A Skladanowsky-fivérek

Bakancslistához adom
Die Gebrüder Skladanowsky
német filmdráma, 80 perc, 1995

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Dokufikció a filmezés három úttörőjéről, Max, Emil és Eugen Skladanowskyról. A Sklandanowsky fivérek "bioszkópjukon" már két hónappal a Lumire testvérek párizsi "filmpremierje" előtt, 1895. november 1-én mozgóképeket mutattak be a berlini Wintergarten Varietében - méghozzá 1500 néző előtt! A film a mozi keletkezéséről szól, "történelmi" jeleneteit a némafilm korából származó kézikurblis kamerával vették fel.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
picipc 2012 febr. 25. - 22:46:39 9/10
A nagy mesélõ egy régebbi filmje, amit valószínû tanítványaival készített (stáblista alapján).

A "Die Gebrüder Skladanowsky" filmet ma dramatizált dokumentumfilmnek mondanánk. A két filmtekercset kivetítõ bioszkóp egyedülálló története méltó a filmvászonra. Az utolsó 15 perc - stáblista betûzdelt nyúlfarknyi jelenetetekkel - kihagyható.

A teljes változat angol felirattal itt érhetõ el: http://www.youtube.com/watch?v=lYBmUGvxL9I
Érdekesség, hogy a régi filmfelvevõ mint téma és technika visszatér a Lisszaboni történetben és ehhez hasonlóan a Berlin felett az ég angyali témája az USA-ban is felbukkan az Angyalok városa c. filmben.
5/10
adamnagysweetmovie 2011 szept. 23. - 22:56:23 5/10
Furcsa egy film, kezdeti kedvességét elég hamar átveszi a fárasztó szellemeskedés, az öncélúnak tûnõ mûvészkedés és a Wendersre sokszor jellemzõ szentimentalizmus. De szerencsére nyomokban megõriz a kedvességbõl is valamit, így végigküzdhetõ.