A budapesti rém

Bakancslistához adom
The Beast of Budapest
amerikai filmdráma, 72 perc, 1958

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Földessy tábornok lánya, Marika meggyőződéses kommunista, mégis beleszeret a liberális gondolkodású Tolnai Károlyba, egy egyetemi tanár fiába, a politikai nézetkülönbség azonban súlyos konfliktusforrás marad közöttük. A címbeli rém Zágon Ottó ezredes, aki vasmarokkal tartja rettegésben Budapest polgárait. Az október 23-i felkelés azonban olyan változásokat indít el, amelyeket már ő sem tud megállítani.
Az 1957-ben készült amerikai film igazi ritkaság: az akkor még szinte aktuális eseménynek számító, 1956-os magyar forradalom témáját igyekszik az amerikai néző számára befogadhatóvá tenni számos műfaji sablon alkalmazásával, miközben a hitelességet archiv filmfelvételek felhasználásával erősíti.

Stáblista:

Szereplők

Zágon Ottó ezredes
Tolnai Károly
Földessy Marika
Stefko hadnagy
Földessy tábornok

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
-greghouse- 2013 okt. 26. - 14:22:31 7/10
Nem volt ez olyan rossz film, mint ahogy elsõ látásra a címbõl gondolná az ember. Szerintem simán megfelelt az akkori átlagos amerikai kalandfilmek (még egyszer, átlagos) szintjének. Sõt, azt is megkockáztatom, hogy az ez idõtájt unalomig ismert megemlékezések, tévéfilmek, stb. szintjéhez is felér. Kár, hogy csak tavaly készült el a magyar változata, biztos valami Hollywoodi turkálóban akadt rá valaki. Szerintem nem rossz, és nem kell benne a hibákat keresni. (Nyilván a furcsa Himnusz zavaró nekünk, vagy a falfelirat, miszerint "Rusky menj haza", vagy az Andrássy utat emlegetik, stb.)
...Azért is jó, akárhogy nézem, nincsenek benne magyarok. Az egyik író eredeteleg ugyan orosz, de ennyiben ki is merül. Ahhoz képest tisztességes filmet csináltak. (Mondjuk a színészi játékon, színészvezetésen lenne javítanivaló, meglehetõsen teátrálisan játszanak. De még a forgatókönyv is kerek, egész, van eleje, közepe, vége.) Sõt, a magyarok, még a kommunisták sem elvetemült mészáros gazemberek.
...Vajon mi milyen filmet tudnánk csinálni mondjuk a Chilei puccsról, vagy ilyesmirõl?
7/10
-greghouse- 2013 okt. 26. - 13:27:17 7/10
Feltételezem, sokan most árgus szemekkel és nyitott fülekkel keresik a történelmi és egyéb hibákat. Nehéz megállni (a Himnuszra "a tiltott Himnuszra, ahogy mondják" tényleg nehéz ráismerni, indulósított fura ritmusa van, a szöveg sem stimmel teljesen, stb. A zászlóból a vörös csillagot vágják ki, eredetileg a Rákosista címert vágták ki. stb.)
...Biztos lesznek benne hibák, pontatlanságok. A színészi játék is jó esetben közepes, de inkább gyenge.
Én mégis javukra írom, hogy legalább megpróbáltak filmet csinálni Hollywoodban errõl az eseményrõl, amúgy Hollywoodi módra, kicsit Casablancás ízzel, de legalább megpróbálták. Mégpedig úgy, hogy akárhogy nézem, nincs a készítõk közt magyar név (vagy álnevek, felvett nevek).
...Szerintem itt nem kellene szõrszálhasogatónak lenni. Közepes film, de igyekeztek, és meglepõen jó minõségû korabeli dokumentumrészek vannak bevágva. (Mert azért a nemsokára "kötelezõen" bemutatott Dobó Katás Szabadság, Szerelem sem egy nagy opusz, legyünk õszinték...) Egy hetest ez is megér, én díjazom az igyekezetüket.
napraforgó 2013 okt. 26. - 13:19:47
Úristen! Ahogy itt éneklik a himnuszt... Hát kár érte.
4427 2012 okt. 29. - 09:53:50
"...érdekes kordokumentum a "túlsó oldal" szemszögébõl" Egyetértek!
Kár ezt a filmet mai és magyar szemmel fikázni. Nem nekünk készült! De jó, hogy végre mi is láthattuk!

Nagyon eltalálták a szinkront. Én csak Harsányi Gábor nevére emlékszem.
Nem tudnál még egy-két nevet felidézni a magyar szinkron-stábból?
4427 2012 okt. 29. - 07:53:37 Előzmény adamnagysweetmovie
Én pedig neked köszönhetem a filmet. Te írtál itt róla elõször.
Mai és magyar szemmel, enyhén szólva is bizarr. Viszont, ahogy alább írták: ma már kortörténeti (és filmtörténeti!) dokumentum, és mint ilyen, rendkívül értékes.
vino-et-veritas 2012 okt. 28. - 16:20:36
Most néztem vissza a felvételt.

Hát, ez valóban egyfajta "rémfilm". Tele a kor nyugati sztereotípiáival (ugyanez persze - fordított elõjellel - itthon is megvolt) és valószínûleg sokat merítettek az 56-os emigránsok beszámolóiból is a forgatókönyvhöz.

Találó a dél-amerikai rezsimekkel való párhuzam és nemcsak a "fõgonosz" kinézete miatt. Akkoriban ezeket a diktatúrákat bizonyára valamivel jobban ismerhették az amerikaiak.

A nézõnek olyan érzése van, mintha egy magyar nyelvleckét látna, annyira egyszerû a cselekmény vezetése, szinte tõmondatokban beszélnek, hosszú szünetekkel, majdnem teljesen érzelemmentesen. Persze a szereplõk meg a rendezõ sem az akkori filmes élvonalból verbuválódott...

És valóban nagyon kontrasztos a szereplõk eléggé elegáns öltözete is. No, meg a fülbevalós "pesti srác", az amerikai rohamsisakos belügyesek, az azonnal vonalat adó telefon, a jó és rossz szereplõ végsõ, halálos összecsapása, stb. nem éppen hitelesek, de ez a film nem is ezért készült...

Még egy megjegyzés. Ebben az idõben még százezrekben volt mérhetõ a magyarul jól beszélõ emigránsok/kivándorlók száma, számos egyesülettel, színjátszó csoportokkal is, ezért nem érthetõ, hogy legalább a Himnuszt (ami a szöveg szerint "tiltott" volt) miért nem énekeltették el velük "magyarul"...

Mindent összevetve érdekes kordokumentum a "túlsó oldal" szemszögébõl.
csineva-xx 2012 okt. 28. - 12:28:35
Úgy látom, ez az idõpont sokakat terelt el az egyébként tényleg nagyon ígéretes hollywoodi, attól tartok, csak számunkra csemegeként szolgáló mozi mellõl. Hja, nekem a himnusz kiesett, meg sokminden más is... De a fülbevalós felkelõ, a Marci, meg a platinaszõke igencsak jólöltözött magyar nõcik mellett a legjobban a jócskán megerõsödött Gerecse (esetleg Vértes?) sziklás részletei melengették meg a szívemet, és sajnálattal konstatáltam, hogy ezek szerint a jó kis vadregényes tájaink is a csúfos elmúlt rendszer áldozataivá váltak... :)
Szó ami szó, nagyon erõs kritikát azért nem érdemel a film, sõt, számomra a téma feldolgozása még némi hitelességet is kapott az érzelmileg kevésbé érintett készítõk szemszögébõl, dokumentarista hitelességre ugye nem apellálva. Összességében nem sérti a jó ízlés határait, azt gondolom, és ez már jó, lássuk be.
Ami egy amerikai átlagnézõ számára egy papírzsepis tucat-dráma, az számunka egy szórakoztató-mosolyogtató szombat délutáni mozi, mert úgy sejtem, itt nem tudtunk nem a „bakikra” koncentrálni, akár mennyire is igyekeztünk (!)volna...
Én egy hatost adok rá :D
adamnagysweetmovie 2012 okt. 27. - 23:26:09 Előzmény 4427
Elragadott a meló, a háttérbõl csak a "himnusz" fel-felcsendülõ hangjait hallottam.

Háát ilyet, most már tudom, az olimpián a londoni szimfik honnan meríthettek ihletet....
A szövege is rémes volt, kb:
Isten, áldd... megmagyar....
Jó kedv... bõségel...

Na ez az exploitation, ahol még erre sem veszik a fáradtságot.
4427 2012 okt. 27. - 14:57:46
Filmrajongóknak csemege. Zseniálisan rémes!
4/10
Dragos Károly 2012 okt. 27. - 14:34:21 4/10
Érdekességképp megnézhetõ. Mondjuk turul hívõknek nem ajánlom :-), tipikus 50-es évekbeli amerikai film amerikaiaknak. Az eredeti budapesti felvételek jól elkülönülnek a minimál díszletes mûtermi amcsitól. SPOILER: a történet, a helyszínek, figurák tökéletesen hiteltelenek a dél-amerikai diktátor kinézetû ezredessel, platinaszõke feleségével együtt. A felétõl néha bealudtam....4/10
Ugek 2012 okt. 27. - 12:46:07
Én is nagyon várom! Veszem fel, mert most nem tudom nézni. Utána lehet, hogy véleményezem.
offtopic
adamnagysweetmovie 2012 okt. 27. - 12:37:26
OFF
Senki ne vegye egyébként definíciónak, mert:

1) csak amatõrként érdekel a filmtöri
2) több megközelítés létezik (pl van aki az exploitationt és a trasht ugyanazon érme két oldalának tartja, egyik a marketing, másik a gyártási módszerre vonatkozik). Ez a korszakolás inkább a saját élményeimet tükrözi, mintsem hogy "a nagy igazság" lenne.
adamnagysweetmovie 2012 okt. 27. - 12:22:55
Hatásvadász-film // aktuális eseményeket-mûfajokat kiaknázó film.
Ezt a kifejezést csak angolul hallottam, nem magyarítanám...
Itt tényleg furcsa, de ettõl lehet bizarr ez a film. Nagyon várom!!!

(A trashfilmet lehet magyarítani, szennyfilmként, de a trash inkább önironikus, parodisztikus mint pl egy garázshorror. Az exploitation az 50-60s években virágzott, lásd még Grindhouse-mozik. A trash inkább a 80s évektõl válik tömegesebbé (ma Rodriguez filmjei stb), bár korábbi trash-élmények is adódnak - pl 9-es terv:) )
Vágyvillamosa 2012 okt. 27. - 11:52:09
Üdv! Az exploitation-t nem lehetne inkább magyarul??? Légyszi, magyarázd már el, milyen filmes mûszó ez. Alapból tudom, mi a szó jelentése, de itt elég hülyén hangzik. Kösz.
adamnagysweetmovie 2012 okt. 27. - 09:10:45
Nyilván semennyire, fõleg mert exploitation.
De pont ezért kötelezõ megnézni, tényleg igazi kuriózum a Dunától.

Off:
Remélem a 250 fõs újabb csoportos leépítésben nem rúgják ki az egyetlen szerkesztõség tagjait, akik valóban értenek a filmekhez.
olahmiki1959 2012 okt. 27. - 04:21:19
Soha nem hallottam még errõl a filmrõl. Kíváncsi vagyok, hogy magyar szemmel az alkotók milyen megmosolyogtató hibákat vétettek, illetve, esetleg mennyire hitelesen tudták ábrázolni az akkori zavaros helyzetet.
Mindenképpen megnézem.
adamnagysweetmovie 2012 okt. 26. - 10:50:13
Huh, azért a Duna néha gyöngyszemekre is bír akadni a rongyosrajátszott fehértelefonos vígjátékok között...

Igazi bizarr film, nemcsak amerikai paneleket használ, hanem (lévén az Allied Artists gyártotta) igazi exploitation-karikatúra megközelítést ígér.
Háo bizarre...