A sátán kutyája

Bakancslistához adom
The Hound of the Baskervilles
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol krimi, 87 perc, 1959

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Különös haláleset ügyében keresik fel Sherlock Holmes-t. A nemrégiben elhunyt Sir Charles Baskervilles végrendeletének gondozója egy furcsa, régi papirosra lelt. Az írás szerint Baskerville lakóit immár kétszáz éve átok sújtja: azóta, hogy a kastély hajdani urát Hugo De Baskerville-t egy sátáni külsejű kutya szétmarcangolta a birtok közeli lápban. A legenda szerint a kutya azóta is kísérti a család tagjait. Habár a nemrégiben elhunyt Sir Charles Baskerville halálát szívbénulás okozta, amikor hajnalban rátaláltak, eltorzult vonásaiból látható volt, hogy iszonyú félelem rántotta görcsbe a szívét. Sir Charles megszállottan hitt a legendában és éjszakánként hallotta is a kutya eszelős üvöltését a láp felől. Akkor még a doktor is úgy vélte, mindez egy gyenge egészségű idős ember beteges képzelgése. De most már nem annyira bizonyos ebben... Ráadásul Sir Henry Baskervilles, a család utolsó sarja, alighogy megérkezik Dartmoorba, rejtélyes üzenetet kap, melyben egy ismeretlen arra figyelmezteti, ha kedves az élete, jobb, ha távol tartja magát Dartmoortól. Nem sokkal azután, hogy megérkezik a Baskervilles kastélyba, furcsa fények villannak fel a láp felől, s felhangzik egy hátborzongató üvöltés... Sir Sherlock Holmes fogja kideríteni, hogy vajon miféle szerzet lehet a Sátán kutyája?

Stáblista:

Szereplők

Sherlock Holmes
Dr. John H. Watson
Sir Henry Baskerville
Cecile Stapleton
Sir Hugo Baskerville
Basil Frankland

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
The Man Who Laughs 2011 aug. 11. - 22:55:16
Hangulatos és izgalmas feldolgozása a legklasszikusabb Sherlock Holmes történetnek. A kiváló angol színészek (Peter Crushing nagyszerû Holmes, de Christopher Lee és Andre Morrel is remekül játszik) mind jól megállják a helyüket. Nyilván ma már messze nem olyan félelmetes mint a készítése idején (bár nem is horror film, csak egy horror elemekkel megtûzdelt krimi). A forgatókönyvben szerintem volt egy két gikszer (konkrétan egy jelenet tûnt kissé furcsának, ez lehet h a rendezõ hibája inkább), de igazán nagy probléma nem volt vele. A legnagyobb erénye azonban a filmnek, egyértelmûen a kiváló/egyedi hangulata hisz a Hammer filmekre jellemzõ képi világ/hangulat egyáltalán nem található meg a mai horrorokban. Szórakoztató film, ma is megállja a helyét szerintem.

7,5-8/10
5/10
Dudlicsek 2009 dec. 31. - 02:24:04 5/10
Miss Stapletonból miért kellett ilyen szörnyeteget csinálni????
didóci 2009 jún. 24. - 16:42:53
Ennek a filmnek a magyar változata iskolapéldája annak az esetnek, amikor egy egyébként tûrhetõ filmet, hogyan lehet a végsõkig elrontani egy rossz szinkronnal. Nem is beszélve arról, hogy a századfordulón játszódó történetben hogyan lehet megengedni, hogy a szereplõk tehezõdjenek. Ne takarózzunk azzal, hogy az angolban nincs a tegezõ-magázó forma megkülönböztetve. Dehogy nincs, csak bizonyos udvariassági formákkal érzékelteti a nyelv. Nálunk magyaroknál, még a családon belül is magázták egymást, fõleg úri házakban. Ebben a történetben az úr és a szolga is tegezõ formát használ. Rengeteg Holmes történetet olvastam, a fordító egyetlen helyen sem engedte meg magának, hogy tegezõdjenek a szereplõk, és ez így is volt helyes.
rajongólány 2008 okt. 24. - 12:50:49
Aranyos. Filmtörténet órán biztos levetíteném: látjátok, ilyen szép stúdió-mocsárt tudtak építeni és ilyen szép vonyítást adtak el hátborzongatónak ötven évvel ezelõtt:-) Ettõl függetlenül egész jó.
VICHY 2008 júl. 17. - 14:52:22 Előzmény neutroman
csak ne lenne Holmesnak olyan idegesítõ a magyarhangja. amugy nezhetõ klasszikus.
neutroman 2008 jan. 25. - 21:06:30
klasszikus hammer studió.
a szinkron nem valami jó de attól függetlenül érdemes megnézni
georgia57 2008 jan. 24. - 01:49:46
a hires könyv jó megfilmesitése ,nézhetõ