A nyugodt város

Bakancslistához adom
La ville est tranquille
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető francia filmdráma, 133 perc, 2000

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Michele akinek a férje alkoholista, a lánya pedig herionfüggő, s akit talán leginkább nevezhetünk A nyugodt város főszereplője, prostitúcióra adja a fejét, hogy el tudja tartani csecsemőjét. Paul taxisofőr, de ezt szülei nem tudják, nekik mindenről hazudik: a karrierjéről, a barátnőjéről és anyagi helyzetéről is. S bár magának is fogához kell vernie a garast, mégis kész fizetni Michele szexuális szolgáltatásaiért. Michele régi barátjától, Gérard-tól veszi a heroint, de Gérard a dealerség mellett politikai bérgyilkosként is dolgozik.

A börtönből szabadult Abderramane megfogadta, hogy új életet kezd, és visszatér két régi szerelméhez, a zenéhez és ahhoz a nőhöz, aki korábban tanította. A nő neve Viviane, férjezett és zenetanár, aki a különleges igényű diákokat tanítja. Claude, az ifjú zongorista zseni különböző parkokban játszik szintetizátorán, hogy végre összejöjjön a pénz egy igazi zongorára. A film szereplőinek sokszor semmi köze egymáshoz és Claude kivételével valamennyien gyilkosok, még Michele is, aki halálos adag heroint ad be a lányának.
Bemutató dátuma: 2003. október 2. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2011 nov. 18. - 10:25:17 Előzmény szabrina x
Az ajánló tartalmaz néhány kisebb pontatlanságot és néhány nagyobb spoilert.
Nekem vegyes a kép, gazdag társadalmi tabló a nagyváros peremén élõkrõl és az onnan egzisztenciálisan felkapaszkodó, de lelkileg szabadulni sohasem tudókról. A színészi játék a film legnagyobb erénye, mintha amatõrökkel játszatná el a szerepeket. Több fontos üzenetet fogalmaz meg a cinikus politikáról, a reményvesztett tömegekrõl, a lélek elvesztésérõl stb.
De. A film pont emiatt elég tételes, sokszor didaktikusan ránehezül a mondanivaló a látottakra. A szálak nem mindig tartanak össze, ami egyrészt életszerû, másrészt viszont felveti bizonyos elemek elhagyhatóságát.

DE! Különösen a 2008-tól kibontakozó társadalmi világválságot figyelembe véve, egy filmkészítõnek valahogy így kell elgondolkodnia azon folyamatokról, amikrõl az értelmiség csak a levegõbe beszél (különösen Magyarországon), miközben a mélyben emberi sorsok mennek rá a kilátástalanságra, az igazságtalanságra. Európa pedig, régóta tudjuk, nem válaszol.
szabrina x 2007 jan. 02. - 19:41:40
nagyon szeretem.