Szent pók

Bakancslistához adom
Holy Spider
18 éven aluliak számára nem ajánlott dán-német-svéd-francia krimi-dráma, thriller, 116 perc, 2022

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Egy sorozatgyilkos tartja rettegésben Meshed szent városát. A gyilkos a város bűntől való megtisztítását tűzte ki célul, ezért egymás után gyilkolja meg a prostituáltakat. A hatóságok nem igazán akarnak foglalkozni az üggyel, így egy újságírónő kezd magánnyomozásba. Éjszaka prostituáltnak öltözve várja a gyilkos újabb feltűnését, kockáztatva saját életét.

A megtörtént eseményeket feldolgozó thriller a sorozatgyilkos Saeed Hanaei-ről szól, aki 2000-2001-ben 16 nőt gyilkolt meg, mire a hatóságoknak sikerült letartóztatniuk.

A Szent pók világpremierje a világ legrangosabb ’A’ kategóriás filmfesztiválján, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az alkotás elnyerte a legjobb színésznő díját (Zar Amir-Ebrahimi). Ali Abbasi filmje megtörtént eseményeket dolgoz fel, a sorozatgyilkos a letartóztatásakor isteni küldetésre hivatkozva védekezett a bíróságon, megosztva az iszlám állam vallásos társadalmát. A rendező Ali Abbasi Határeset című filmjét Oscar-díjra jelölték, és Európai Filmdíjat nyert, Cannes-ban pedig az Un Certain Regard versenyszekcióban is díjazták. A Szent pók a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepel.
Bemutató dátuma: 2022. október 13. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
The Cortez 2023 nov. 03. - 22:08:59 6/10
,,Nem kell zseninek lenned, hogy felismerj az utcán egy kurvát."

Megtörtént eseményeken alapuló, muzulmán világban játszódó Hasfelmetsző Jack-sztori, bár itt egy fojtogatós rém áll a középpontban. A film egy sorozatgyilkosos, egyben újságírós art krimithriller, melynek esztétikája messze eltér a hasonló témájú, hollywoodi alkotásokétól.
A kurvák közé beépülő riporternő története sokat dob a cselekményen, ám a játékidő második fele tárgyalótermi krimibe csap át, amely megdöbbentő csavarokkal operál, valamint a vallási fanatizmusra, a megszálottságra, az iráni társadalom kritikájára fókuszál. A hunyó kiléte az elejétől kezdve egyértelmű, akad egy brutálisabb jelenet, a nyomasztó zene hatásos, a lezárás pedig beteg.
A Cannes-ban bemutatott mozi természetesen hatalmas felháborodást kavart Iránban.
10/10
bundi8 2022 dec. 11. - 20:45:45 10/10
10/10 az elmúlt 2 év legjobb filmje, mindenkinek ajánlom!