A magyar tej

magyar dokumentumfilm, 27 perc, 2014

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?
Az EU-csatlakozás egyik nagy gazdasági vesztese a magyar tej-ágazat annak ellenére, hogy a magyar tej - a magyar konyha egyik alapterméke - köztudottan magasabb minőséget képvisel, mint az üzletek polcait elárasztó olcsó külföldi márkák.

Informatív körkép a polcainkra kerülő tejfajtákról és tejivási szokásainkról a takarmányozástól a dobozba kerülésig. Az összeállításban megszólalnak hazai termelők, kisgazdák és nagyüzemi tejfeldolgozók képviselői, emellett áttekinthetjük a szarvasmarhatartás és a tejkészítés magyar hagyományait.

Stáblista

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2015 márc. 16. - 09:47:58
OFF

Hát...

Mondjuk ettem én már a portugáltól kezdve a németig midenféle "camembert-kísérletet", de nem gyõztek meg.
Ár/értékben az említett márka meg még leértékelve sincsen sehol.
Most nem idevéve az egyedi "francia" importot, a legjobb "tömegterméknek" eddig a "madaras Tesco" "Camembert de caractère"-je bizonyult. Tessék kipróbálni!

OFF

A többit már alant leírtam...
offtopic
adamnagysweetmovie 2015 márc. 16. - 08:44:53 Előzmény vino-et-veritas
amúgy a tihanyi camambert szerintem elég jó, ha megvárod, hogy 2-3 héttel lejárjon a szavatossága. kb addigra érik össze.
vino-et-veritas 2014 júl. 05. - 22:24:38 Előzmény adamnagysweetmovie
Jelentem, megnéztem.

Ahhoz képest elég korrekt, nem klasszikus "termelési" film, ami mindenekfelett a "magyar" tejet dícsérgeti elvtelenül.

Mondjuk azon az üzeneten kívül, hogy "magyarnak magyar tejet", igencsak mozaikosra sikeredett - némi nosztalgia a "régi" kistermelõi tej felé, némi kritika a külföldi tejekkel szemben (igaz azt elfelejtették hozzátenni, hogy a magyar tejkivitel nõ, kb. fele az "importnak"), stb.

Viszont arról nem esett szó, hogy a "rendszerváltozás" elõtt a KGST "biztonsága" és "piaca" mennyire védte a hazai termelést vagy azt, hogy a privatizáció/reprivatizáció/kárpótlás legnagyobb vesztese - az elaprózodás és az integráció hiánya miatt - éppen az állattenyésztés volt. És a csökkenés oka nemcsak az EU hatása (sõt!), hanem a mára kialakult birtokszerkezet is (lásd a mostani "földosztásokat"), aminek egyik része a takarmánytermelés hátterének ellehetetlenülése...

Az viszont tetszett, amit az egyik kistermelõ mondott - a nagy- és kistermelés legyen egymás kiegészítõje és nem versenytársa. Bizonyos politikai körökben persze nem egészen ez a szándék, hanem a kistermelés "mindenhatóságának" bizonyítása...

Amúgy meg mindent a helyén kell kezelni: ha tejföl vagy túró kell, az legyen magyar, de ha camembert, akkor francia, ha meg mozarella, akkor pedig olasz, s ne valamilywn silány utánzat (v.ö.: Tihany "camembert", ami kb. a sajtok "magyar narancsa")...
adamnagysweetmovie 2014 júl. 04. - 13:59:09
termelési film, a legjobb dolog. Ívhegesztõk kérték!