A mezítlábas uralkodó

Bakancslistához adom
The Barefoot Emperor
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott belga-holland-horvát-bolgár vígjáték, filmdráma, 98 perc, 2019

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

III. Nicolast, a belgák királyát egy szerencsétlen szarajevói esemény során fülön lövik. Egy horvát szanatóriumban ébred. A király kísérete hiába próbálja előle eltitkolni a híreket, miszerint királyságuk csődje előidézte az Európai Unió összeomlását. A törékeny király követeli, hogy azonnal térjenek haza, ám ehelyett a szanatórium tekintélyelvű igazgatója szigorú pihenési és rehabilitációs napirendre kárhoztatja. Bécsből küldöttség érkezik a nacionalista dr. Ilse von Stroheim vezetésével, aki lehengerlő hírrel érkezik, miszerint a belgák utolsó királya lesz Európa első császára. A királynak elege lesz abból, hogy mások határozzák meg a sorsát, és úgy dönt, hogy a saját kezébe veszi az ügyeket.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Gazdatest 2022 szept. 04. - 09:54:53 1/10
Napjainkban játszódó allegórikus abszurd történet, amely alapvetően arról győzköd minket, hogy a független erős európai nemzetállamok víziója egy náci eszme. Túl sokat nem bíbelődik annak kibontásával miért is, csupán művészi eszközőkkel von szájbarágós, iránymutató párhuzamot. A történet magva, hogy a JÓ belga király király( micsoda "finom" és egyáltalán "nem direkt, szellemes" párhuzam :-D )győzedelmeskedik a gonosz manipulatív erők felett, akik egy elmegyógyintézetben tartják fogva egy szigeten. Alapvetően egy "művészi indíttatású", feltehetően ironikusnak szánt aktuálpolitikai propagandafilm. Én csak a filmek iránti általános elkötelezettség okán néztem végig, hogy vajh mi sül ki ebből. Hát ennyi. Ja és a fentiektől eltekintve, mondjuk képi világát vagy filmes technikáit nézve, akár érhetne több pontot is, ha mutatna fel e téren erényeket, de sajnos e tekintetben is meglehetősen puritán és közhelyes, amit Udo Kier karizmája sem tud feledtetni. Egyszóval uncsi, bár egyfajta politikai nézőpont iránt elkötelezettek számára elképzelhető, hogy tetszetős darab lehet.