1914-18: A Nagy Háború

Bakancslistához adom
dokumentumfilm sorozat

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az I. Világháború meghatározó eseménye volt a XX. századnak. Összetett előzmények szinesítették az 1914 és 1918 között történteket, amely négy év aztán beárnyékolt minden utóbb bekövetkező eseményt. A hét részes sorozat kiváló történészek, eddig be nem mutatott archív felvételek, rekonstruált jelenetek, levelek, naplók, rajzok és festmények segítségével igyekszik a lehető leghitelesebben ábrázolni, hogy a Nagy Háború idején mi történt a csatamezőn, és hogy élték meg ezt az időszakot az otthon maradt civilek. A hadászati, politikai és kultúrtörténeti összefoglaló a múltra és jelenre vonatkozó hatásokat egyaránt tárgyalja, sőt, mindezek kapcsán betekintést nyújt abba is, hogy a jövő milyen kihívásokat tartogathat.

Ez volt az első háború, amely több kontinensen zajlott egy időben, ahol kémiai fegyvereket vetettek be, ahol tömegesen bombázták a civil lakosságot, ahol egy egész népet próbáltak kiirtani. Soha egyetlen háborúban sem haltak még meg ilyen sokan, majd minden család siratta valamely tagját. Az emberek gondolkodásában beállt változások óriási hatással voltak a képzőművészetekre, a zenére, az irodalomra és a mindennapi életre. Milliók élete változott meg egy csapásra.

Hozzászólások

Szerinted?
Amundsen1972 2011 nov. 01. - 12:33:29
Ez a nyolc részes döbbenetes angol dokumentumfilm 1996-ban készült. Eredeti címe: The great war and the shaping of the 20th century. 2000 tájékán a magyar televíziók egyikében-másikában (Spektrum, M2, talán Duna) is lehetett látni. Angol és német verziója elérhetõ. A magyar változatról van valakinek információja? Elõre is köszönöm az infót.