1492 - A Paradicsom meghódítása

Bakancslistához adom
1492: Conquest of Paradise
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-francia-spanyol-angol kalandfilm, 154 perc, 1992

Értékelés:

112 szavazatból
Szerinted?

1492 augusztusának egy hajnalán legénységével, háromárbocos vitorlásával és két kísérőhajójával útnak indult Spanyolországból egy tengerész, hogy bizonyítsa a világnak elméletét. Úgy gondolta ugyanis, hogy létezik egy új, a jártnál jóval rövidebb és biztonságosabb tengeri útvonal a kincseket rejtő Napkelet felé. A hetekig tartó kalandos út során azonban nem jutott el eredeti céljához, hanem egy addig ismeretlennek számító vidékre sodródott, ahol paradicsomi állapotok fogadták, és a különös őslakosok is békésnek tűntek. A viharos életű tengerészt Kolumbusz Kristófnak hívták, a Paradicsom pedig nem volt más, mint Amerika!

Az új kontinens felfedezéséről szóló történelmi eposzt Vangelis zenéje és Ridley Scott gyönyörűen megkomponált, szemet gyönyörködtető képei teszik feledhetetlenné!

Stáblista:

Szereplők

Kolumbusz Kristóf
Izabella királynő
Adrian de Moxica
Beatrix Enriquez
Francisco de Bobadilla
Martín Alonso Pinzón kapitány
Mendez kapitány
Antonio de Marchena
Luis de Santángel
Fernando
Pinzón felesége

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1993
    Legjobb filmzene jelölés: Vangelis

Hozzászólások

Szerinted?
osbehemot 2022 nov. 10. - 07:03:21 Előzmény Sindelar
Az az "elmebeteg" feudalizmus nem szennyezte szét és tette tönkre a bolygót, és több embernek adott élhető körülményeket, mint a "ragyogó" kapitalizmus.
gerhajdu 2022 nov. 09. - 23:21:04
Nem olyan jó film. Egy ilyen filmnél elvárható, hogy történelmileg hiteles legyen és vannak elég nagy bakik, nem csak pontatlanságok.
- Kolombusz egyáltalán nem volt ilyen jótét lélek. A filmben nagyvonalú és próbálja megvédeni az őslakosokat. A valóságban bányákban dolgoztatta őket és aki nem akart dolgozni, levágták a kezét vagy más módon büntette őket. Több ezer őslakos meghalt miatta.
- A középkorban egyáltalán nem hitték azt, hogy a Föld lapos talán csak 1-2 tanulatlan ember. Ezt már a hajósok is meg tudták állapítani az ókorban. Arisztotelész is bizonyította. Igazából Kolumbusz azt akarta bizonyítani, hogy a Föld kisebb és nyugatra is mehetnek kereskedelmi hajók Kínába.
-A filmben a boszorkány üldözés nagyon el van túlozva.
-Ez csak apróság, de a film egy pontján Spanyolországban pulykák vannak, pedig az Amerikából származik.
9/10
Sophie_Western 2022 júl. 01. - 15:00:09 9/10
Nem ártott meg a filmnek az eltelt 30 év.
capt.nemo 2021 okt. 07. - 12:45:46 Előzmény ibanezjedi
kishíján 30 éves, és anno az 500. évfordulóra készült.
8/10
ibanezjedi 2021 okt. 07. - 12:15:19 8/10
Én csak most néztem meg, mikor már kishíján 20 éves a film.
A mai ingerküszöbbel nézve hosszú, és némely jelenetek lassúak. Viszont éjfél körül kezdtem nézni, hogy majd úgyis elalszom rajta, és egy második nekifutásra befejezem: végignéztem egyben - szóval ez jó jel.

A korszakot jól jelenítik meg. Nem tudom, hogy Kolumbusz valóban egy ilyen kvázi bölcs személy volt-e, mint ahogy a filmben ábrázolják, vagy csak a filmben építették fel így a karakterét...

Mindenesetre 2021-ben is érdemes megnézni a filmet annak, aki még nem látta.
10/10
Hatpöttyös 2021 júl. 06. - 23:19:46 10/10
Nagyszerú film, minden tekintetben.
Doomsday For The Deceiver 2020 nov. 14. - 10:04:12
Sindelar úrnak igaza van, de hozzátenném, hogy amikor az ész diadalának korszaka bekövetkezett (felvilágosodás és vele párhuzamosan a technikai-ipari fejlődés időszaka), és a "buta" feudalizmust felváltotta az "okos" kapitalizmus, semmivel sem lett könnyebb a gyarmatosított népek helyzete.
10/10
Sindelar 2020 okt. 24. - 06:24:50 10/10
Már a film címe is szenzációs. Ez bizony nem a Paradicsom "felfedezése" volt, hanem a meghódítása, leigázása. A film ragyogóan mutatja be a nagy földrajzi expedíciók - amelyek persze csak az Amerikán kívüli világ szemszögéből voltak azok, hiszen laktak ott emberek - történelmi hátterét, a teljesen elvakult, elmebeteg feudalizmust. Remekül bemutatja a film a kor Európájának hangulatát, az eretnekégetéseket, az elképesztő tudománytalanságot és butaságot, az egyház kártékony hatalmát, amelynek a nyomása alatt a nagy expedícióknak, a tudományos fejlődésnek valahogy utat kellett törnie. Maga a politikai-gazdasági-társadalmi berendezkedés is olyan szinten a butaságra épült, kevesek számára rémísztő kiváltságokkal, mindenki más számára rettegéssel és kiszolgáltatottsággal - az embereket máglyán elégetős jelenet hátborzongató -, hogy a döntéshozók még ahhoz is buták voltak, hogy észrevegyék, a hódításokkal bizony mesés vagyonra tudnának szert tenni. De az egyház még így is ágált az expedíció ellen, mert az leleplezte volna a tudománytalan, hasraütésszerű hazugságaikat; az egész rendszer a butaságra épült, ami a tudományos fejlődést is gátolta. Gondoljunk bele, hol tarthatna ma az emberiség, ha az egyház hazugságai nem gátolták volna a tudományos fejlődést hosszú-hosszú évszázadokon keresztül. Elképesztő, hány évszázaddal lopták meg az emberiséget és annak fejlődését.

Mint ahogy az is elég bárgyú dolog, amikor Amerika "felfedezéséről" beszélnek. Ez csak az Amerikán kívüli emberek számára volt "felfedezés", az valójában már fel volt fedezve, laktak ott emberek. Akkor lett volna felfedezés, ha egy lakatlan földrészre bukkantak volna, amiről azelőtt senki nem tudott. Ebben az esetben viszont nem felfedezésről, hanem hódításról volt szó, az ott élő civilizációk elpusztításával, lemészárlásával. Ez egy igencsak elhallgatott része a történelemnek, hogy a gyarmatosítások során népeket irtottak ki és töröltek el a Föld színéről, egész civilizációkat gyilkoltak le, döntöttek romba, pusztítottak el, és kontinensnyi területeket sajátítottak ki. A film ezekre ragyogóan mutat rá, ráadásul igen leplezetlen, naturalista módon. Hozzáteszem, ez a gyarmatosításnak csak az első hulláma volt, a 19. századra szinte az egész Európán kívüli világot leigázták (az önmagukat demokratikusnak beállítani próbáló konzervatívok és liberálisok), mai fejjel szinte felfoghatatlan elnyomás alá vetve szinte az egész emberiséget. Ha már máglyás égetések, az sem volt semmi, amikor a szipolyokat ágyú elé kötözték és úgy végezték ki őket, a Paradicsom meghódítása volt ennek a folyamatnak az első lépése.

Érdekes volt a filmben, amikor Kolumbusz azt mondta, "itt a lehetőség az újrakezdésre". Ez valóban egy lehetőség lett volna az újrakezdésre, a barbár feudalizmus helyett valami értelmesebbet létrehozni. Lehetett volna ezt jól csinálni, ehelyett viszont az történt, hogy exportálták az elmebeteg feudalizmust egy másik kontinensre is.
mapk 2015 máj. 09. - 10:44:13
Vantejis - Chariots Of Fire.
mapk 2015 máj. 09. - 09:55:49
proklima 2015 febr. 26. - 16:39:14
szeritem jó film volt.,9/10
offtopic
efrem 2012 dec. 14. - 11:02:08
látható,h az arany mennyire elvakítja az agyat,az emberi érzéseket.mennyivel lesz több az,akinek arany van a birtokában,a nyakán,kezén,bárhol?ezt jól érzékelteti a film. és a hódítást,tehát,úgy állították a spanyolok,h õk fedezték fel a földet,pedig több ezer éve éltek ott az õslakosok.nekem nagyon tetszettek a korabeli hajók,nagyon szépen készítették el a tervezõk. azért olyan magas fõárbocot beállítani,nem semmi.szépek a természeti képek.van egy folytassa Columbus paródia,amiben az indiánok mondják a fehér emberre,h milyen primitív népek! lehet,h igazuk volt.
9/10
blake11 2012 júl. 20. - 12:37:08 9/10
Valóban el kell ismerni ez a zene amelyet Vangelisnek kis túlzással magát a filmet is felül múlja.
A film is azonban megérdemel egy jó értékelést,hisz az a fajta hangulat ami akkor uralta Európát talán ez adja át a legjobban.Depardieu a legjobb választás talán erre a filmre.Valószínû ha ma készült volna el csak egy akciódús látványfilm lenne az egész amerikai módra.Véleményem szerint ez a film pont olyan,mint amilyennek lenni kell.
eynrg 2011 nov. 06. - 08:12:57
Ez esetben is a zene "viszi elõre" a filmet.Sokkal sikeresebb volt, mint a film, bár ez semmit sem von le a film
értékébõl.Máig is szívesen megnézem.
http://regiujzenek.blogspot.com/2011/11/ambient-filmzeneben.html
Peppo 2011 okt. 17. - 22:18:58 Előzmény fredi60
Semmi bajom egyébként a durva jelenetekkel. Ha ettõl lesz egy film hiteles, akkor legyenek benne ilyenek. De ettõl még emlékszem, hogy a legtöbben ebbe kötöttek bele a film megjelenésekor. Ne feledd, ez nem mai film, hanem már húsz éves! Akkoriban még kiakadtak az ilyesmin. Ma már valószínûleg nem lenne probléma.
vénasszonyoknyara 2011 okt. 17. - 19:09:49
nagyon fején találtad szöget. Egyértelmûen XVI. Benedek pápa a felelõs a spanyolok Újvilág-beli kegyetlenkedéséért. A spanyol náthát elfelejtetted megemlíteni a bûnei közül, pedig 50 millió áldozata volt.
10/10
fredi60 2011 okt. 17. - 17:53:24 10/10
"Azóta beláttam, a durva jelenetek (és még néhány dolog) miatt megosztja a nézõket."

Nem tudom,hogy mire gondolsz (és még néhány dolog), de ennél jóval durvább filmek is nagyobb tetszéoi index-szel rendelkeznek. Megjegyésem: Történemileg (ez igazán visszakövethetõ az akori bestzámolókból) így történt az "Újvilág" meghódítása. Ha valakinek mégsem tetszik a módszer, úgy forduljon a katolikus egyház éppen regnáló pápájához!!
Peppo 2011 okt. 17. - 14:16:45
Annak idején csodálkoztam, hogy nem volt sikeres a film, mert nekem elsõre is nagyon tetszett. Azóta beláttam, a durva jelenetek (és még néhány dolog) miatt megosztja a nézõket. Amiben viszont mindenki egyetért, Vangelis óriásit alkotott, mikor megírta a film zenéjét. Van sok jó soundtrack, de csak nagyon kevés kiemelkedõ. Ez olyan lett. Az egyik legjobb, amit valaha filmhez készítettek. Lehet, hogy e nélkül tényleg nem lenne olyan jó a film, mert egyedi atmoszféráját nagyban köszönheti a zenéjének.

Nálam 10/10 a film, akkor is, ha tudom, hogy vannak benne hibák. A hangulata feledtetni tudja ezeket, mert mikor nézem, ott vagyok a XV. század végén, és felfedezem Amerikát. :) Ilyet csak kevés film tud nyújtani.
8/10
ariskerase 2011 jan. 22. - 11:45:42 8/10
Egyszer meg lehet nézni. Annyira nem rossz.
NONEEESZ 2010 febr. 18. - 20:58:32
Ez nagyon jó film. A zenéje pedig egyenesen remek.
Összes hozzászólás