A zárdán túl

Bakancslistához adom
Avril
francia filmdráma, 96 perc, 2006

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Avril a baptista nővérek egyik kolostorában nőtt fel. Eldobott gyerekként az apácák nevelték fel, és kezdettől fogva arra készült, hogy egyszer belőle is apáca lesz. Az avatása előtt Avril két hétre visszavonul a kápolnába, hogy felkészüljön a fogadalomra. Eközben Bernadette nővér felfedi előtte a titkot, hogy van egy öccse, aki a jezsuiták által fenntartott árvaházba került. A nővér arra bátorítja Avrilt, hogy keresse meg a testvérét. Az öccse utáni kutatás során Avril felfedezi a kolostor falain kívüli világot. A Daviddel és más emberekkel való találkozás új távlatokat nyit előtte.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
pihes ápr. 10. 14:23:38 6/10
Sok jót nem hozott a változás, a történet sem alkotott nagyot, de érdekelt és nem altatott HAT/TÍZ
Vágyvillamosa 2011 szept. 10. - 22:15:59
Tetszett a film, minden pillanata lekötött, DE...!!!! Mikor meghallom efréka szappanoperás-gagyifilmes idétlen hangját, hát olyankor kib@szódik a biztosíték nálam. Könyörgöm, nem lehetne azt a nõt kizárólag omega-kategóriás filmek alá dumáltatni???? Rengeteget ront a színvonalasabb filmek nívóján is, amikor azokat lealacsonyítja a hangja!
v79benno 2011 szept. 09. - 13:40:34 Előzmény Flóra_kisasszony
Marhára nem mindegy. A baptisták egy neoprotestáns felekezet, a Keresztelõ Szent János nõvérei egy katolikus szerzetesrend. Ez körülbelül annyira nem mindegy, mint a szezon meg a fazon.

Ja, persze, úgy egyébként mindegy, mindegy, hogy a fõszereplõ nõ vagy férfi, esetleg növény vagy állat. De sok más egyéb szempontból meg nem mindegy. ;)
fulopminya 2011 szept. 09. - 08:32:41 Előzmény mi-sa
Ennek az apácarendnek semmi köze a baptistákhoz, az alábbi honlapból kiderül, hogy a Keresztelõ Szt. János rendrõl van szó (az angolban szinte soha nem szó szerint fordítunk!), amely viszont igenis egy létezõ rend........

http://www.baptistines.org/
Yarner 2010 szept. 27. - 16:16:29
A film nagyon szép volt, örülök, hogy ismeretlenül is megszavaztam neki a bizalmat és megnéztük.
Ami viszont egészen ledöbbentett: 18-as karikával adta a Duna TV. Egy darabig aggódva vártam, miféle borzalmakat zúdít majd rám ez az ártatlannak induló történet, aztán rájöttem, hogy valami nagyon nem stimmel.

Lehetséges lenne, hogy a konzervatív kurzus már a 18-as sávba küld egy olyan filmet amiben nincs nyíltszíni szex (csak egy kevés, mûvészien ábrázolt meztelenség), sem látványos erõszak, viszont elfogadással mutatnak be egy homoszexuális fiatalembert, a végén pedig egy apáca a világi életet választja?
10/10
Bolond Pierrot 2010 szept. 27. - 11:39:20 10/10
A film legnagyobb erénye a SZÍNKEZELÉS. Különleges vízió, ami engem személy szerint leginkább két filmtörténeti klasszikusra emlékeztetett: Pier Paolo Pasolini: Teoréma címû "könnyed" botrányfilmje, ill. Jean-Luc Godard: Bolond Pierrot címû a társadalomból kivonluló emberpárról szóló tragikus remekmûvére... Mindamellett a flmen sajnos érzõdik a XXI. századi filmet-készíteni-nem-tudás (is). De ettõl függetlenül érdemes ezzel a filmmel többet is foglalkozni.
h.bozsi 2010 szept. 23. - 23:53:15
Bizony ezek a baptisták sajnos trappisták voltak, ami nem csak egy sajt ;-)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Trappist%C3%A1k
Flóra_kisasszony 2010 szept. 23. - 23:28:10
A film mondanivalóját és esztétikai értékét tekintve nem tökmindegy, hogy baptista vagy nem baptista?
goldblum 2010 szept. 23. - 23:05:40
Avril is a novice in a convent of "Baptistine" sisters, a monastic order which was officially dissolved by the end of the nineteenth century but that is kept alive by Mère Marie Joseph, the sadistic superior. The rule she imposes on the nuns is particularly strict but this is all Avril has ever known since she was born, for she was an abandoned child raised by the nuns with a view to making one of them. While Avril is on retreat, locked in for a fortnight in a chapel prior to taking her vows, Soeur Bernadette, a sympathetic sister, discloses a secret to her: she has a twin brother and she encourages her to go looking for him.
Semmi köze a baptistákhoz.
tóth sanya 2010 szept. 23. - 21:22:08
A filmkészítõk igen sokszor nem tájékozódnak a hiteles történelemrõl, az együgyû ember meg beveszi, hogy amit lát, az a valóság. De ennek a filmnek valószínûleg nem csökkenti az értékét a történelmi hiteltelenség, mert más a lényege: az új távlatok meglátása. Nézzük együtt, és meglátjuk!
mi-sa 2010 szept. 23. - 19:58:59
Valóban szép film, némi szépség hibával. A Baptista történelem több mint 400 évére visszatekintve kijelenthetõ, hogy nem voltak sem baptista nõvérek, sem baptista apáca rendek, sem baptista kolostorok. Ez a tény, és sajnálatos, hogy a film készítõi nem tájékozodtak kellõképpen a baptista történelemrõl.
hyuuga.hinata 2010 szept. 23. - 18:30:43
Jó kérdés. De érdekesnek tûnik... próba-cseresznye. ;)
10/10
giuditta 2008 júl. 01. - 16:48:12 10/10
Látom a többiek leszavazták ... nekem azonban nagyon tetszett! Egyszerûen egy szép film!