A kelet zsoldosa

Bakancslistához adom
The King Maker
thaiföldi kalandfilm, 100 perc, 2005

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Az 1500-as években Sziámban partra vet a víz egy hajótöröttet. Egy portugál hölgy rátalál és megmenti a rabszolgakereskedőktől. Fernandót (Gary Stretch) nagyszerű katona lévén, a thai király személyi testőrévé fogadja. Hamarosan rájön, hogy a királyné meg akarja öletni hitvesét és szövetkezik Philippe-pel (John Rhys-Davises), szerelme apjával. A ravasz királynét azonban nem sikerül leleplezni, mielőtt végezne férjével és fiával, hogy szeretőjét ültesse a trónra. Az összeesküvéssel Fernandót és társait vádolják.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 szept. 29. - 15:07:39 Előzmény conchita
Az egész film nem ér semmit, akárhogy nézem.
conchita 2011 szept. 28. - 05:06:34 Előzmény bocsika
A film témája jó szerintem, de maga film..nem nagyon. Olyan olcsó kalandfilm-szerû..felirattal is láttam, az külön minusz, ahogy az ármánykodó királyné angolul affektál, de ez legyen a legnagyobb baja.
10/10
bocsika 2011 jan. 16. - 20:39:39 10/10 Előzmény az utolso szamuráj
a film jó!
max. nem mindenki érti...

de épp ezért a tudás hatalom..:)
az utolso szamuráj 2010 okt. 22. - 16:43:59
A film értéke hasonlít arra,amit a galacsinhajtó bogár olyan lelkessen görget minden akadályon át.
10/10
balazsxxxx 2010 okt. 21. - 03:04:11 10/10 Előzmény Ghanima
nagyon viccesek vagytok az biztos :) , de a film nem 10/5 hanem 10/7,5 mondjuk... a burmai uralkodónak v ki ez elég indián feje van, azt mivel magyarázod? :DDD oda menekültek kolombus elöl munkát vállalni és kaptak is vezetõi állást :)))
Ghanima 2010 márc. 09. - 20:46:48
Meglehetõsen régen írtad ugyan, amit, de én csak most olvastam, hogy újravetítik a filmet.

Mivel "gugli a barátom" és néhány megállapításod nem látszott helytállónak, körbekukkantottam a wikin, amirõl a következõ adatokat bányásztam elõ - tényekrõl tudtam persze elõbb is, csak az idõpontok vesztek a múltba.

A legfontosabb talán az, hogy a filmet a thaiföldiek készítették, játékfilmnek, ergo teljes mélységekig nem kell elvárni a történeti hûséget. Az tény, hogy miután a portugálok szerteszét hajóztak a világon és jó kereskedõk is voltak, megszerezték Makaót a kínaiaktól, jó viszonyt alakítottak ki a késõbb Sziámnak, ma pedig Thaiföldnek nevezett országgal, amit a XVI.sz. II. felében (bár korábban is) Ayutthaya-nak neveztek. A királyság különféle népek képviselõinek engedte meg, hogy településeket hozzanak létre területén.
A baguette nem okvetlenül idegen, mert a franciákkal is jó kapcsolatban voltak, ráadásul a b. nem csupán náluk volt ismert kenyérforma.
A burmaiak egyik királya valóban megtámadta A-t, el is foglalta pontosan akkor, amikor a film állítja.
A fehér elefánt évszázadok óta a sziámi királyok és úgy általában a sziámiak számára - ritkasága miatt - jó szerencse és az ország jólétének jelképe.

A "spanyolosan" kinézõ portugálokhoz: 1580-1640 között Spanyolország és Portugália egyesült királyság volt, ergo egészen nyugodtan nézhettek ki hasonlóan szerintem.

A nindzsák szerepeltetése valóban kérdés, de a portugálok - amíg le nem zárták, ugye - gyakori vendégek voltak Japánban is. Éppenséggel elképzelhetõ, hogy velük mentek japán "kalandorok" is a tengerentúlra. De ez már lehet a film kitalációs része is. Hiszen a Tenkes kapitánya sem volt élõ személy, oszt' milyen jól elszórakozunk a gaz Habsburgok elleni harcain.

:-)
AvatáR Gil Maerth 2009 szept. 24. - 09:31:44
"Megtörtént eset alapján"
énekli a Film az elején...

Hogy aztán a felturbozás következtében páros lábbal rúgják fel saját maguk.
Teljességgel "hihhetetlen" rúgások, ugrások vannak már az elején.

a gumibotszerûséggel edzõ hercegrõl, meg a portugál asztalra lerakott francia baguett (!)-rõl már nem is szólva !!

de hiányzó részeket elfelejtettek leforgatni:
péel:
-a nõ honnan tudja a feleszmélõ põortugál fõszeri nevét? Mert ugye ÉPP akkor kelt fel a delirium tremensbõl :)
-az Atya honnan tudja az apagyilkosságot, mikor a fõszeri ÉPP az apagyilkosság rémálmából felkelne elmesélné.
Fáziskésés? :)

Ninják:
Akkoriban élték fénykorukat az okés.
De szerintem Japánon kívûl nem nagyon teljesitettek küldetést.
Sok mindent tudtak....
DE hogy fél termeket átrepülni azt BIZTOS NEM !
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDD


Küzdelem a félkész erõdnél:
úgy másznak a bambuszon mint pók a faoln. WÁÓ! :)

fehér elefántos jóslat:
Ilyesmi van a Buddha mitoszban is amúgy.

Küzdelmek: szamurájok az már kissé elüt, kora-középkorias, amazóni törzs szerû támadók szintén.
De a portugálok is gyanúsan spanyol szerelésben garázdálkodnak!

szóval 10/5

Csakazért mert töris az alapszitu :)
amúgy 1555-ben alapult meg Burma (Myanmar)
Kicsit fura, hogy már 4 év múlva elfoglalták ezt az Ahuttpaya nevû helyet :)
(Bár miért ne :)
spollar.daniel 2009 jún. 04. - 11:14:13
http://us.imdb.com/title/tt0410162/

Az 1500-as években Sziámban partra vet a víz egy hajótöröttet. Egy portugál hölgy, rátalál és megmenti a rabszolgakereskedõktõl. Fernandót (Gary Stretch) nagyszerû katona lévén, a thai király személyi testõrévé fogadja. Hamarosan rájön, hogy a királyné meg akarja öletni hitvesét, és szövetkezik Philippe-pel (John Rhys-Davises), szerelme apjával. A ravasz királynét azonban nem sikerül leleplezni, mielõtt végezne férjével és fiával, hogy szeretõjét ültesse a trónra. Az összeesküvéssel Fernandót és társait vádolják, miután helyzetük meglehetõsen kilátástalanná válik...
Kakukk76 2009 ápr. 20. - 14:20:34
Jut eszembe, a harci jelenetek elég bénuszkák voltak, ami inkább idõhiány miatt lehetett, mert látszott, hogy a különféle harcosoknak viszont jó mozgásuk volt.
Kakukk76 2009 ápr. 20. - 14:17:39
Uhhh. Tegnap adták a tévében... hát, érdekes. Állítólag megtörtént sztori alapján íródott a film, de azért elég mesés kivitelben adták elõ a dolgot. Thaiföldön játszódik, de vannak ottani portugál telepesek, segítségül hívott japán szamurájok és nindzsák is. Mindez roppant színesen és vadregényesen elõadva. A jellemek kibontakoztatása klisészerû, de valahogy mégis érdemes megnézni egyszer-kétszer, persze könnyed popcorn-üdítõs mozizásként. Ha még mágia is lett volna benne, egy egész izgi fantasy film lehetett volna... :o)