A galamb papné

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 105 perc, 2013

Értékelés:

67 szavazatból
Szerinted?

A gáti református pap, Pap Énók házasodik. Eljegyezte a méltóságos kisasszonyt, malomszegi és zádori Zádor Icát. A húsvéti "papnéválasztó bálon" Énók harmincöt gáti lány közül választhatott volna magának feleséget, de ő a harminchatodikat, Icát, a pesti kisasszonyt kérte meg. Énók paraszti származású, tanulással küzdötte fel magát a vidéki értelmiségi középosztályba. Ica - egy tönkrement nemesi család sarja, - Budapestről érkezik a rangon aluli házasságba, de Énók hivatali emelkedése visszajuttathatja a család lecsúszása miatt elvesztett, magasabb társadalmi körökbe. Szerelemből házasodtak ugyan, de mindkettőjüket érdek és elvárás is vezérelte e döntésükben. Ica eleven, igazi nagyvilági nő, elégedetlen, unatkozik, visszavágyik a pesti életbe, társaságba. Különös szórakozásra talál: hol öleli, hol gyötri urát. Énók fülig szerelmes, mindent eltűr, cserébe boldogan fogadja a jutalmul kapott csókokat. Kettejük édes cívódása azonban csak addig tét nélküli, míg vissza nem tér a faluba a fiatal, szoknyavadász földbirtokos, Thorsa Ábris...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó 2021 dec. 18. - 06:13:25
Nem igazán tetszett a történet. A szinészi játék, a rendezés jó volt, de maga a történet nem tetszik. Énok jobban tette volna, a a másik 35 lány közül választ feleséget.
"Babuka" idegesitő volt a hisztijeivel, meg azzal, hogy a férje minden percére igényt tartott volna. Ha két ennyire nem összeillő ember áll párba, akkor ott nyilván bajok lesznek.
Egy elkényeztetett úrilány, meg a paraszti sorból jött pap nagyon nem illenek össze. Soha nem fogják egymást igazán megérteni. A nő lenézte a parasztokat, a szegény embereket, a férfi meg soha nem lett volna partner a nő úrias szórakozásaiban.
Ezen nem fog változtatni az sem, hogy az asszony bejelenti, gyereket vár. Meglehet, hogy az ideig-óráig le fogja kötni, habár nehezen hiszem, hogy élvezné a kakis pelenkák cserélését, meg a bömbölő kisgyerek nyugtatgatását. Úgy megnézném őket 1-2-3 év múlva.
10/10
bsand 2020 jan. 23. - 08:42:19 10/10
Nagyon jól bemutatta a történet azt a fajta női típust akitől a Jóisten mentsen meg, az angyalbőrbe bújt ördögöt!
10/10
ligetiz51 2020 jan. 22. - 23:40:31 10/10
A magyar kultúra napján remek választás volt a DUNA TV-én ezt a remekművet lejátszani. Ez a TV-film minden "filmes" elemében kiváló. Számokra külön pozitív meglepetés Pindroch Csaba játéka, de a női főszereplőé is. Persze ez a film csak azoknak való akik szeretik és értik a minőségi magyar kultúrát.
10/10
Cukros csirkecomb 2020 jan. 22. - 23:37:57 10/10
Ez nagyon szép kis film volt! :) Még több ilyet!
Nekem Pindroch Csaba alakítása tetszett - hogy őt is dicsérje valaki, de mindegyik színész jó volt, a főbb és kisebb szerepekben is. Tetszettek a belső monológok, mókás volt, hogy kiben mi kavarog. Szeretem Móriczot, most sem csalódtam benne. És az alkotókban sem, akik jó ízléssel nyúltak a műhöz. Részemről tízes...
riverside61 2020 jan. 22. - 21:19:22 Előzmény pneklara
A jó komment időt álló :)
7/10
pihes 2019 aug. 26. - 14:39:40 7/10
Nem volt jó a jó, hát vérszemet kapott az asszonyka. Ez ma is elég gyakori dolog!

7/10

Sárdi Sándor 2014 márc. 17. - 12:07:41
Ez a film a kedvenceim között lesz számon tartva. Énók tartása nagyon szimpatikus, bár Ica viselkedésének mozgatórúgójára sokáig nincs válasz és lehet, hogy egyeseknek ellenszenvet kelt, a kurátor rátapint a lényegre, amikor burkoltan de elmagyarázta neki, hogy nincs butább teremtménye az Úrnak, mint egy okos nõ, ha szerelmes.
A végén erre az egy mondatára vezethetõ vissza minden: "Amíg az elsõ gyereke nincs meg az asszonynak, addig két ura van, az egyik a férje, a másik meg az ördög, aki mindenféle rosszat súg a fülébe."
(Szólt a modern kiadás, a regényben más szavakkal de hasonló értelemmel volt Móricztól)
Még vagy 100x fogom megnézni :)
9/10
Flamingán 2014 márc. 16. - 12:36:13 9/10
Nekem nagyon tetszett, ahogy Vitézy László elõzõ filmje is, a Pillangó. A Bánovits Vivianne-Adorjáni Bálint páros igen jól mutat. :) és szerintem remek volt Pindroch Csaba is.
Hiába vagyok nõ, de Icát én is agyoncsaptam volna párszor a hisztijei miatt, rettentõen idegesítõ volt! :D
Jó lenne újabb regény megfilmesítését látni ettõl az alkotógárdától.
9/10
Lakatos Gyula 1 2014 márc. 15. - 22:42:35 9/10
Nagyon tetszett a film. A színészek nagyon jók voltak, fõleg a hölgyemény. :)
8/10
Talas 2014 márc. 15. - 22:13:48 8/10
Nagyon jól játszanak a filmben a színészek!!!Nekem különösen Bánovits Vivianne játéka tetszett!!!
far vik 2014 márc. 15. - 21:13:36
Sajnos én nem bírtam negyed óránál tovább... Ez a típusú nõi viselkedés kiveri nálam a biztosítélot. Szegény Móricz is elég "birka" volt a nõkkel, ha szerelmes volt, az életrajzából tudjuk. A színészek, amennyit láttam kiválóak, a fõszereplõ színésznõ is kiválóan alakítja azt a hisztis, tenyérbemászó, máskor "unott k..va" típusú nõt, akit soha életemben ki nem állhattam, és amelyik annyi rendes férfit tönkretett már. Amúgy kicsit Jancsós a színéászhasználat, Székely B. mint narrátor, vagy rezonõr, már a sokadik filmben, Szirtes Ági mint obligát parasztasszony házvezetõnõ... - nekem kicsit már ez unalmas. Azt hiszem, Móricz nagyon értett az emberi lélek bemutatásához, legalább annyira, mint amennyire nem értett a nõkhöz, illetve a pocakjával, nagy busa fejével ki volt szolgáltatva nekik, ha akart tõlük valamit. Kivéve szegény feleségét, akinek az élete meg az õ lelkén szárad... Móriczhoz nekem kell egy adag mazochizmus, ami szerencsére ritkán gyûlik össze bennem a kritikus határ felett...
10/10
vi_zi 2013 dec. 27. - 20:22:01 10/10
Az idei karácsony egyik legjobb filmje! Nagy élmény volt! A regényt is elolvastam a film után!
adamnagysweetmovie 2013 dec. 26. - 19:57:01
Én nem voltam elájulva, leginkább porosnak éreztem. Ma már annyira nem kuriózum az ilyen nõ, sajnos sokkal gyakoribb... Ennyiben aktuális is lehetne, de akkor mindezt modernizálva lett volna szerencsésebb elõadni, mert így folyton azt éreztem, ez egy akkor szinte irreális mese lehetett, ma meg már megszokott, amihez nem passzol a nagyepikai stílus, inkább a kisrealizmus...
Ami a leginkább zavart, az a karakterek kiszámíthatósága. Szeretem, ha a film alatt nem kiszámíthatóak a jellemek, itt sajnos a legvégéig ugyanaz a leosztás mûködött.
10/10
pneklara 2013 dec. 26. - 09:15:55 10/10
A film elsõ része alatt az motoszkált a fejemben, most már értem, hogy lehet az, mikor a férj egyszer csak agyoncsapja ifjú feleségét. Legszívesebben én is leckét adtam volna az ifiasszonynak, amikor játszott a tûzzel, hergelte ezt a szép, nagydarab, jóindulatú urát. De Móricz Zsigmond tudta azt, hogy így telik az ifjú házasok élete, míg végül egymáshoz csiszolódnak, megérnek az együttélésre. Vagy nem, és akkor elválnak.
Próbáltam megtippelni, mikor készülhetett ez a tévéfilm. El sem tudtam képzelni az elmúlt 20 évrõl, hogy kinek volt igénye ilyen nyugodt,letisztult alkotást létrehozni.2013-ban készült. Így már nem csodálkozom. Kálomista Gábor neve fémjelzi. Így még kevésbé.
Gyönyörûen fényképezett, szép zenéjében áthallhatók a magyar népdalok.
A filmen átsüt a mértékletesség, a nemet mondani tudás képessége.
Hogy ez a film más, mint amiket mostanában láthattunk, az is mutatja, hogy a két fiatalt is éri kísértés,
Spoiler!!!
de õk nemet mondanak az érzelmeikre. Pedig mennyivel egyszerûbb, trendibb lenne a hedonista szemlélet: nekem ez jár, megtehetem, hogy élvezzem az életet, kinek mi köze hozzá. Nem szólva arról, micsoda forró jelenet születhetett volna a filmben.
Szóval a filmben -nyilván Móricz Zsigmond által - volt némi nevelõ erõ. Hogy van még mit tanulnia az ifiasszonynak az Életrõl a "büdös parasztok" között.
A színészi gárda megértette a rendezõ akaratát, elképzelését. Mindannyian nagyszerût nyújtottak: Székely B. Miklós, a mesélõ, Bánovits Vivianne, Pindroch Csaba...
Remélhetõen a magyar filmgyártásban a hacacárés filmek mellett helyet kap a jövõben ez a szelídebb, igényesebb,nem csak szórakoztatni akaró, hanem gondolkodtató vonal is.
Andi 70 2013 dec. 25. - 22:27:11
Nagyon jó film,mindenkinek csak ajánlani tudom!Fantasztikus szereplõkkel!
8/10
Plutosz19 2013 dec. 25. - 22:24:50 8/10
Hello!

Nekem ez a fim kifejezetten tetszett.
Igaz az elején szenvedéssel néztem, de kis idõ múlva rájöttem, hogy milyen okból "kell most néznem" :-)
Mert tudni kell, hogy én "mindig" oda kapcsolom a rádiót, TV-t aminek a tartalma számomra tanulságos lehet!(szinkronicitás)

Az exemet juttatta eszembe...a régi közös kapcsolatunkat, azt, hogy talán(?) még eddig sem kellett volna tûrnöm...

Én nem bírtam olyan jól ezt a hisztit mint Énok! :-(

Tanulság: a mostani (nem olyan mint az ex.!) páromat még jobban tudjam értékelni! :-)
Szillaba 2013 dec. 25. - 22:19:38
Nem is tudom, kiket dicsérjek. Mindannyian, akik létrehozták a filmet kiválóak. Remélem, ez a csapat még sok klasszikust, és újat fog filmre vinni.
Szillaba 2013 dec. 25. - 22:15:54
Nagy élmény volt ezt a filmet végignézni. Végre egy igazi magyar film. Nem csalódtam Kálomista Gáborban ezúttal sem. És a szinészek - kiváló karakterek. Nem tudom, Pindroch Csaba hol született. Ipolyvölgyi palócnak mondanám, ha 1913-at írnánk, és nem 2013-at. 10/10 !
1/10
istvan19 2013 dec. 25. - 21:08:25 1/10
Ez valami borzalmas!
10/10
szabinagypal 2013 dec. 25. - 20:54:49 10/10
Összes hozzászólás