A lázadás - Mangal Pandey balladája (A felkelés)

Bakancslistához adom
The Rising: Ballad of Mangal Pandey
indiai életrajzi dráma, 150 perc, 2005

Értékelés:

60 szavazatból
Szerinted?

Az angolok szolgálatában álló indiai Mangal (Aamir Khan) megment egy brit tisztet a harcok során. Így alakul ki jó barátság a bátor Mangal Pandey szipoj közlegény és a felvilágosult William Gordon (Toby Stephens) angol százados között. A közelgő történelmi vihar azonban nem kíméli az ő barátságukat sem. A Kelet-Indiai Társaság ugyanis új lőfegyvert vezet be, az Enfield-féle puskát. Csakhogy a katonák közt híre megy, hogy a töltényeket állati zsírral kenték be. Vallási okokból megtagadják, hogy kezükbe vegyék a töltényt. Ez az esemény volt a kirobbantója az 1857-es szipojlázadásnak, amely alapjaiban rengette meg a brit birodalmat.

Stáblista:

Szereplők

Sepoy Mangal Pandey
William Gordon

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
silimarin 2011 febr. 18. - 13:26:40 10/10
Végre egy film,amit nagy kedvem lett volna végignézni,de amit csak a nyugdíjasok és az álmatlanságban szenvedõk élvezhetnek.Rendkívül mérges vagyok!Miért nem lehet az ilyen és ehhez hasonló témájú filmeket egy kicsit emberségesebb idõpontban vetíteni?Vagy a negyedóránkénti reklámoktól ezúttal eltekinteni?!?Rendkívül kíváncsi lettem volna a végére,így kísérelhetem meg újra a végignézését,de amint látom annak az idõpontja is a nyugdíjas nemzedéknek kedvez.Komolyan nem értem.
10/10
fredi60 2011 febr. 17. - 12:01:02 10/10
Egy történelmi esemény nagyszerû feldolgozása! Már másodjára néztem meg, de harmadszorra is bevállalom majd. Hacsak nem tudom addig letölteni valahonnan. Szinkronosan, persze. :)
8/10
awxdful1 2011 jan. 02. - 22:20:41 8/10
Nem láttam a legelejérõl, de még így is nagyon hosszúnak találtam, lehet, hogy csak a késõi vetítés miatt, a táncos, zenés jelentek nekem nagyon nem tetszettek, de ettõl eltekintve szerintem jó film, egy általunk kevéssé ismert eseményrõl...
9/10
hozsike 2011 jan. 02. - 02:31:29 9/10
Végre meg tudtam nézni!!! Hát pl. én a zenés jelenektõl többet vártam, ezek most annyira nem ragadtak meg, de mindegy is a magyar szinkront nehezebben viselem ez nekem kínszenvedés! Jó néhány filmjét láttam már Aamirnak annyira megszoktam az eredeti hangját.
aggodalmas 2011 jan. 02. - 01:59:21
Nagyon kellemetes meglepetés - az eddigi bollywoodi élményeimhez viszonyítva...

...tudniillik azoknál a lehetõ legváratlanabb pillanatokban (pl. határvillongások közepette egy ostromlott helyõrségben) fakadnak dalra és perdülnek táncra a szereplõk, míg esetünkben dramaturgiailag is összehangolták a zenés-táncos betéteket a storyline-nal (piac nappal / "örömök háza" / éjszakai piac), így nem volt életszerûtlen a bekövetkeztük.

Ráadásul a szokásos filmes eszközökön (sarkított pozitív és negatív karakterek / elmaradhatatlan romantikus szál / hõsies összetartás) túl még a történelmi hûség is figyelemre méltó volt. Mind a szipolylázadás (perzsa سپاهی / sipâhi - katona - sepoy), mind a hindu szokásjog (pl. kasztrendszer - érinthetetlenek / szatí - az özvegy „önkéntes” máglyahala), mind a Kelet-Indiai Társaság aljas nagyhatalmi politikájának tekintetében, amelynek eredményeképpen az apró Nagy Britannia évszázadokig uralta jelentékeny keleti gyarmatbirodalmát...

Ennyit mára a Mit-Sem-Sejtés Egyetemérõl ;-)

Ps a címszereplõ egy szõrkucsmával, és némi pasztell sminkkel akár Rákóczi szerepére is aspirálhatna, amennyiben olcsóbban bevállalnának egy kiszervezett történelmi eposzt a földijei... ;-)))
xxxxx1 2011 jan. 02. - 01:12:08
Ha jól sejtem, akkor az indiai filmek legkevesebb 3órásak, tele táncos, dalos "betétekkel". Ha nincs benne zene-tánc ott eladhatattlan a film. Hozzá kell tenni, hogy India az egyik, ha nem a "legnagyobb" filmkészítõ, legalább is darabszámot tekintve. Csak bele kell gondolni, hogy mennyien laknak Indiában. Igény van a sajátkészítésû filmekre, így nem hiába a sok-sok indiai film. Teljesen más kultúra, igény, izlés..., mint a mienk.
offtopic
pozsizsuzsi 2010 márc. 24. - 19:08:25
Jól ráéreztél, pedig nem is riogattam senkit, a történelmi esztrád valóban nem az én mûfajom, legyen bármennyire egzotikus.
v79benno 2010 márc. 24. - 17:50:05 Előzmény pozsizsuzsi
Nincs benne semmi elképesztõen hosszú az átlagos bollywoodi terjedelemhez képest. És nem baj, ha egy kicsit szokjuk. Bollywood rengeteg jó filmet terem, amik kevéssé ismertek Európában, mert ez a filmes világ kivételesen nagyon nem ajrópai gyökerû, sokkal inkább a saját táncos színházban gyökerezik. A hindi filmgyártásnak mára lassan száz éves múltja kezd lenni, ez nem egy fiatal mûfaj.
10/10
cperger 2010 jan. 05. - 19:55:12 10/10
Nagyon nagyon jó film!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10/10
istvan45 2009 nov. 19. - 08:36:58 10/10
A filmet megnéztem, lekötött. A táncos, zenés betétek élvezetesek voltak. Kérem adjanak minél több a történelemmel foglalkozó filmeket, és az sem "baj", ha az indiai, kínai és általában a keleti történelemmel, kultúrával megismerkedünk.
Leonidas300 2009 aug. 16. - 14:33:56
Furcsa hogy indiai mert elég jóra sikeredett,talán kicsit sok a táncolóséneklõs rész (bár megjegyzem hogy kellemes látvány volt az egzotikus indiai lányok kissé erotikusra sikeredett táncai,fontos pozitivum ;) ).Eddig nem sok fogalmam volt errõl a történelmi eseményrõl,de kellõképpen látványos és izgalmas volt.Olyan William Wallace szerû figura volt,dehát minden népnek legalább kell egy ilyen is.
pozsizsuzsi 2009 aug. 16. - 12:26:42
Nagyon nagyon színes, szélesvásznú történelmi-életrajzi esztrád, és elképesztõ hosszú, hát lelketek rajta...