A pingpong királya

Bakancslistához adom
Ping-pongkingen
svéd filmdráma, 107 perc, 2008

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

A szívélyes és humoros, bölcsességgel és eredetiséggel teli dráma a messzi északon játszódik. A 16 éves Rillét kiközösítik, terrorizálják; ő csak egy kis senki. Mindenütt az, kivéve a pingpong termet. Ott ő uralkodik; ő a pingpong királya. Öccse, a 13 éves Erik viszont elbűvölő srác, mindenki tiszteli és szereti őt. A köztük lévő hatalmas különbség ellenére egy vér folyik az ereikben; legalábbis mindketten ebben a hitben élnek. Amikor megtudják az igazságot apjukról a tavaszi szünet alatt, keserves ellenfelekké válnak egy életre-halálra szóló küzdelemben.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
daliamesa 2010 júl. 03. - 00:13:33
nem volt rossz, de még emésztem.
mobo 2009 máj. 11. - 22:02:07 Előzmény perry
"Próbáltam össze fabrikálni a boy=fiú és "vizmelegítõ" szavakat"
Ahá, hogy boy+ler, az más! : )
Jó filmnek látszott, de nem tudtam nézni, önhibán kívül. Majd legközelebb...
travelcsanel 2009 máj. 10. - 04:31:16 Előzmény perry
OFF
tudtam, hogy illik, de kicsit féltem ide visszajönni, mert azt hittem, jól ki leszek osztva - jogosan történt volna. úgyhogy köszi! szerencse, hogy nem ítélkezik mindenki olyan hirtelen, ahogy sajnos olykor én szoktam:(
mentségemre szóljon - és ezek szerint ebben egyetértünk -, hogy rengeteg olyan hozzászólás olvasható itt a porton, amely valami "formai" hibára alapozva próbál egy kritikát, személyes véleményt elértékteleníteni.
pozsizsuzsi "néni"-rõl meg csak annyit, hogy egyike azon "pontozóbíróknak", akiket komolyan veszek egy-egy tv-mûsor kiválasztásakor. sokat segít, hogy ne pocsékoljam el a - persze nem is olyan drága - idõmet. köszönet érte:)
offtopic
pozsizsuzsi 2009 máj. 09. - 13:17:51
:)
Néni.
perry 2009 máj. 09. - 09:44:53
Csak kicsit szólnék bele, azt is halkan. OFF Ismerem Nyálon lõtt vágyat, csak engem akart magyarázni, ez kedves tõle és köszönöm.
Persze én is vagyok úgy, hogy azt képzelem az általam "kreált" szavak érthetõek mások számára.
Ez az én hibám. Magyarázom a bizonyítványom:)Karinthy után szabadon.
Próbáltam össze fabrikálni a boy=fiú és "vizmelegítõ" szavakat, célozva testességre.
Ennyit errõl.
A helyesírásól, tökéletesen értem az úr nyelvtan iránti elkötelezettségét. Más kérdés az , hogy ez egy filmes fórum és sajnálom ha errõl a filmrõl csak ennyi jutott eszébe.
Tisztelem azt , hogy nem -mint sokan mások itt a fórumon- rikácsoltál, képes voltál revideálni egy tévesen értelmezett döntésedet, kevesen képesek erre. Sajnos ez nálunk már haladó hagyománnyal bír szélesebb társadalmi szinten is.
Abban is egyet kell értsünk, hogy számomra is kedvenc portos személyiség pozsizsuzsi.
Mint szociológusnak sok újat nem is tudnék mondani az identitásról, közösségi viselkedésrõl, a társadalomunk szelepeirõl vész vagy nehéz társadalmi helyzetben. Jelen fórum is azért lenne jó lehetõség, mert tanulhatnánk vitakultúrát, melynek bizony sok ember híján van.
Sokan itt csak saját "lövészárkukat" ássák, nekik ismeretlen szó a konszenzus vagy az elfogadás.
De talán ennyi bõven elég belõlem.
P.S.
Sajnálom , hogy nem tetszett a film.
travelcsanel 2009 máj. 09. - 07:49:12
nem-nem, pontosabban nem tudom. minden esetre elnézést kérek Tõled! egy másik vitából érkeztem a port-ra, és belerúgtam az elsõ szembejövõ emberbe. pontosabban csak próbáltam, mert jó nagy luftot rúgtam, asszem. még egyszer elnézést!!!
Nyálon lõtt vágy 2009 máj. 09. - 06:25:31
Vagy a hibajavító úrra gondolsz?
Nyálon lõtt vágy 2009 máj. 09. - 06:24:06
Úgy gondolod én vagyok frusztrált?
travelcsanel 2009 máj. 09. - 06:01:51 Előzmény Nyálon lõtt vágy
komolyan, mindenféle bántó szándék nélkül kérdezem, hogy az efféle hozzászólások milyen célt szolgálnak? enyhítik a frusztráltságot? ritkábban kell kimenni az erdõbe ordítani? nem viccelek: szociológusként tényleg érdekel a motiváció. nagyon megköszönöm, ha válaszolsz. akár itt, akár az éjszakai átszálló blogján keresztül.

máskülönben pozsizsuzsival szívesen megismerkednék így virtuál. sok-sok film mellett olvastam a kommentjeit. szimpatikus csaj. (vagy szimpatikus pasi:) )
Nyálon lõtt vágy 2009 máj. 09. - 01:21:02
Sikeresen szólásra emelkedett A nyelvtan királya.
Bár elképzelhetõ, hogy elkerülte a figyelmét, hogy " " között lett írva a "boyler", de legyen meg az õ akarata.
ondok 2009 máj. 09. - 00:47:32
és túl soványak is voltak amacskák ,valószínû az õ kajájukat is adagadt gyerek ette meg.
8/10
viktor0320 2009 máj. 09. - 00:34:38 8/10
nem volt egy rossz film, elég nézhetõ volt. bár meg kell hogy mondjam nem sok szó esett a ping-pongról. Láttam már jobb,rosszabb svéd filmeket egyaránt! Viszont nagyon elragadó volt a táj olyan igazi skandináv.
Adok egy erõs hetest
8/10
viktor0320 2009 máj. 09. - 00:30:38 8/10
nem volt egy rossz egy film, elég nézhetõ volt. bár meg kell hogy mondjam nem sok szó esett a ping-pongról. Láttam már jobb,rosszabb svéd filmeket egyaránt!
pozsizsuzsi 2009 máj. 09. - 00:16:56
Szép film volt, örülök, hogy ezt választottam.
A képi világa valóban lélegzetelállítóan szép. Északibb az Északi-sarknál. Egyszerûen mesés.


Off

Annak a nyomorult macskának sosem adott senki enni, szegényke folyamat nyirbákolt, tök hasztalan. :D
lordo 2009 máj. 09. - 00:13:24
Bár látom sokan elkapcsoltátok a végét, szerintem az volt a legjobb része. Teljesen meglepõdtem, mert hát ugye a film nagy része nem volt túl pörgõs. A vége mégis eseménydús volt. A film utolsó kockája, pedig nagyon bájos volt...
travelcsanel 2009 máj. 08. - 23:00:03
"Mindenkinek kell egy kis szünet, nem igaz?!" - véletlenül éppen ez a mondat hangzott el a filmben, amikor elkapcsoltam. Nagyjából a felénél...
A díszlettervezõ briliáns (bár dramaturgiailag indokolatlanul az), Hampus Johansson, a fiatalabb fivért alakító srác gyakorlatilag mindenkit lejátszik a filmben (érdemes figyelni azokat a jeleneteket, amikor nem rá fókuszál a kamera), és... És ennyi.
Mivel mostmár tuti, hogy nem nézem végig, nem pontozhatok "hivatalosan", de így, magunk között: ez a film gyenge közepes...
ondok 2009 máj. 08. - 22:57:16
fene tudja minden rezdülés ellenére nem igazán érdekfeszítõ a dagadt gyerek lelkivilága,szerintem kifejezetten vontatott a film.
mobo 2009 máj. 08. - 20:40:37
Az boiler...
pozsizsuzsi 2009 máj. 08. - 18:20:29
:)
Köszönöm.
perry 2009 máj. 08. - 18:03:57
Volt szerencsém látni, és akár lehetne ez a film egy sima gyermek filmi is, de hála a svéd mozis hagyományoknak nem lett az.
A történetrõl ne szóljunk semmit azt nézni érdemes, viszont példa értékû, hogyan lehet kibontani egy családi drámát északi módra. Úgy, hogy az érhetõ és élvezhetõ lehet a Nagy fuvaros utca 3. 4/2- ben is.
Sok jó mellett IKEA , Erickson, Roxet, Dolph Ludgern -na jó az utóbbira azért annyira nem-
tudvalevõ , hogy a svéd film sem kispályás.
A tragikomikumtól a drámáig kapunk képet miképpen is válhatunk felnõtté, és ki ne élte volna át, hogy valami képen ki ne zárták volna baráti körbõl vagy gyenek fejjel ne cikizték volna "boyler" mivolta miatt.
Nehéz gyermeknek lenni, és persze még nehezebb felnõni, mondjuk ezt Vekerdi Tamás mondta.
Sokunknak még az sem adatik meg, hogy ebben a korban kitûnjünk valamiben és oda menekítsük álmainkat.
Kit ne taglózott volna le a családban felszínre kerülõ sötét titok, még akkor is ha azt jószándékkal akartuk eltitkolni.
Végül pedig mennyire fájdalmas és szép is az mikor a testvérünk ki áll mellettünk, de azt is látjuk , hogy õ bizony minden olyan kelléknek a birtokában van aminek mi nem a lányok hódítására.
Mint írtam tragikomédia , fekete humor és sajátosan szép északi csendek váltják egymást ebben a moziban. Kicsit idézi a Kutyasorsot A pingpong királya Lasse Hallström 1988-s filmjét, de ez nem von le semmit a mozi értékébõl.
A zenérõl annyit , hogy Rille befelé forduló magányos világát félelmetes pontossággal adja vissza és erõsíti.
A fényképezés pedig, olyan egyszerû és szép csendességgel adja vissza a magány a svéd tél
nyomasztó elzártságát, hogy méltán kapott Askild Edvardsen számtalan díjat rá.
Ann-Sofie Nurmi színésznõ pedig a gyermek szereplõ nagyon érzékeny játéka mellett egy anya lelkének minden rezdülését képes felmutatni.
Csak ajánlani tudom.
Összes hozzászólás