A diadalív árnyékában

Bakancslistához adom
Arch of Triumph
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol romantikus dráma, 92 perc, 1985

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

1939, Párizs. A városba emigrált menekültek és antifasiszták életére a második világháború nyomasztó árnya nehezedik. Ravic doktor, emigráns német orvos, a hontalanok kalandos, bujkáló életét éli. Két neves, de bizonytalan kezű és tudású kórházi sebész helyett operál a honorárium nevetségesen alacsony hányadáért. Nemcsak munkája, hanem egész élete, még szerelme is bujkálás, állandó készenlét a menekülésre. Hiába az elővigyázatosság, egy utcai balesetnél - miután elsősegélyt nyújt - a rendőrség igazoltatja, és kitoloncolja az országból. Mire hónapokkal később visszatér Párizsba, barátnője, az olasz származású színésznő, Joan Madou elhagyja. Ekkor tűnik föl a menekült németek után nyomozó Gestapo tiszt, Haake, akivel Ravicnak súlyos elszámolnivalója van.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
emmerssaon 2019 nov. 10. - 20:31:54
Nagyon gyenge film! Ha olvastad, ne nézd meg!
Ha nem olvastad, akkor sem..inkább olvasd el :)
offtopic
E-gon 2014 júl. 14. - 19:17:55 Előzmény csibilla
És akinek nem? Tudod, ízlések és pofonok. Miért kéne mindenkinek egy ízlést követnie? Számomra nem "alapmû".
offtopic
E-gon 2014 júl. 14. - 19:05:35
Fiatalabb, mint most - 47 éves. Elég késõn kezdett filmezni.
cellasto 2014 júl. 14. - 18:02:11
még ezzel a tré kópiával is jó ez a film
milyen fiatal volt még hopkins :)
cellasto 2014 jan. 05. - 16:07:11
olvastál már remarque könyvet?
nem vidám dolgokról ír...sõt.
1/10
lolow 2014 jan. 04. - 20:03:49 1/10 Előzmény cellasto
Rossz film,lélek romboló történet.Abszolút negatív minden tekintetben!
cellasto 2013 jún. 19. - 22:05:50 Előzmény olahmiki1959
inkább ne dolgozzák fel...jobb a békesség
egyébként remarque az egyik kedvenc íróm,nehéz lenne bármelyik regényét hitelesen filmre vinni.
olahmiki1959 2013 febr. 08. - 11:47:44
"A diadalív árnyékában" az egyik legjobb regény, amit életemben olvastam.
Egy nagy szerelem története a történelem viharában - kb. így lehetne összefoglalni a tartalmát dióhéjban.
Ez is azok közé az alapmûvek közé tartozik, amit mindenképpen el kell olvasnia annak, aki szereti az olvasmányos, kitûnõen, gördülékeny stílusban megírt, komoly témájú, mégis népszerû "nagy" regényeket.
Valaki felsorolt néhány Remarque könyvet, - egytõl-egyig nagyon jó mindegyik, különösen a "Három bajtárs", - én még hozzátenném ezekhez az író talán leghíresebb regényét, a "Nyugaton a helyzet változatlan" címût, ami a világirodalom valaha írt egyik legnagyobb mûve háborúról, szenvedésrõl, bajtársiasságról, emberi helytállásról.

"A diadalív árnyékában" címû film - elsõsorban a kópia minõsége miatt - gyakorlatilag szinte nézhetetlen, valószínûleg eredetileg jobb volt, csak az évek során tönkremehetett.
Miután a film nagy része eleve sötétben játszódik, amihez még hozzátevõdik a rossz képminõség, igen nagy türelem kell hozzá, hogy valaki végignézze.
Nekem a film maga sem tetszett igazán, nem éreztem igazi drámát, valódi feszültséget, arról nem is beszélve, hogy a film atmoszférája meg sem közelíti a regényét.
Általában nem szoktam örülni, amikor egy filmet, egy történetet többször is feldolgoznak, de most azt mondom, hogy A diadalív árnyékában megérne egy új feldolgozást, nagynevû, súlyos egyéniségû színészekkel, jó operatõri munkával, gondos dramaturgiával, mert ez a régi változat elveszi a kedvét még azoknak is, akik egyébként kedvelik Remarque-ot.
Egyszer meg lehet nézni persze, ha túl tudjuk tenni magunkat a zavaró technikai körülményeken.
zsuzsica 2010 dec. 19. - 19:03:16
Olvastam a könyvet és nagyon jó volt, ajánlanám mindenkinek.Kíváncsi vagyok milyen lesz a film.
Hidetoshi Nakata 2010 dec. 19. - 18:22:59
fogalmam sincs megnézzem-e ezt vmit?csak ha jobb nem lesz...
Roland86 2010 dec. 19. - 18:10:19
Én is.
csibilla 2010 dec. 19. - 17:32:39
Képminõség, technika ide vagy oda, a könyv remek, akinek még van egy kis klasszikus mûveltsége, az tudja, hogy ez alapmû. Kíváncsian várom a filmváltozatát.
Segítõ Béka 2010 dec. 19. - 16:23:38
nagyon 1x nézõs.
nem jó film
Tiger205 2010 dec. 18. - 19:00:55 Előzmény apuska
remélem jó lesz a képr4
Akkor dobom is ki a múlt heti dvd-t!
apuska 2010 dec. 18. - 03:37:27
Holnap megint képminõségi horror következik(?).
feketevipera 2010 nov. 18. - 21:00:57
Engem kevéssé hatott meg a film, bár kétségtelenül voltak benne hatásos részek, de úgy összességében nem igazán tudott megfelelõ atmoszférát teremteni. Az igyekezet látható volt, de szerintem nem volt teljes a siker. Anthony Hopkinsról mindig a kicsit vizenyõs tekintete és a rezzenéstelen ábrázata jut eszembe, nem tehetek errõl. A kópia minõsége pedig... hát, az iszonyú volt.
offtopic
stampo 2010 nov. 17. - 20:13:42
És akkor te még nem is olvastad a nyelvészeti vitánk folytatását, mert a T. Moderátor - ki tudja, milyen indíttatásból: talán megsajnálta "csendlerbing" kartársat - kitörölte az egészet, úgy, ahogy van. Pedig abban voltak az igazán cifra kijelentések...
Misker 2010 nov. 17. - 17:58:54 Előzmény Pakó Erika
Bestseller is lehet értékes mû, a kettõ nem zárja ki egymást. Bár én nem olvastam, de azért a filmen is átjöttek dolgok, amit még a gagyi képminõség sem tudott gátolni.
offtopic
Misker 2010 nov. 17. - 17:56:52
"tehát nem analóg, hanem valószínûleg VHS technikával készült."

VHS technika: analóg technika.

"...analóg celluloidra készülnek"

Van digitális celluloid is? Digitális hangsáv esetleg.
Misker 2010 nov. 17. - 17:48:39
Egy Anthony Hopkins, egy VHS-kamera elõtt... Kicsit megalázó/vicces lenne. VHS-technikát miért is alkalmaznának ilyen célra, amikor még egy vacak Híradó sem alapul VHS-en? Stúdiótechnikában hol van VHS?

Szerinted a VHS konkrétan minek a rövidítése?

-----------------------------
http://www.imdb.com/title/tt0088734/technical

Technical specifications for

A diadalív árnyékában (1984) (TV) More at IMDbPro » Arch of Triumph (original title)

Film negative format (mm/video inches)
35 mm

Cinematographic process
Spherical

Printed film format
35 mm

Aspect ratio
1.33 : 1
---------------------

Itt talán arról lehet szó, hogy ezeket a filmeket akkoriban még VHS-en forgalmazták, és az MTV is egy ilyen kereskedelmi példányt, illetve annak átírt változatát tárolja a videótárban, vagy nem tudom... minõségre ritka egy moslék volt, az kétségtelen.

De megnéztem kíváncsiságból a fájlmegosztós elérhetõséget. Rövid Google-keresés után, van egy letöltés, angol nyelv, holland felirat, ezt írja róla valaki:

"Thank you for this rare film, looks like a vhs rip, synch somewhat off."

----------------------

Hagy/hadd:

Szerintem a hivatalos forma elég jól eldöntött kérdés, legfeljebb nem egyezik az ország több területén használatos, népies változattal. Gyerekkoromban én is a "hagy"-ot szoktam meg, de azért késõbb csak rá kellett jönni, hogy például fórumon leírva eléggé gáz. Már aki kicsit is ad magára.

Amikor engem figyelmeztettek a dologra (már vagy 10 éve ennek), szerintem nem toporzékoltam a fórumon (így csak magad generálod a vitát), hanem elmagyaráztam az illetõnek, hogy én így szoktam meg és kész. De attól még igazat kellett adni ebben a kérdésben. Egyébként én nem bírom, amikor azzal védekezik valaki, hogy a "nyelv változik". Nem mintha nem lenne igaz, csak néha olyanok jönnek ezzel, hogy az már kiakasztó.

Szerintem, az én anyanyelvemet ne "modernizálják" olyanok, akik ahhoz igen kevesek, eleve nem tudnak normálisan írni stb. Nem akarok most erõsebb szavakat használni. (Ezt sem rád értem, csak általában, az évek során voltak "érdekes" esetek.)
Összes hozzászólás