A skarlát betű

Bakancslistához adom
The Scarlet Letter
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 135 perc, 1995

Értékelés:

111 szavazatból
Szerinted?

Hester Prynne a konvenciókra fittyet hányó gyönyörű asszony és Dimmesdale tiszteletes tiltott és titkos szerelme az indiánháborúk korának puritán Új-Angliájában. A ruhára hímzett, a hitvesi hűtlenséget jelképező skarlát színű "A" betű, melyet Hester dacos büszkeséggel visel, az erkölcscsőszök világa ellen való örök lázadás szimbólumává nemesedett.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Hester Prynne
Arthur Dimmesdale
Dr. Roger Prynne
John Bellingham
Horace Stonehall
Thomas Cheever
Harriet Hibbons

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
robin hood júl. 20. 13:05:25
(1650 körül járunk a történet pontosabb idejét tekintve.)
frenchbully 2021 máj. 17. - 16:38:26
Megnéztem, Gary Oldman miatt. De az a sorozat, amit még kamaszkoromban láttam, jobban tetszett. Tán a nosztalgia miatt érzem így, de sajnos nem tudom újra megnézni, mert csak részleteket lehet fellelni belőle a neten:-(
https://indavideo.hu/video/A_skarlat_bet_-_The_Scarlet_Letter_1979_-_reszlet

Joan Fontaine 2021 máj. 17. - 08:46:13
Én a könyvet nem olvastam, így nincs mit összehasonlítgatni, a filmről leginkább az a véleményem, hogy egy kicsit hiányzott belőle a szenvedély. Legalábbis ami a romantikus jelenetet illeti ott a magtárban, az nekem nagyon kevés volt ezekhez az érzelmekhez. Robert Duval kellemetlenül odatette ezt a negatív szerepet, ezzel is igazolva, hogy milyen jó színész. Gary Oldman is megfelelően visszafogott és intellektuális volt, de valahogy az arcán kevés érzelmi változást lehetett érzékelni, Demy Moore pedig csak azokban a jelenetekben volt hiteles, amikor a börtönben megmutatta a gyerekét a tiszteletesnek. Ott volt egy olyan rész, amikor csak az arcával játszott, nem szólalt meg, és ez többnek volt mondható, mintha beszélt volna. Egyébként sehol máshol nem volt sem szimpatikus, sem jó.
Az én felhasználónevem 2019 júl. 30. - 21:50:10
Nagyon kedvenc könyvem. A filmnek nem szabadna ugyanezt a címet viselnie, még akkor sem, ha az elején oda volt írva: "free adaptation". Szemernyi köze nincs a könyvhöz. Amúgy a film is tetszett, bár a vége már talán tényleg túlzottan hollywoodira sikeredett.
ilali 2015 jan. 30. - 13:33:48
***SPOILER***
„... Az elmélkedésre való hajlandóság megnyugtatta talán a nõt, mint ahogy a férfit megnyugtatja, de szomorúvá teszi. Talán mert megoldhatatlan feladatot lát maga elõtt. Elõször fel kellene borítani a társadalom egész rendjét, és aztán újjáépíteni. Másodszor: a férfinem lényegét vagy legalábbis öröklött szokásait, amelyek már szinte természetévé lettek, kellene gyökeresen megváltoztatni. Csak akkor foglalhatná el az asszony magához méltó, tûrhetõ helyét a világban. És végül, ha mind e nehézségeket sikerül legyõzni az alapvetõ újításokkal, még mindig semmire se mehet a nõ, amíg önmagát még gyökeresebben át nem formálja. Kérdés, nem pusztul-e el akkor éppen az az éterikus valami, ami az asszony igazi lénye. Súlyos problémák ezek, és gondolkodással sohase birkózhatik meg velük senki. ...” N.H.
***SPOILER VÉGE***
Zitatiz 2015 jan. 26. - 21:29:47
Hali!Légyszi spoilerezzen nekem valaki,nem láttam a film végét de nagyon szeretném tudni.Köszi!
SPOILER
Odáig láttam hogy a férje meglátja õket együtt a patakparton.
9/10
far vik 2015 jan. 25. - 22:59:32 9/10
A regény is kvázi hepiend? Nekem elég erõltetettnek, holivúdinak tûnik a befejezés... utána is nézek.
Ktesibios 2015 jan. 25. - 19:35:02
Jó történet, de Demi Moore totál hiteltelen, vele ez nem mûködik. Kár érte.
reay 2014 febr. 24. - 22:58:34 Előzmény Ktesibios
Hát nem egy Meryl Streep. :D Jól lecsúszott szerepek/filmek tekintetében, mondjuk én sosem rajongtam érte. Itt sem volt meggyõzõ, viszont Oldman nagyon tetszett (mint szinte mindenhol).
Anditos 2014 febr. 24. - 20:53:48
Nagyon régen láttam a filmet, úgy emlékszem hogy tetszett. De gyerekkoromban volt egy mini-sorozat is, az sokkal jobb volt.
vuvuvu 2014 febr. 24. - 19:28:04
Olvastam a regényt vagy 20 éve, de azért rémlik hogy a film nagyon lazán kezeli a könyvhöz való hûséget. A filmben eléggé elnagyolt több fontos téma: a szerelem elejétõl kezdve, a pap végsõ gyónása, a megaláztatás megélése, pont azok a szálak amelyek a sztoriban a legérdekesebbek lennének (a könyvben legalábbis azok voltak).

Gary Oldman miatt is néztem végig, õ tényleg nagyon jó volt. Demi Moore ezzel szemben nem gyõzött meg, nem véletlen hogy nem jutott messzebbre az elmúlt 20 évben mint a B-kategóriás filmek.

A rendezõt ne bántsuk, szerintem elég jól összehozta a film képi világát, zenéjét, ritmusát, feszültségeit. Néha egy kicsit olyan feeling-je volt a filmnek mint A missziónak, nekem ez tetszett. Az indiánok miatt meg Az utolsó mohikán (Daniel Day-Lewis-szal) jutott az eszembe, amit szintén szerettem. Szóval ha tetszett valakinek A misszió, és bírja Gary Oldman-t, akkor ne hagyja ki ezt a filmet sem.
Jim Hacker 2014 febr. 24. - 13:53:12 Előzmény montyy3
Sajnos végigszenvedtem.

Amit az indiánok bevonásáról mondtál, teljesen egyetértek. Mivel ez vonzott leginkább egy filmes ismertetõben, csalódottságomban Roland Joffé rendezõt bizony elküldtem valami jó meleg helyre, nagyon hosszú idõre...
Engem az ilyen feltupírozott romantikus maszlagok nem érdekelnek. Ez játszódhatott volna valahol Európában, és akkor soha nem nézem meg.
PlasZeb 2014 febr. 23. - 23:24:37
elkalandoztam, így értettem: regényesek, bár nem feltétlenül hiteltelenek.
PlasZeb 2014 febr. 23. - 23:09:19
Jó a történet, gyönyörû a zene, a színészek is jók... - írta elõttem nerine. Én is így látom. Ugyanakkor egyes kommentekben említett fel-felmerülõ következetlenségek, ügyes-bajos jelenetek kicsit árnyalják a képet. A keresztény részek finoman szólva is regényesek, gyakorlatilag hiteltelenek. Ez utóbbit nagyon sajnálom, mert sokan tudatosan, vagy épp tudattalan módon ez alapján alkotnak képet a kereszténységrõl. Romantikus drámának, érzelmi zuhanynak viszont izgalmas idõtöltés.
Ktesibios 2014 febr. 23. - 21:04:16
Demi Moore mint Hester? Atyavilág! Ez vajon kinek jutott az eszébe?
10/10
petne23 2014 jan. 30. - 20:33:34 10/10
1995-ben láttam elõször a filmet. Rám nagyon nagy hatással volt. Szerettem volna újra megnézni, de nem sikerült - egészen mostanáig. Azóta majdnem 19 év telt el, de a film még ma is ugyanúgy tetszett.
2/10
montyy3 2013 márc. 24. - 18:45:03 2/10
friss könyv- és filmélmény. Elõször is Hawthorne regényéhez semmi köze.Pearl és Dimmesdale karaktere egészen ferdített, meg az indiánok bevonása is..feleslegesnek éreztem. néha meg röhejesnek.
szerintem a port.hu-n aránytalanul felpontozták( más filmportálokhoz képest). szerintem nem a legjobb. Gary Oldmant bírtam benne, de akkor is sok volt ez a 2 óra szenvedés.. többet nem fogom megnézni. ennyi lenne a véleményem röviden.
7/10
Vilmácska 2013 jan. 11. - 11:42:58 7/10
Sajnálom, de nekem annyira nem tetszett. Jó volt egyszer megnézni, de valahogy nekem úgymond "nem jött át". Pedig szeretem a kosztümös filmeket. És nem mondhatom azt se, hogy olyan rossz lenne a film.
A szerelmi jelenettel volt például bajom: kb. 1 éve ki vannak egymásra éhezve... nekem ne mondja senki, hogy akkor ennyire lágyan, lassan (mondhatni punnyadtan) történik az aktus. Amikor ilyen régen vágynak egymásra... Hozzáteszem, nem erre voltam kihegyezve, de észrevettem, és szerintem ez is fontos, ha ilyen jelenetet készítenek a filmbe...
Tudom, ez már lehet szõrszálhasogatás, de akkor is...
Azért 7 pontot adtam neki... :)
Ford Mustang 2011 nov. 29. - 01:20:08 Előzmény tamast2
Ez is nagyon jó, mekkora színészek! És jó film.
8/10
tamast2 2011 nov. 28. - 15:42:45 8/10
Akinek tetszett a film, nezze meg a Salemi boszorkanyok-at. Hasonlo korban, hasonlo tortenet, de szerintem sokkal jobb!
Összes hozzászólás