzmény M41 2150
A hangulata és az, hogy stábtag, vagy rokon vagy, mert másnak ez a szörnyszülött, semmirekellő zagyvaság kevéssé tetszhet.
5/10
Istvan010 febr. 13. 12:27:54 5/10
Egy egyszer nézhető horror. De egyszer vállalható.
7/10
Anna Dé jan. 21. 07:42:04 7/10
Én jót szórakoztam rajta. Az a rész meg tenyleg ahol a gyerek pörög az ajtón, pluszba még vicces is volt. :D Tiszta Omen, vagy melyik filmbe is volt hasonló jelenet. :D 7 pont. Horrornak amúgy nem nevezném, de kabarénak elment volna. :D
Kidlacee 2022 dec. 28. - 01:42:19
Sokszor nem tudtam hogy most sírjak-e vagy nevessek.
Annál a résznél mikor a kissrácot az ajtónak verik meg a ház külső falán pörgetik a Tom és Jerry jutott eszembe mikor az egyik macskával lenyeletnek egy vasalót és egy patkómágnessel a fal másik oldaláról odavonzzák a fenekénél fogva és fel-le mozgatják meg pörgetik :D
7/10
Robert_Feher1985 2022 dec. 12. - 17:37:45 7/10
Szerintem egy kifejezetten jó horrorfilm lett. Szerintem egy picit hosszabb a kelleténél, egy kicsit rövidebben is el lehetett ezt volna mesélni, illetve engem egy kicsit a kislány karaktere irritált, szerintem ő nem játszott olyan jól, Klem Viktor viszont szerintem jól játszott, hozta amit kellett, és egyáltalán nem volt erőltetett (ami régen a magyar filmekre meg színészekre oly jellemző volt). Viszont kitűnő választás volt ez a távoli sivár falu helyszínnek, amolyan "magyaros" képet fest le kifejezetten jó értelemben, és nagyon jól is áll neki. Aki szereti a horrort, egyszer mindenképp ajánlatos.
6/10
Ittiz 2022 nov. 16. - 13:23:11 6/10
Összességében ez nem egy nézheteglen film, de sajnos sikerülhetett volna sokkal jobban is. A filmet kétszer is megnéztem, egyszer moziban és most itthon is a blu-ray megjelenése miatt. A hibái ellenére is inkább ajánlanám a filmet, mint nem. A próbálkozást nagyon díjazom, legközelebb jobban sikerül.

Részletesen:
Az alapötlet nagyon jó. A korszak remek választás volt, az atmoszféra kifogástalan (díszletek, ruházat, eszközök mind nagyon profi munka). A hangulatépítése a film kb. feléig baromi jól sikerült. A film előrehaladtával egyre jobban adagolta a feszültséget és ijesztő jelenségeket. Ez egészen jól is elsülhetett volna, ha egy ponton nem vált ritmust a film és nem használja túl a "lebegést" és a "rángatózást". Egy érdekes thrillerből hírtelen egy komédiába csapott át a túltolt lebegésnek és rángatózásnak köszönhetően. "A kevesebb néha több", ez abszolút igaz erre a filmre.
Miután a falu népe neki áll egy végtelennek tűnő szaladgálásnak és pániknak azután már nem tud ijesztően hatni. Annak ellenére, hogy a jelenetek egyébként nagyon jól vannak fényképezve és a vízalatti részek is kifejezetten jól sikerültek.

A történetben pedig van egy csomó szál, amire nincsen válasz és nem fut ki sehova.

A nyomozás során azért voltak gondolatok, amik tökre tetszettek, gondolok itt a fényképek szerepére, vagy a hangfelvételre. Pozitívumként mindenképpen megemlíteném, hogy az összes fotós jelenet nagyon erős volt, tagadhatatlanul a legjobb részei voltak a filmnek. A kis fekete szellemek pedig az elején borzasztóan ijesztőek voltak, a mozgásuk, a viselkedésük (pl. az éjszakai jelenetnél) hátborzongatóan jól sikerültek. És úgy általában az effektek is jól sikerültek.

A fentieken túl viszont megemlíteném a film leggyengébb alakítását, ami sajnos az egyik főszereplőhöz volt köthető. A kislány alakítása nagyon gyenge volt, néhány kivételtől eltekintve nem volt hiteles az alakítása. Az érzelmeket borzasztóan rosszul mutatta be, a karaktere az alakítása miatt egy pillanatig sem tudott működni. A mimikája a legtöbbször elutött a jelenet hangulatától. A többi színés jóval jobban alakított. Most mondhatnánk azt, hogy összeségében egy gyerekről van szó és igazságtalan lenne elvárni tőle, amit egy felnőtt színésztől és ez egy pontig igaz is. Azonban a gyerekszínészek közül ott volt a Lacikát alakító színész. Az ő játéka sokkal, de sokkal jobb volt. Amikor ijesztő részek voltak, akkor a Lacikát alakító színész nagyon jól hozta az érzelmeket - gondoljunk az éjszakai jelenetre amikor haza fele tartott, borzasztó jól (és hitelesen) alakított.

A kislány egy hatalmas félre casting volt
1/10
Tdor90 2022 okt. 28. - 23:22:36 1/10
Szépek a képek, kiváló operatőri munka, jó sztori..Összességében ez mégis egy rossz film. Azt gondolom, hogy csak olyan filmes alkotóknak szabadna a horror műfajhoz nyúlni, akik szeretik és értik is azt. Ilyen gagyi jump scareeket és VFX munkát ritkán látni :/
1/10
deddie70 2022 okt. 25. - 03:54:57 1/10
Sikerült végigszenvednem minden idők egyik leggagyibb magyar filmjét. Szörnyű volt...
10/10
M41 2150 2022 okt. 03. - 10:26:10 10/10
Nekem tetszett! Remek operatőri munka, érdekes történet. Engem a hangulata fogott meg nagyon.
2/10
baromarc666 2022 szept. 25. - 17:07:33 2/10 Előzmény huanmigel11
Bocsáss meg, te még egyetlen egy filmet sem láttál életedben, ugye?
3/10
Garott 2022 szept. 24. - 23:29:55 3/10
Sajnos számomra két ponton ment félre a film.

Az egyik a történet, vagyis annak teljes hiánya. Volt egy alapötlet, ez érződött, azonban ezzel semmit nem tudtak kezdeni. Az, hogy miért is vannak szellemek, vagy mit is akarnak egyszerűen baromság. Láthatólag senki nem tudta mit kezdjenek ezzel az egésszel és olyan mintha már a forgatás közben találták volna ki, hogy mi is legyen. Pont emiatt feleslegesen hosszú az egész- A nyomozós szál teljesen felesleges, semmi nem derül ki alatta, a végén bemondja a főszereplő, hogy mi a lényeg azt annyi. Nagyjából az első 40 perc van rendesen megcsinálva a többi már csak egymásra dobált értelmetlen jelenetek összessége. Pl ahogy lejjebb is íírták ott van amikor egy szelem dobál egy kutyát, amit néz a főszereplő azt le se sz*r. Olyan mintha a két jelenet uólag lett volna összerakva, és a főszereplő nem is tudja mire kellett volna reagálnia. Ha már ilyen hosszú filmet akart jobban bmutathatta volna a falut meg a lakóit, mert azok inkább csak sztatiszták voltak a filmben.

A másik pedig a főszereplő kislány. Sajnos nagyon kiütött a filmből teljesen oda nem illő reakciói voltak, sokszor mosolygott csak úgy minden előzmény nélkül és a félelme annyira volt hiteles, mint a Szomszédok színészi repertoárja. Ezt lántia kellett volna a rendezőnek, és bizots nehéz döntés, de egyszerűen le kellett volna cserélni.
3/10
vigor 2022 aug. 30. - 08:28:49 3/10
Adtam egy esélyt a filmnek, de az visszaélt vele. Erre az "műre" kár volt ennyi pénzt pazarolni. Mondanám, hogy spoilert tartalmaz, de nincs mit elspoilerezni.

A feszültség nincs fokozatosan felépítve, az ijesztőnek szánt jelenetek véletlenszerűen vannak bedobálva, amelyekre néha rémülten reagálnak a szereplők, máskor meg teljesen indifferensek. Amikor az elején a kísértet emelgeti a kutyát, akkor Tomás úgy nézi, mintha ez valami mindennapos jelenség volna, tiszta röhej, hogy ez nem vált ki belőle semmi reakciót, csak vidáman bagózik tovább. Később meg majd szívrohamot kap mikor felé fut a szellem. Aztán megint fapofa. Nehéz átélni a nyomasztónak szánt légkört, ha az csak 10 másodpercig rémíti meg a szereplőket, aztán meg vidáman röhögcsélnek tovább. Már amikor éppen megrémíti meg őket.
A kis csaj borzasztó volt, folyamatosan elvigyorogja a szövegeit, de gondolom a Barátok közt módszerrel filmeztek és egyszer lett minden felvéve. Megint csak teljesen a hatása alá kerültem mikor azt kiabálja, hogy meg fogunk halni és közben teli pofával vigyorog.
Sokszor azt éreztem a színészek magukra lettek hagyva mindenféle instrukció nélkül, és nem tudják mire vagy hogyan reagáljanak, gondolok itt a tömegjelenetekre főképpen, de a ez fentebb említett ijesztgetős jelenetekre is igaz.

A teljesen anakronisztikus hajviselet és arcszőrzet pedig minden pillanatban kizökkenti a filmet a század eleji atmoszférából. A három napos borosta és a felzselézett haj biztosan nagy divat volt a század elején, bár egy gyors guglizással 5 perc alatt kideríthető, hogy hogyan néztek ki akkor az emberek. A magyar színészekben ennyi odaadás sincs, hogy egy szerep kedvéért ne a mindennapi külsejükkel jelenjenek meg? Vagy ez a rendező sara, aki le sem szarja? Pár liba a jobb sarokba, meg egy szekér emide és fel sem tűnik a nézőnek, hogy az 1918-ban játszódó filmben időutazó szereplők vannak.
Néhány beállítás a ködös faluról igazán jól sikerült, kár hogy a tessék lássék hozzáállás miatt ezek is csak néhány pillanatra tudják kiragadni az embert a teljesen művi szettingből.
Maga a beszédstílus is zavaró, akkoriban ráérősebben beszéltek, nem hadarva és a szavakat elharapva köpték a mondatokat. Manapság a színészeket nem tanítják artikulálni? A szóhasználat is meglehetősen modern, a párbeszédek sok helyen teljesen dilettánsok és bugyuták. Nem bontanak ki semmit, nem vezetnek sehova, kimerülnek a mindennapos small talk, szócséplés, fecsegés szintjén.
Ha nem hajlandóak a készítők odafigyelni az olyan apró részletekre, mint hogy az emberek hogyan öltözködtek, milyen frizurát viseltek és hogyan beszéltek a múlt század elején, akkor mi a francért erőltetik ezt a stílust?

A film sajnos karaktereket sem tudott építeni, a lihegve és hadarva előadott és első nekifutásra felvett, majd jóvanazúgy hozzáállással véglegesített jelenetek sem segítettek ebben. A főszereplő fényképeket csinál. Ennyi. Nem tudunk meg róla semmit. Ja meg katona volt. Ráadásul ahogy többen írták ezt sem műveli meggyőzően, ugyanis technikailag nem hiteles. Persze ebbe már kár is belemenni, hiszen a korrajz sokkal kevésbé részletes aspektusai is pontatlanok. A többi szereplőnek még ennyi sem jutott. Ők csak parasztok. Nincs személyiségük, vagy bármiféle karakteres megkülönböztető jegyük, csak biodíszletek.
Schell Judit meglesi mosakodás közben a fickót, ennek a jelentnek is mi értelme volt? Valaki követelte, hogy legyen több meztelen férfisegg a magyar filmekben? De legalább nem erőltették tovább ezt a romantikusnak szánt szálat. Kicsit indokolatlannak is éreztem a végén a mentőakciót.

Magáról a faluról se tudunk meg semmit, csak egy falu. Neve sincs. Falu. Kész.
Ennyire érdekelte a készítőket a film világának felépítése. Van egy falu, meg szellemek, mert izé. Háború meg spanyol nátha. Emberek meghaltak. Ennél primitívebben nem is lehetett volna felvezetni.
A film végén sem derült ki valójában semmi, nincs katarzis, nincs feloldozás, nincs megoldás, nincs konklúzió, nincs csavar, nincs rendes végkifejlet. Valami szimbolikus zagyvaság van, amiről a rendező se tudná megmondani, hogy mire gondolt valójában, álművészkedésre volt még szükség ennek a csapnivaló alkotásnak a végén. Erre írtam az elején, hogy nincs mit elspoilerezni.

A dark ambientes témák egészen jól passzoltak, egy két helyen azért valami teljesen oda nem illő zene újfent kizökkenti az embert.

Az effektek legtöbbször röhejesek és baromira idejétmúltak, és most nem a kivitelezésre gondolok (persze az is ratyi). A gyorsítva feléd rohanó szellemek baromi ósdiak, jó húsz éve volt ez divat, vagy talán régebben. Minek kell ezt erőltetni? Egy pszichológiai horrorhoz nem kellene CGI sem, csak hát akkor meg ugye a színészeknek és a történetnek kellene elvinniük a hátukon a filmet, ahhoz meg normális forgatókönyv és rendező is kellene. A pénzt nem igénylő jeleneteknél is ordít a szarok bele hozzáállás. Amikor megmozdulnak a halottak az asztal körül, azt se lehetett kétszer felvenni, ugye? És nem, akkor épp nem mozgatta a holtakat a szellem, csak látszik ahogy nyel egyet a halottnak maszkírozott szereplő, vagy mozog az ajka, vagy ingadozik a feje. Egyszerűen csak nem tudott merev maradni és benne maradt a filmben.
Nevetséges, hogy ezt küldtük az oscar-ra.

A film legnagyobb baja, hogy nem tud beszippantani az atmoszféra, mert folyamatosan kizökkent valami baromság, hiteltelenné teszi a sok oda nem illő dolog. Persze a jó atmoszféra sem kárpótolna a szar színészi játékért, szar rendezésért és a széteső történetért. Süt róla a leszaromság, az igénytelenség, az olcsójánoskodás, holott azért több mint 800 millióba került. Megoldottuk ezt is okosba.
Csak összehasonlításképpen a 2015-ös The Witch 4 millió dollárba került, ami mai áron 1,6 milliárd forint, szóval kb. csak a kétszerese ennek, és messze nem egy kategória ezzel a gagyisággal.
Vagy a As above, so below (2014) - 5 millió USD, és ebben azért voltak jó effektek. Ezeken kívül van még egy rakat low budget horror, ami simán veri ezt a vackot minden tekintetben és akár még a magyar költségvetésbe is belefér.


3/10, igazi hulladék, egyenesen a helyi őstermelőktől.
Összes hozzászólás