A háború mindennapjai

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm sorozat, 52 perc, 2014

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

A II. világháború fájdalmai nem kímélték a rendező Erdélyi János szülőhelyének, Kemenesaljának a lakóit sem. Mi történt az 1945 márciusi szovjet megszállás idején azokban a falvakban, ahol nem voltak harcok, csak "halál, erőszak, rablás, szenvedés"?

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 14. - 17:19:12
Bocs, de az érvelési hibád a szalmabáb. Hogy ezt te mibõl vontad le nem tudom! Én tényeket írtam le, nézz utána! Ha figyelmesen végigolvassa bárki a kommentjeimet, akkor feltûnik, hogy pont az ellenkezõjét teszem.

Aki itt bármit is relativizál az pont te vagy, aki mutogat a németekre, miközben hallani sem akar arról, hogy az õket legyõzõk sem voltak különbek! Én nem vagyok sem kétmércés, sem képmutató!

Létezik olyan, hogy objektivitás, míg a németek a bûneikért a mai napig fizetnek, addig az angolszászok és a szovjetek bûnei el vannak felejtve és még az is bûn, ha valaki felemlegeti! Sõt hála a 70 évi agymosásnak, vannak akik még le is tagadják!
offtopic
adamnagysweetmovie 2015 jún. 14. - 15:36:32 Előzmény makovecz1972
A logikád alapján már csak egy lépés, hogy elfogadhatóvá relativizáld a vörös hadsereg túlkapásait, ha úgyis ez a dolgok rendje...
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 12. - 09:17:56
Én tényeket közöltem veled, nem amerikai filmekbõl kellene a történelmet megismerni! Valamiért cáfolni nem tudod! :D Mint írtam a háborúban semmivel sem volt különb az angol vagy az amerikai a németnél vagy az orosznál, az csak szövetséges propaganda, hogy csak a németek, de olvas utána, ahelyett, hogy megsértõdne az ember és pökhendiskedne!
offtopic
adamnagysweetmovie 2015 jún. 12. - 08:23:09
Oké, ha szerinted Nyugat-Európában is népírtás zajlott, mint a német elõrenyomuláskor a keleti fronton, akkor biztos úgy volt..
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 11. - 22:44:47
A hitelesség, ott kezdõdik, hogy ha állítok valamit azt forrásokkal alátámasztom! A többi csak mellébeszélés! Amúgy ki lett beszélve, sõt a "vesztes" fél tagjait a mai napig körözik és bíróság elé citálják.

A keleti és nyugati fronton mit nem lehet összehasonlítani? Az angolszászok ugyanazt csinálták mint az oroszok, csak arról hallgattak, meg azt nem reklámozták! Még a náci kormány is csak az oroszok ellen folytatott kampányt az angolszászokról nem, nem véletlen, hogy az oroszoktól jobban féltek, pedig nyugaton sem volt más a helyzet, csak kényelmesebb gavallérnak bemutatni a nyugati oldalt, ahelyett, hogy feltárnák az igazságot!

A többi meg nem az elsõ vh. nyúlik vissza, hanem ez is csak egy fejezet volt abból a nagyhatalmi harcból, ami már évszázadok óta jellemezte a világot, ne legyünk már ennyire naívak!
adamnagysweetmovie 2015 jún. 10. - 18:31:13 Előzmény makovecz1972
Azért a keleti és nyugati frontot nem lehet összehasonlítani...
Nagyvonalakban igaz, amit írsz, de sztem a 2.VH után a szovjet blokk kiépítése nemcsak a ruszkik kegyetlenkedéseinek kibeszélését tette lehetetlenné, hanem a magyarok és más káeurópai csatlósok cselekedetei sem lettek normálisan bemutatva.
Nekem nem hiteles egyvalamirõl beszélni a másik oldal, a kiváltó okok nélkül.
Persze a csatlósság is egy okozat már, az egész szar visszanyúlik az 1.VH utáni békékre, sõt még azelõttre, a nacionalizmusok és a megkésett modernizáció korára. Mondjuk ez már nem ennek a mûsornak a témája, de a keleti frontra legalább lehetett volna utalni, nekem úgy hitelesebb, objektívebb lett volna.
adamnagysweetmovie 2015 jún. 10. - 18:25:26 Előzmény Sz Peter
Jogos, de írtam is az elõretolt megszálló csapatokat, asszem. A mûszót nem találtam.
offtopic
makovecz1972 2015 jún. 08. - 21:08:37 Előzmény adamnagysweetmovie
Mint ahogy az amerikaiak, az angolok, a franciák, a jugoszlávok, a bolgárok, a szovjetek vagy bármelyik hadviselõ fél sem volt grálllovag. A háborúval együtt járnak az atrocitások, a gyilkosságok, a statárium, a kegyetlenkedések, a nemi erõszak, a fosztogatás. A különbség csak ott van, hogy a gyõztesek esetében az ellenséggel szemben elkövetett háborús bûnöket "háborús balesetnek" minõsítették, míg a veszteseket háborús bûnösnek nyilvánítottak és bíróság elõtt felelnek a mai napig az elkövetett bûneikért, akár bizonyított akár nem!
10/10
Horváth Zoltánné Zsóka 2015 jún. 07. - 23:55:24 10/10
A film gyönyörû. Köszönet és tisztelet az alkotóknak.
offtopic
Sz Peter 2015 jún. 07. - 14:51:50
Ne keverd a Wehrmacht-ot az Einsatzgruppe-val.
offtopic
adamnagysweetmovie 2015 jún. 07. - 10:33:00
Nehéz elválasztani ezt attól a kiindulóponttól, hogy a magyar csapatok és a szövetséges Vermacht (meg fõleg a felderítõalakulataik) sem grállovagokként harcoltak, megszállóként a keleti fronton.