A katedrális

Bakancslistához adom
The Pillars of the Earth
15 éven aluliak számára nem ajánlott német-kanadai drámasorozat, 2010

Értékelés:

285 szavazatból
Szerinted?

Ken Follett azonos című regénye alapján! A fiatal János önkéntelenül is belekeveredik I. Henrik örökösének, Vilmosnak az ellenségei által megrendezett hajótörésébe, s mivel az összeesküvés részleteiről és szereplőiről meglehetősen sokat tud, a lázadók egy megrendezett perben akasztás általi halálra ítélik. Fiatal várandós felesége, Ilona kétségbeesésében az ítélet végrehajtásakor megátkozza ártatlan férjének gyilkosait. Miközben Ilona fia, Jankó felnő, az események is felgyorsulnak, s az egymással bonyolult viszonyban lévő szereplők sokasága lép a színtérre, akik mind részesei lesznek az egymást követő szerelmi és politikai manipulációknak, valamint az összeesküvésekkel és merényletekkel fűszerezett nagyobbnál nagyobb gaztetteknek. A Kingsbride-i katedrális építése körüli bonyodalmak pedig csak ürügyül szolgálnak a szerző számára, hogy az ódon kolostorok, várak, piszkos falvak és épülő városok falai között zajló szerteágazó történet amúgy is bonyolult szálait, még jobban összekuszálja.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
djp68 2022 máj. 01. - 09:01:57
A korszakról és Matilda magyar felmenőiről - https://djp.hu/2020/01/01/matilda-es-az-anarchia-kora/
10/10
Tremolo94 2021 okt. 21. - 00:09:25 10/10
Abszolút kedvenc (mini)sorozat! Már többedszerre nézem és még mindig magával ragad. Elképesztően izgalmas és fordulatos cselekmény!

Szüleim nagyon szerették könyvben, nekik egy egész Ken Follett gyűjteményük van. Én először filmen láttam, viszont elsőre nagyon megfogott, talán azért is, mert kamasz voltam. (Most csak a filmes élményről írok.)

A film meg is szerettette velem a középkori történelmet, szinte visszaröpített abba korba, azon körülmények közé, és a megnézése után is sokáig olyan hatással volt rám, hogy igazából is szerettem volna visszamenni abba az időbe, hogy ott és akkor éljek. Persze, nem mindegy, hogy az ember egy előkelő grófként, vagy egy falusi parasztként, esetleg koldusként, vagy törvényen kívüliként pottyan le az égből, de ha csak egy kis időre bárki bőrébe bújhatnék, kipróbálnék szerepeket és sorsokat, akad néhány karakter, akivel azonosulni tudok.

Hála a forgatókönyvnek és minden készítőnek, beleértve a díszleteseket, jelmezeseket, technikusokat, animációsoknak stb., hitelesen megelevenedett az a kor, az a világ és azok az emberi sorsok a maguk egyszerűségében, szépségében, ugyanakkor szegénységében, nyomorúságában, tragédiájában és bűneiben is. Elképesztő, hogy a korrupció, az anyagiasság, a hatalomvágy és mindenféle bűn, mennyire át tudja hatni az államvezetést és egyházat és mérgezni az emberi lelkeket - szegényekét, befolyással bírókét egyaránt -, hogy már-már azt a benyomást keltené a történet, hogy nincs Isten és nincs is rá szükség, és feltehetnénk a kérdést, hogy hol is van az Isten ilyen szörnyűségeknél, milyen Isten az ilyen, aki ezt meg azt megengedi stb... és mégis (a sok mai liberális szellemű, érzékenyítő filmmel ellentétben) megjelennek az abszolút pozitív, tiszta karakterek, a tragédiák után jön az égi feloldás, finoman átszövi a történetet az isteni gondviselés és reménysugár, hogy minden a jóra irányul, és a végén mindenki megkapja, ami neki jár. A film nevelő célzatú. Jelen van a szakralitás is. Nem kigúnyolva, megcsúfolva, hanem a helyén van úgy, ahogy lennie kell. Azt hiszem, ez nevezhető művészi teljesítménynek.

Klassz, hogy magyarok is dolgoztak a filmen és szerepeltek benne.

Remélem készül és elkészül a trilógia harmadik része is filmen, a Tűzoszlop, amely azért is lesz izgalmas, mert nem csak Angliában játszódik a cselekmény, nem csak ott forgatnak, hanem legalább másik három-négy országban is.
8/10
Kara_kán 2019 aug. 16. - 15:38:21 8/10
Magánvélemény: az ötletet William Golding 1964-ben írt „A torony” (The Spire) c. regényéből (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Spire) lopta Ken Follett.
Querelle82 2019 jan. 16. - 10:44:30
Nagyon gondolkoztam, hogy az ötödik rész után abbahagyom.Ennek a történetnek az eredeti regényhez nagyon kevés köze van, és ez nagyon zavaró.
csincsilla72 2015 okt. 20. - 23:01:29
Vér, háború és értelmetlen csatározás évezredek óta:-(
Megérdemelné az emberiség, hogy eltûnjön a föld színérõl.
A sorozat nem rossz, csak egy kicsit sok a kilógó belsõség.
10/10
LilyDawnson 2015 ápr. 18. - 21:52:09 10/10
Nagyon-nagyon jó sorozat! Csak ajánlani tudom, a színészek hitelesen játszanak, jó a látvány, nem spórolták ki a kellékeket és az effekteket sem, fordulatos a cselekmény, feszült a hangulat, életközeliek a karakterek és minden rész végén lerághatod a körmeidet, hogy mi lesz, hogy folytatódik?!
10/10
Danaee 2013 máj. 26. - 10:59:34
Apró megjegyzés 1: épp a Tardosi bányában végeztem földtani térképezést, amikor egyszer csak jött valaki a stábtól és külön engedélyt kellett kérnünk tõle, hogy folytathassuk a munkát. A bányászoknak kis takarítást kellett végezniük, a bányához vezetõ utat feljavítaniuk, mert hát jönnek a nagy színészek és nehogy már zötykölõdjenek. Meg volt tiltva a fényképezés, mert a díszletrõl nem szivároghat ki információ. Mondanom sem kell, azt a két cölöpöt féltették, amit ledugtak. Nem is tudtam volna meg szerintem jó ideig, hogy van ilyen sorozat, ha azóta nem bújtam volna a netet, hogy meglessem, mit forgattak :). Sajnálatos módon csak 15 perc miatt volt ez a felfordulás; a bánya az a filmbeli bánya, ahol a vörös mészkövet bányásszák és aminek a birtoklásáért-hasznosításáért annyit majréznak.

Apró megjegyzés 2: a könyvet nem olvastam, de amúgy se szokásom adaptációkat szidni azért, mert más, mint az alapmû. Két külön mûfajról van szó. Szóval ha olvastam volna, lehet kicsit máshogy viszonyulnék hozzá, de szerintem az alap véleményem nem lenne más.
Danaee 2013 máj. 26. - 10:48:53
Remek kis sorozat. Végre valaki felismerte, hogy ami kevesebb, az több! Egyszerû történetvezetés jellemzi, nem használ túl sok karaktert, és ami nálam további plusz pont, hogy összességében mellõzi a fan-service erotikát és vért. Ez alatt azt értem, hogy a hasonszõrû sorozatokkal (Róma, Borgiák, Tudorok, Trónok harca) ellentétben nem célja, hogy minden részre jusson elõre meghatározott kvóta szerinti botrányos szexjelenet/brutalitás. Csak annyi van benne, amennyi kell a történethez. A karakterek árnyaltak, természetesek, nem követnek nagy ideákat, egy brutális korszakban próbálnak megállni a lábukon.

Külön kiemelném az openinget. Az egész film benne van. A képsorokban a cselekmény, a zenében a mindig a háttérben lebegõ Katedrális: azzal, hogy ugyanaz a zenei tétel mindig magasabb hangon csendül fel, mintegy az építési fázisokat érzékelteti, mindig olyan érzésem van, mint ha a zenével együtt épülne fokozatosan a katedrális is. Az elsõ résztõl kezdve azt vártam, hogy lássam felépülve Tamás mester katedrálisát. Az utolsó rész meg hátborzongató, amikor mutatják messzirõl. Mint ha minden esemény másodlagos lenne a befejezett Katedrálishoz képest.
Hippiusz 2013 febr. 28. - 19:57:30 Előzmény Jenny007
10/8 nálam, ajánlom mindenkinek, remek hangulatú, izgalmas sorozat.
A könyvhöz képest tényleg vannak eltérések, de 8x1 órába ennyi fért bele, elkerülhetetlen ilyenkor, hogy pár dolgot át kell alakítani, ami esetleg nagy szívfájdalma lesz a rajongóknak, de bõven elfogadhatóak a változtatások (szerintem).
Ken Follett könyvét pedig ajánlom mindenkinek, életre szóló élmény, tanulság.
Jenny007 2013 febr. 10. - 18:18:31
Az egyetlen megegyezõ pont a könyv és a sorozat között az a szereplõk neve. Slussz. Nem értem hogy miért kellett teljesen más történetet kitalálni, akkor ne írják ki hogy Ken Follett A katedrális c. regénybõl készült. Akiket a könyvben csak néhány lapon említett az író, miért kellett fõszereplõvé tenni??? Regan és Maud vagy éppen István király.Az igazi fõszereplõk háttérbe szorultak, Jankó és Aliena. A könyv utolsó fejezetének teljes figyelmen kívül hagyása pedig számomra felfoghatatlan volt. Alfréd, William és Richard sorsa, Beckett Tamás, vagy éppen Jonathan története...Ezekért ez a sorozat számomra szörnyû volt.
1/10
szmarci8 2013 jan. 31. - 19:33:42 1/10 Előzmény EvaHanna
Nem hallottál még a rövidített változatáról?
1/10
szmarci8 2013 jan. 29. - 22:29:22 1/10
Van egy baj. A könyvet olvastam és a filmet is láttam. Csak nekem egyáltalán nem tetszett a történet.
sskkaa 2013 jan. 24. - 23:35:09 Előzmény szmarci8
Kedves smarci8!

Muszáj volt elvesztegetnem pár percet arra, hogy regisztráljak erre az oldalra, mer úgy éreztem valamit írnom kell a túlságosan hozzáértõ üzenetedhez, hogy ezt a filmet illetve könyvet be kellene tiltani. Én most olvasom ezt a könyvet és kíváncsiságból rá kerestem, hogy készítettek-e a könyv alapján filmet. Már régóta ismerem ezt az oldalt és mindig elkövetem azt a hibát, hogy elolvasom az adott filmhez kapcsolódó üzeneteket. Persze mindenkinek lehet saját véleménye, én sem állítom azt, hogy nem szoktam valamire azt mondani, hogy 'szar'. De ekkora butaságot írni mint amit Te írtál.... Most tartok körülbelül a 250. oldalnál, de szerintem ennél jobbat még soha nem olvastam (kivéve az 1984 Orwell-tõl). Na de mivel konkrétan nem a könyvrõl van szó, hanem a filmrõl, amit még persze nem is láttam, elmondom neked, hogy örülnék, ha nem ilyen retaldáltak írnának hozzá, akik képtelenek értékelni egy ilyen mûvet. Szerintem tiszteletre méltó, hogy valaki képes egy több száz évvel ezelõtt játszódó történetet ilyen szinten bemutatni.
Aksiram99 2013 jan. 22. - 21:56:28 Előzmény szmarci8
Miért?
tatai Petyus 2013 jan. 20. - 17:06:10
Segítséget szeretnék kérni, ha valaki tudna, megköszönném. A 8 részes verzió 6. részének a végén (46:28 - 47min:36sec között)szóló filmzenei rész hol érhetõ el, ill. mi lehet a címe?
A jelenetek: 1. Fülöp perjelt leváltják, helyére Remigius kerül. 2. Tamás építõmester fia imádkozik a leomlott katedrálisban. 3. Waleran önsanyargatást végez a combján. 4. Aliena és Ilona búcsúznak egymástól az erdõben. 5. Jankó lovas szekéren utazik Saint Denis felé.
A filmzene is megvan (Trevor Morris (Pillars of the Earth) 39db track), viszont ez a zenerész nincs rajta. Ha valaki tud, kérem segítsen. Köszönettel: tatai Petya
EvaHanna 2013 jan. 14. - 16:01:37 Előzmény szmarci8
Olyan tiltaná be, aki írni sem tud helyesen...
(be kellene tiltani (3 szó), illetve könyvvel)
radovan71 2012 dec. 26. - 20:40:47 Előzmény szmarci8
Szerintem pedig egyenesen lenyûgözõ.Nem olvastam a könyvet,így csak a látottakra alapozom a véleményem,teljesen rabul ejt a történet,pedig még csak az elsõ részt láttam.A színészválasztás fantasztikus,régi kedvenceimet látom a Borgiákból,a Trónok Harcából,és egyéb minõségi filmekból,sorozatokból.
Úgyhogy betiltatásról beszélni egyenesen baromság.
1/10
szmarci8 2012 dec. 06. - 17:32:05 1/10
undorító az egész történet. bekéne tiltani ezt a filmet a könyvel együtt.
axis85 2012 dec. 02. - 16:58:32
Nekem az a bajom, hogy borzalmas lett a szinkron. Nem is tudtam megnézni vele, nekem az eredeti angol verzió van meg felirattal. Ráadásul vannak benne félrefordítások is.
Amúgy maga a sorozat nekem nagyon tetszett, jól eltalálták a színészeket a legtöbb helyen. Bár nem értetem, minek kellett bevinni a William és az anyja közti Iokaszté komplexust. A könyvben szó sincs ilyesmirõl, az anyja csak uralkodik a az agyilag beteg fián.
Egyébiránt másnak is feltûnt, hogy egy jelenet erejéig szerepel a sorozatban Ken Follett is? Az poén volt.
10/10
katica52 2012 dec. 02. - 14:19:07 10/10
Engem nagyon zavar, hogy a kezdõ képsorok alatti szövegben idõszámítás utáni idõt mondanak. Senkinek nem tûnt fel hogy olyan (még??? :-)) nincs?!
Összes hozzászólás