A gépész

Bakancslistához adom
The Machinist
18 éven aluliak számára nem ajánlott spanyol-francia-angol-amerikai thriller, 101 perc, 2004

Értékelés:

509 szavazatból
Szerinted?

Trevor Reznik egy éve nem aludt már rendesen. Álmatlansága azonban nem szokványos inszomnia, hiszen folyamatos ébrenléte nem más, mint szakadatlan rémálmok sora, melyekben megdöbbentő paranoiák, bűnök, szorongások kísértik. Éjszakáit vagy a repülőtéri kávézóban tölti Marie-val, a felszolgálólánnyal, vagy egy prostituáltnál, Stevienél, akinek ő a legrendszeresebb kuncsaftja. Egy ideje azonban Trevorral egyre furcsább dolgok történnek. Ki hagy kódolt üzeneteket a lakásán? Miért kezd Marie egyre inkább hasonlítani az anyjára? Miért nem szólt neki Stevie arról, hogy jól ismeri új munkatársát, Ivánt? És egyáltalán, ki valójában Iván? A férfi egyre zavaróbb és nyugtalanítóbb, mintha állandóan őt figyelné. Mi történik vele tulajdonképpen? Összeesküvés áldozata lett vagy az egész csak meggyötört elméjének képzelgése?
Bemutató dátuma: 2005. április 21. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
DUNAWÖLD 2023 szept. 28. - 22:48:54 Előzmény FrippRóbert
Valóban, van egy réteg, amely digitálisan függő, csak görget, nem igazàn érdekli semmi ( felületes dolgok, pénz, hányan nézik meg a youtube videóját stb.). Ebben a család, a környezet is ludas.
Vagy az idegkárosító nevelés, vagy egyéb diszfunkcionális csalàdi háttér.
7/10
Böhöm 2023 aug. 17. - 21:40:40 7/10
Kicsit lassú, de mégis izgalmas, nem kitalálhatóak előre a történések, sokszor mást vár az ember ebben a filmben. Mégsem mondanám kiemelkedőnek, hasonló történetekből készültek már ennél sokkal jobb filmek is. De azért egyszer megér egy estét.
9/10
The Cortez 2023 máj. 29. - 14:12:21 9/10 Előzmény Vik
Nem is a tévében kell nézni.
Vik 2023 máj. 28. - 03:37:36
Sosem láttam, hajnal fél 4kor kezdik vetíteni. Valószínűleg nem nézem végig. Nagyon durván vékony a főszereplő, már ez sokkoló, pár vicces beszólás, gondolom mielőtt bedurvul.
DUNAWÖLD 2023 márc. 19. - 02:15:05 Előzmény Reiner Werner
Szövegértés, hombre !
9/10
The Cortez 2022 júl. 31. - 17:08:57 9/10
Brutális atmoszférájú, darkos thriller, részben a spanyoloktól. Lassú a sztorivezetés, de a briliáns rendezésnek köszönhetően nincs benne sem unalom, sem üresjárat. A feszültségkeltés az elejétől a végéig kiválóan működik, és az eszelősen erős hangulat is kitart egészen a fináléig. A csavar sajnos kiszámítható, s ma már sablonosnak tűnhet, viszont aki nem látott sok filmet a témában, annak kurva nagyot üthet. Ez az alkotás kedvéért csontsoványra fogyott Bale egyik legnagyobb alakítása, valamint ez az egyik legjobb mozi, amiben valaha szerepet vállalt.
Reiner Werner 2022 jún. 11. - 10:08:27 Előzmény zetorka
Az alvás nélkül eltöltött idő eddigi rekordja 11 nap és 25 perc ...azaz Reznik,már rég halott lett volna egy év alatt.
9/10
vargama 2021 dec. 01. - 22:46:17 9/10
Tetszett a film. A thrillerek között egyedülálló, mert ebben a filmben a saját démonaival küzd a főhős. És mint ilyen, remekül ragadja meg a meghasonlottság, a tudatalatti ábrázolását, a saját maga által teremtett démonnal (mint a végén kiderül az önmagával) való harcot. Hétköznapi életét éli, normálisnak látszik, közben lelkileg zavart, feszült, és nagyon fél.
Egy ilyen karakter megjelenítéséhez, a hitelességhez, valóban egy nyúzott főhős kell, nem volt hiábavaló Christian Bale látványos fogyása.
Nekem az is tetszett a filmben, hogy nem lehetett sejteni a végét. A film lezárása, úgy is mondhatnám hogy az üzenete pozitív.
5/10
trudy 2021 nov. 02. - 10:11:45 5/10
Ez a film sokkal komolyabban vette magát, mint amennyit összességében ért. Bár a képi világ kellően nyomasztó volt, az egyes jelenetek sora végig fenn tudta tartani a kíváncsiságomat és voltak igazán feszültségkeltő részek, a film 2. része már egyszerűen komikusba ment át és a vége sem tetszett. Ahhoz képest, hogy az egész film alatt semmi nem derült ki az okokról, hogy miért ilyen zavart a főszereplő, a végén vagy meg kellett volna hagyni nyitva a kérdést, hogy a néző eldönthesse mi volt igaz és mi nem, vagy valami lélekbe markolóbb magyarázatot vártam volna. Ehhez képest egy banális megoldást toltak a néző arcába, amivel nem igazán tudtam mit kezdeni, csak azt tudom mondani, hogy láttam már ebben a műfajban jobb filmeket is. Christian Bale-t pedig őszintén sajnáltam, hogy egy ilyen semmitmondó filmért ennyire képes volt megváltoztatni a külsejét, pláne, hogy a színészi teljesítmény sem ezen múlik...
Roberto DiCapribogyó 2021 szept. 01. - 15:37:16 Előzmény gyereamozibabe
Teljes mértékben egyetértek. Aki a Transformers-Marvel duóhoz szokott, annak el tudom képzelni, hogy érdekes lehet, tetszhet a film; de a többieknek...
10/10
ludmilla 2021 szept. 01. - 14:56:10 10/10 Előzmény FrippRóbert
Pont így. Nem mellesleg Bale szvsz egyik legjobb alakítása (nem beszélve, mennyit lefogyott a szerep kedvéért)
Roberto DiCapribogyó 2021 máj. 10. - 12:28:14
Kedves tozota! A soraidból felém áradó energia ismét feldobta napomat, hálás vagyok ezért neked.
Roberto DiCapribogyó 2021 máj. 10. - 09:27:37
Kedves tozota! Köszönöm, hogy a figyelmedet nekem ajándékozod!
Roberto DiCapribogyó 2021 máj. 05. - 12:06:46
Megtisztelő, hogy ennyire számít a véleményem neked, hogy így felidegesítetted magad miatta :-). Neked mi tetszett a filmben?
Roberto DiCapribogyó 2021 máj. 05. - 09:32:25 Előzmény Roberto DiCapribogyó
Hogy valami jót is írjak, jó volt látni Michael Ironside-ot ebben a mellékszerepben, van egy jó értelemben vett brutális kisugárzása (mint általában:-) ).
Roberto DiCapribogyó 2021 máj. 05. - 09:12:07
Hát ez jó nagy kaksi volt... nem érdekelt soha ez a film, most véletlen odanyomtam amikor ment az eleje és érdekes volt a hangulata, meg kicsit rejtélyes, ezért elkezdtem nézni, de kár volt. Ez az a típusú film, amit a végén lévő "nagy" csavar minősít utólagosan, hogy akkor jó volt-e avagy sem, megérte e a vontatott történetet végig nézni, avagy sem.

A nagy csavar nekem egyáltalán nem tetszett, mert olyan érzésem volt, mintha tetszőlegesen odabiggyesztettek volna egy (hajánál fogva előrángatott) magyarázatot, ennyi erővel szinte bármi mással is indokolhatták volna a történteket, miért szenved a főhős.

Ami még nagyobb probléma, hogy a filmet nem itatják át a rejtett utalások, amiken aztán utólag lehet élvezkedni, hogy ja tényleg ez azért volt az meg azért.... kvázi ezt a dolgot letudják azzal, hogy néha elágazáshoz érkezik a főhős (mármint szó szerint) és akkor mindig balra megy...

Szóval unalmas volt, a végső csavar meg erőltetett, ráadásul a film előtt pár évvel már készült egy nagyon jó és híres film, amiben ezt elsütötték már.
3/10
pihes 2021 márc. 30. - 14:36:20 3/10
Nem csoda, hogy ennek a fickónak minden baja volt, így nem volt nehéz meríteni ebből a témából.
Az elejét eluntam, utána pedig egyáltalán nem vonzott ebből semmi!

3/10
10/10
FrippRóbert 2020 dec. 14. - 11:49:39 10/10
Napjaink fiataljainak egyik legnagyobb gondja: "de figyelni kell végig, hogy a végére összeálljon a kép" (egy hozzászólást idéztem). De nem is ezen akarok elmélkedni, hogy agyilag mennyire ellustítva nő föl egy generáció, amelyik képtelen egy komolyabb filmet végignézni, egy összetettebb zeneművet vagy számot végighallgatni, egy Herry Potternél komolyabb regényt elolvasni, de például itt, a filmek alá írt megjegyzések egy részéből szembesül az ember az átlag szellemi szint folyamatos csökkenésével...
Nem egy bonyolult film ez, nem nehéz megérteni, viszont elképesztően hatásos és lebilincselő - és valóban nyomasztó. Az ember alapvetően jó, van lelkiismerete. Ha lelkiismeretet nem altatja el valaki, (pl. rendszeres bűnelkövető), akkor az megjelenik. Főhősünk múltjában egy cserbenhagyásos gázolás rejlik, melyet nem rendezett el magában. Alvatlanság kínozza, látomásai vannak, ébren álmodik, mi, nézők pedig csak lassanként vesszük észre, hogy a gépésszel történő események jelentős része az ő képzelgései, melyek a valósággal keverednek. Tényleg csak film végére áll össze a kép, hogy igazából valóságelemekből hogyan keletkezett egészen más esemény, mely csak képzelet szüleménye.
Bien vu 2020 okt. 27. - 21:19:05 Előzmény grebel
Egyetértek...
8/10
kettyo 2020 okt. 25. - 19:13:21 8/10
Nagyon jó film!

Az tény, hogy nem egy szórakoztató alkotás, hanem inkább erősen nyomasztó, klausztrofób élmény, de itt ez is a cél hisz a főszereplő is így éli meg mindennapjait.

Akinek hasonló tematika kell könnyebben fogyasztható, szórakoztató kivitelben, annak úgy is ott a zseniális Harcosok Klubja.

Kis költségvetéséhez mérten szerintem nagyon jól sikerült, maradandó darab lett.
Összes hozzászólás