A folyó és a halál

Bakancslistához adom
El río y la muerte
mexikói filmdráma, 90 perc, 1954

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"A film abból a gondolatból született, hogy milyen könnyű megölni felebarátainkat, és jó néhány olyan gyilkosság volt benne, amelyet egyszerűen a gyilkolás örömért követtek el. A velencei közönség minden gyilkosság után nevetett és azt kiáltozta: 'Még! Még!' Pedig a filmben bemutatott események nagy része valóságos és mellesleg arra is fényt vet, hogy e tekintetben milyenek a mexikói erkölcsök..." (Bunuel)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2014 nov. 15. - 14:47:51
Érdemes megnézni és szembesülni a nyilvánvaló ténnyel, hogy mire vezet a bosszú. Két család generációk óta hadban áll egymással amit egy egyszerûnek tûnõ vita váltott ki a régmúltban: "A maga állata rendszeresen az én legelõmet használja, és ezt nem tûröm tovább." Az értelmetlen vérbosszú nem szûnik mivel az igazi férfi 'macho', míg az akit gyávának találnak csak megvetésre érdemes. A bosszúállásnak nagyon sajátos szabályai vannak, amit illik minden körülmények között betartani. Szintúgy különlegesek a helyi temetési szokások, pl. a ravatalozó menet felkeresi a halott több ismerõsét sõt még a gyilkosának házát is. A filmben látszólag lovagias lövöldözéssel intézik el egymást az ellenfelek, amin a békeszeretõ nagyközönség nyilván felháborodik és amit mélyen elítél. Pedig ez nem sokban különbözik attól ahogy mindig is irtották egymást az emberek. Manapság is egyetlen terror cselekményért akár egy egész nép tehetõ felelõssé, és nyílt háború során tán a teljes lakosság elpusztítása lenne csak a megfelelõ elégtétel, hacsak feltétel nélkül meg nem adja magát. A lényeget illetõen ez nem sokban különbözik a pisztolypárbajtól, amibõl van néhány ebben a kiváló Buñuel mûben.

A bosszú fogalma õsidõk óta velünk él és élni is fog. A képes történet egy valós mexikói vidéki mentalitást elevenít meg, és nem nehéz belátni, hogy elég csupán egy-két 'bunkó' és ez a szokás örökké érvényben marad. Nem nehéz provokálni bárkit aki azonnal a gyávaságát bizonyítja ha nem vág vissza erélyesen. Ez most férfias avagy tökéletesen értelmetlen viselkedés? Ördögi egy játszma aminek csak egy bátor személyes példamutatással lehetne véget vetni. Vagy még úgy sem.