Szürke senkik

Értékelés:

114 szavazatból
Szerinted?

Az első világháborúban játszódó történet egy öttagú különítmény útját meséli el, amely azt a feladatot kapta, hogy derítsen fel az ellenséges vonalak mögött egy olasz üzenetküldő központot. A főszereplő, egy tizenhét éves galambász fiú szemével látjuk az akkori világot, aki az elején még nagyon keveset tud a bajtársiasságról, de a végére megérti társait és örökre magával viszi a történetüket. A sokszínű csapatban magyar, román és osztrák katonák ugyanazon célért küzdenek: hogy élve kikerüljenek a háborúból. Ott akarják folytatni az életüket, ahol abbahagyták, de legbelül érzik, hogy a világ körülöttük már sohasem lesz ugyanaz.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
doktormacko1953 2022 okt. 18. - 13:23:05 7/10
7 / 10 Ezt is érdemes megnézni.
durumdara 2019 márc. 24. - 08:12:35
Hááááát... nagyon kettős érzéseim voltak a film kapcsán. Egyrészt legalább olyan szürke, mint a címe... és hosszú. Ha a Drága Elzához mérem, akkor cselekmény alig, valahogyan nem tudnak igazán megfogni a szereplők. Itt is van némi erőltetés a dialógusokban, de jócskán kevésbé életszerűtlen (felolvasós) stílusú.

Ha másik oldalról nézem, akkor a történet valósághoz közelibb, csak a mi "modern" gyomrunk nem bírja az ürességet, az akciótól és drámától mentes hétköznapokat, amikor "nem történik semmi".
Ahogy L. Sprague de Camp fogalmazott a "Manótorony" c. könyvében:
"Akkor zsoldos leszek, jelentettem ki... Apám próbált minden módon eltéríteni szándékomtól, hogy annál azért több eszem van, semhogy ilyen közönséges pályára kellene adnom a fejem, amely kilenc részben elviselhetetlen unalomból tevődik ki, egy részben pedig elviselhetetlen borzalomból."

Kicsit "Nyugaton a helyzet változatlan", icipici Ryan, de nagyrészt az, ami történik amúgy is - a mindennapok szürkesége... Ennél már csak akkor lenne valósághűbb, ha a szereplők a "dolgukat is végeznék" a filmben.
De ha azt nézem, szerintem pont ez lenne a lényege.
Ez a valóság: ilyen, nem színes-szagos-disneyworld...

Le a kalappal a megvalósítók előtt!

Még ha pont ennek okán nem is hagy nyomot a világban.

<spoiler>
Kérdés az út második szakasza. Milyen egyenruha a jobb? Hiszen:
http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/1002/animal-cannibals/hazafele-az-ut-veszelyes-zeneszoveg.html
</spoiler>
10/10
ligetiz51 2019 márc. 04. - 08:40:08 10/10
Hogyan írhatja le "jókomcsi" kommentelő lentebb vagy 14-szer, hogy 1/10 ? Akkor a filmről: láttam és döbbenetes...talán az egyetlen film arról a háborúról... és ahogy a szerencsétlen besorozott katonák miket éltek át, vagy nem élték túl. Ilyen pici költségvetésből magasan 10/10 .
vino-et-veritas 2017 márc. 11. - 09:05:10
OFF
Azért a dolog valamennyire bejött, mert a - azért a nem legzseniálisabb - Mindenki mégis Oscart kapott.
"Technikailag" nem volt a csúcs, de volt benne egy momentum, ami "megfogta" a zsûrit.
A gond, hogy az on-topik filmben nemigen van ilyen. A történet nem eléggé "ütõs", ami benne van, nagyrészt csak nekünk érthetõ valamennyire...
vino-et-veritas 2017 febr. 07. - 19:44:37
OK, de most nem erre gondoltam, hanem, hogy a "mai õrült világban" tényleg minden megtörténhet (pl. egy egoista pojáca egy világhatalom elnöke, stb.).

Valakinek eszébe jut jelölni ezt is és még akár be is futhat...

A régi mondás szerint: Minden megeshet, még a csiga is eleshet..

OFF

Nagyon felborult ez a világ. Valami hasonló lehetett a Római Birodalom utolsó korszaka. Biztosan érezték, hogy jön az összeomlás, de nem tudták hogyan és mikor...
1/10
jokomcsi 2017 febr. 07. - 13:11:58 1/10 Előzmény vino-et-veritas
Mire célzol?
Hogy a NER-író a kormány személyes kedvence, és sorozatban gyártja a propagandafilmeket (van közte pornós is), és ezért pénzt, paripát és Balázs Béla-díjat kap?
Vajna ki tudja harcolni neki az Oscar-jelölést? Ha Goda Krisztinának a semmitmondó Kaméleonjáért ez majdnem sikerült, akkor nincs kérdés.
Jár ide annyi amerikai filmes, akiket közpénzbõl (természetesen elveszítette eme jellegét) egy kicsit meg lehet támogatni, hogy lobbizzanak ezért...
Neki már pályázni sem kell, hiszen deklarált nemzeti érdek, hogy õ (propaganda)filmeket írjon, mint pl. az Örök tél.
http://www.origo.hu/filmklub/20170203-itt-pusztan-hagytak-meghalni-az-embereket-orok-tel-csanyi-sandor-kobli-norbert-szasz-attila.html
És ha sokaknak nem tetszik, amit csinál, akkor - ahogy ez nálunk divat - még több központi megrendelést kap.
Apropó, Köbli Norbert és Goda Krisztina SEM írta alá az 1990 óta elsõ ízben filmet cenzúrázó Kálomista Gábor elleni tiltakozó ívet! (1000 filmes aláírta.)
vino-et-veritas 2017 jan. 14. - 06:20:13
Amit megcsináltak, elsõsorban technikailag van megcsinálva.
Maga a téma nem teljesen újdonság (a "feladat" végrehajtása), legfeljebb "magyar környezetben" nemigen láttunk ilyet.
Azért eléggé messze van az Oscar-tól.
De ebben a világban manapság már minden megtörténhet....
Viharmadár76 2017 jan. 14. - 01:45:49
Csak gratulálni tudok ehhez a filmhez. Láthatóan igyekeztek életre kelteni az alkotók a már-már feledésbe merült magyar "kalandfilmes" kategóriát (tudom természetesen, hogy mûfajilag tévéfilmrõl van szó), vagyis a cselekményes, izgalmas, alkalmanként megrázó, drámai fordulatú alkotást. Gyanítom, hogy mivel magyar nemzeti történelmi témát dolgoz fel a film, sosem kap Oscart. Pedig több szempontból is megérdemelné, véleményem szerint.
vino-et-veritas 2017 jan. 04. - 15:23:31
Még egy adalék, elég jó beszélgetés:

http://www.origo.hu/filmklub/blog/interju/exkluziv/20161217-kobli-norbert-interju-szurke-senkik-felvilag-a-berni-kovet-a-vizsga.html

Mondjuk a "... az utóbbi ötven év legütõsebb magyar háborús filmjének neveztünk..." újságírói megjegyzés alig hatásvadász. Egyébként volt elõtte ütõsebb? Nem nagyon...
(Ha csatajelenetekre gondolunk, akkor Föltámadott a tenger /"53/, A Kõszívû ember fiai /'65/, Egri csillagok /'68/, stb.).
1/10
jokomcsi 2017 jan. 04. - 13:52:23 1/10
Még egy kérdés a film fináléjához:

Miután a magyarok lementek, hamarosan lõdöznek, tehát nem csendes pusztítás volt a terv. Ezt fedezékbõl hárman is megcsinálhatták volna, sokkal jobb esélyük lett volna lelõni három mozdulatlan olaszt. Szóval, mi is volt a nagy terv? Hogy kivégeztetik magukat, de ha szerencséjük van, akkor élve megússzák?
10/10
vegso 2017 jan. 03. - 20:14:11 10/10
Jó film! Gratulálok az alkotóknak, csak így tovább!
1/10
jokomcsi 2017 jan. 02. - 19:37:56 1/10
Mondjuk azt sem értettem, hogy a végén mi volt az a katyvasz az arcszõrzettel.
Mert hogy a story alaposan le volt kutatva(?), ugye az nem kérdés, és biztos, hogy történész szakértõt is bevontak. (Ill. nyilván csak beszámlázott.)
Pedig direkt megmutatják, hogy az olasz parancsnok borotválkozik!!!
Szóval nem értem, hogy a két magyar közül az, aki eljátssza, hogy olasz, az miért nem borotválja le elõtte a bajszát???
(Gondolom, hogy a fiatal, legénybajusz nélküli(!) srác nem jöhetett szóba, mert neki a másik fiatal sráccal volt dolga a forgatókönyvírói elképzelés szerint.)

Szóval itt ez a teljesen nyilvánvaló dramaturgiai hiba, ami senkinek sem tûnt fel. És ettõl az egész jelenet el sem kezdõdhetett volna a valóságban, ha azonnal lelövik az olaszok a két magyart, az lett volna a hiteles. A Monarchia hadseregében a bajusz leborotválása tiltott dolog volt. Leegyszerûsítve, akinek nem volt bajsza, az olasz kém. Nyilván ezzel az olaszok is tisztában voltak.
gyereamozibabe 2016 dec. 28. - 18:02:43
youtube-on fent van. 6-7 pontot adok, mert ez olyan rövid volt, mint egy vizsgafilm. És még így is voltak benne fölösleges részek. De a fényképezés és a filmzene nagyon profi lett.
1/10
jokomcsi 2016 dec. 24. - 14:45:27 1/10
Nagyon jó a Filmtettes cikk.
Egy részlet belõle: "Mind témáit, mind üzenetét, mind ritmusát és történetmesélését tekintve zavaros..."
Egy részlet Köbli Norbert híres interjújából: "Próbálkoztam verssel, mint minden kamasz, próbálkoztam kisregénnyel, de arra kellett rájönnöm, hogy az agyam… tehát a gondolataim sebességének ez a mûfaj felel meg."
Edmond Dantes 2016 dec. 22. - 21:59:00
Hát hiszen épp ezért írtam h "nem nevezném nagyjátékfilmnek." N e m én nevezem ugyanis nagyjátékfilmnek, hanem egy csomó promo cikk, pl itt a porton feljebb:
http://port.hu/cikk/tv/van-itt-minden-mint-karacsonykor/article-43535
http://port.hu/cikk/magazin/egy-kis-hazait/article-42486
vagy ezek:
http://mno.hu/film/olasz-postagalambokra-vadasznak-a-monarchia-bakai-1376820
http://hu.ign.com/szurke-senkik/19079/review/kritika-szurke-senkik
http://listaz.hu/hirneked/index.php?url=2300186-olasz-postagalambokra-vadasznak-a-monarchia-bakai stbstb

De nem szemantikai gondom van a film méretével, írtam is h " bõ egy órás, így is hosszúnak tûnõ", hanem tartalmi ld lejjebb itt. Legtalálóbb talán ennek a cikknek http://www.filmtett.ro/cikk/4387/kovacs-istvan-szurke-senkik a címe: TÚL HOSSZÚ, TÚL RÖVID.
1/10
jokomcsi 2016 dec. 22. - 13:18:19 1/10
Bocsánat, hogy közbeszólok!
Ez TV-film! Helyesebben annak címkézték, nyilván ennek alapvetõen pénzügyi (és nem alkotói) vonzata volt, pályázatok, sugárzás, stb. De valójában tényleg nem más, mint csak egy kisjátékfilm! Amit formailag filmidõben megnyújtottak, kitöltöttek. Tartalmilag simán kijöhetett volna ebbõl egy nagyjátékfilm is, ugyanezen keretek között, ugyanígy 120 millából. Csak ahhoz rendesen meg kellett volna írni egy forgatókönyvet. Ez nem történt meg, így lett ez a film kicsit sárga, kicsit savanyú - de a miénk.
1/10
jokomcsi 2016 dec. 22. - 13:07:56 1/10
Na, épp ebben a pillanatban beszél Köbli Norbert az ATV-ben, és azt mondja, hogy mindig az utolsó forgatókönyve a legjobb. Azaz elismeri, hogy középszerû. Mondjuk, legalább önkritikus, filmesben ritkaság. :)
És vastag bõre van, saját maga mondta. :)
1/10
jokomcsi 2016 dec. 22. - 13:01:47 1/10
Alternatív valóság :)
elemes 2016 dec. 22. - 11:08:51
érthetõek az elvárásaid, csak ez nem egy nagyjátékfilm, hanem egy kisjátékfilm, fõcímmel, stáblistával egy óra.
Edmond Dantes 2016 dec. 22. - 09:37:21
Csepp vízben a tenger. Jól hangzik, de nem mindig jön be. Ennél a filmnél sem jött be. Az elsõ vh. azért talán már nem a postagalamb-bázisok felderítésérõl szólt és nem is azon dõlt el. Szimbólumnak csak-csak elmegy -galamb mint a béke szimbóluma, utolsó galamb által hozott üzenet a kapitulációról- de erre a sztorira felépíteni az "elsõ magyar elsõ vh-s nagyjátékfilmet"...hát elég vérszegény. Mellesleg a bõ egy órás, így is hosszúnak tûnõ alkotást azért nem nevezném nagyjátékfilmnek. Ez a film nem kicsit savanyú, hanem nagyon, nem kicsit sárga, hanem nagyon, viszont a miénk...sajnos. Ennyi lett volna Magyarországnak az elsõ vh? Ahhoz képest elég randa lett az utóélete...máig.
Összes hozzászólás