A zseniális Darwin

Bakancslistához adom
The Genius of Charles Darwin
angol dokumentumfilm sorozat, 2008

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

2009-ben két kiemelkedő, a mai természettudományt alapvetően meghatározó évfordulót is ünnepel a tudományos világ. 200 éve, 1809. február 12-én született a modern evolúcióelmélet kidolgozója, Charles Robert Darwin, és 150 éve, 1859. november 24-én jelent meg főműve, A fajok eredete, amely azután alapvetően megváltoztatta tudományos világképünket. E két évforduló tiszteletére új, háromrészes angol sorozattal emlékezik a Magyar Televízió, Charles Darwinra. A sorozatot Richard Dawkins oxfordi egyetemi tanár, evolúciós biológus és számos, Magyarországon is megjelent mű (pl. Az önző gén) szerzője interpretálja, aki maga is az életét szentelte Darwin elméletének továbbgondolására. Az ő nevéhez fűződik az evolúció génközpontú megközelítésének elmélete. Dawkins tudományos szemléletére azonban jócskán rányomja bélyegét ateizmusa, de talán ez az egyetlen tényező, mely népszerűségén csorbát ejthet. Ne felejtsük el, hogy Darwin lelkésznek készült, míg a biológia el nem térítette erről az útról. Mindenesetre remekül szerkesztett és rengeteg információt közérthetően elbeszélő, mérföldkövet jelentő ismeretterjesztő műről van szó. Egy sorozat mely nemcsak a tudomány kedvelőinek, hanem mindannyiunknak kellemes családi programot ígér.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
siklosi 2010 okt. 07. - 11:42:19 10/10
Érdekes megjegyzés Dawkins kapcsán: "ateizmusa rányomja a bélyegét". Nem fogadható el a tudományban isten bármilyen szintû alkalmazása, ugyhogy inkább a vallásos tudósoknál kellene megjegyezni, hogy "hite rányomja bélyegét", amennyiben tényleg rányomja és amennyiben tényleg vallásos. (Bár egy amerikai felmérés szerint igen alacsony a vezetõ tudósok körében a vallásosság:-)) Darwin lelkésznek készült, de úgy tûnik, hogy képes volt lényegesen nagyobb léptékben gondolkodni és túllépni a gondolati gettón. Bár azt hozzá kell tennem, hogy lelkészek közt is akadt jelentõs természetbúvár, sõt a génelmélet "atyja", Mendel szerzetes volt.
offtopic
mandulavirág 2009 nov. 09. - 22:24:49
Valahonnan sejtettem :) Csak a buddhizmushoz. Ez csak filozofálgatás, nem több. Egy másik tanulmányban azt írta valaki: az evolúciót elméletileg azért nem lehet elfogadni, mert az ember ahhoz próbál igazodni, amibõl származónak tartja magát. Ha isteni eredetûnek, akkor ahhoz próbál hasonlítani, ha az amõbából, sõt a semmibõl származónak vallja magát, akkor ahhoz igazítja magát.
Mindennek semmi köze a természettudományhoz, ezek csak filozófusok firkálásai.
tombenko 2009 nov. 09. - 21:51:27 Előzmény mandulavirág
Most nem részletezem, de ez az ember nem nagyon érthet a biológiához, az evolúcióhoz fõleg nem.
offtopic
mandulavirág 2009 nov. 09. - 18:04:04
Ha efféle indiai gondolkodókkal akarsz az evolúcióról vitázni, ahhoz ajánlok egy cikket (amit úgyse olvasol el, de azért, ha egyszer mégis eszedbe jut): http://www.okotaj.hu/szamok/37-38/ot37-07.htm
tombenko 2009 nov. 09. - 15:48:42
Köszi, ez még jól jön a védikusok basztatásánál. :)
offtopic
mandulavirág 2009 nov. 09. - 11:55:08
Bocsáss meg, de ezt kihagyom.
pargabi 2009 nov. 09. - 11:14:42
Meg szeretném kérdezni, hogy felvette-e valaki a 3. részt valamilyen médiára és ha igen, akkor azt
átvehetném-e valamilyen módon ?
Elõre is köszönöm a visszajelzést.
Üdv. / Pargabi
tombenko 2009 nov. 08. - 23:37:26 Előzmény mandulavirág
:D
twillight 2009 nov. 08. - 23:35:20 Előzmény mandulavirág
A hsz-ed nem tudom mégis mire reakció, de:

A 7 hétnapossága a holdnaptár miatt alakult ki, az ok szekuláris.

A "szemet szemért" elv fel sem merült volna, ha nem találja ki a vallás, ami terjesztette ezt az elvet. A vallás/nemvallás szempontjából a dolog tehát legjobb esetben semleges, legrosszabb esetbena a vallás elleni érv.

Valóban nincsenek szent állatok? Elég sok helyen vannak. Az iszlám vilában tisztátalan a disznó, a hinduban szent a tehén, a voodooban értékes a fekete kakas, miegyéb. De valóban, az állami törvények szekulárisan közelítenek a kérdéshez. Eredetileg pedig nem volt semilyen állat szent.

Az alkohol hol tilos, hol nem. Országa válogatja vallási alapon, és egyén váogatja alkoholista alapon.

A vér valóban nem szerepel étterem étlapján, ugyanis nagyon gyorsan megromlik. De minden disznóvágáson ott van a menün.

A halottégetés az elsõ járványok - azaz a városiasodás - óta általános jelenség.

A gyerekházasság szintén országtól és tartománytól függ. Leginkább vallási okokra fogják, de roppantul leegyszerûsíti a párkeresést. A poligámia is országtól függ.

A tempomi prostitúció kár hogy nincs. Amúgy attól függ mit tekintünk templomnak. A "vörös lámpás házak" ugyanis megfeleltethetõek neki.

Nos, ezek szerint nem hallottál pár szexuálmágiában hívõ kisebb csoporttól, akik a szextõl igenis várnak üdvösséget.

Melyik "Isten"? Én egyikét sem tekintettem soha olyannak amilyennek leírod. Elvégre az istenek is meghalnak.

Sajnálatos a túlzott ruhaviselési mánia, fõleg az öltöny borít ki, a nyakkendõrõl nem is szólva. Nagyon beteg volt aki kitalálta.

A vallásnak ugyan nem köszönhetõ az általános írástudás. Európában az írástudást az Egyház saját titkos tudásaként kívánta megtartani, tõlük a világi fejedelmek lopták ki úgy, hogy íródeákoknak adtak be fiatal fiúkat, akiket kiléptettek még a papi fogadalom letétele elõtt. Az elsõ tankötelezettséget, ahol írástudást is tanítottak ha jól dereng talán Mária Terézia vezette be Európában (legalábbis a töritételben még az állt, szidd a magyar oktatást ha nem igaz), ami szekularista oktatás volt.

A szabad képi ábrázolást a vallások mindíg is korlátoztaák.

A körülmetélésnek elvégre nincsen józan oka. Érdekes tudni, hogy eredetileg Ozirisz kultuszának tagjai gyakorolták, tõlük lopták el a zsidók.

A középkori európai történelem ellenben ismeri az "Isten nevében uralkodó király" ideáját: a pápaságot. Mivel jobb az?

A keresztény valláshoz max. az ünnepek elnevezése kapcsolódik, de nem maguk az ünnepek.
offtopic
mandulavirág 2009 nov. 08. - 22:19:31
Eh. Keress rá inkább a bonobókra.
tombenko 2009 nov. 08. - 22:00:50
offtopic
mandulavirág 2009 nov. 08. - 21:47:00
néha tanulni is lehetne tõlük, pl. bátorságot: http://videa.hu/videok/allatok/ez-am-a-majom-allat-vicces-nmy30Zx266cmCBtY
tombenko 2009 nov. 08. - 21:43:07
Ebbõl is látszik, hogy az ember is majom. :)
offtopic
mandulavirág 2009 nov. 08. - 21:21:19
Jól van, Darwin-padawan, jutalmad egy evolúciós videó:
http://videa.hu/videok/vicces/csokteszt-csok-majom-szivatas-PFkE3CQxhzM4lKcE
tombenko 2009 nov. 08. - 20:51:12
"Akkor talán utánanéznél, mielõtt írsz vele kapcsolatban. A tantra nem vallás, inkább ezotérikus tanok gyûjteménye."
Feltétlenül, hülyén halnék meg különben.

Na látod, már megérte. :)

"No, akkor nézzük csak: a legtöbb rák, ha idejében észreveszik, ~90%-os hatékonysággal gyógyítható. Van, amelyik 100%-osan. A legtöbb probléma abból ered, hogy az embere nem veszi komolyan az elsõ jeleket. A hõguta esetében azonnali orvosi beavatkozás szükséges, ellenkezõ esetben halálos. És itt a fõ tényezõ az idõ."
A lappangó tünetek miatt mégis a rák az egyik legfõbb halálok. A hõség már eleve beteg, szívgyenge idõs emberekkel végez. Ott az ok tehát a szív- és érrendszeri betegség.

Kivéve, amikor nem. Bárki kaphat hõgutát. Igaz, hogy idõsek könnyebben, de ez csak hajlamosító tényezõ. A tünetek pedig rák esetében nem lappanganak, csak a legtöbb ember egyszerûen nem eszi õket komolyan. Sokszor nincs is tudatában, hogy amit érez, tapasztal, az valamilyen rák elsõ jele. Így könnyû vezetõ haláloknak lenni.
offtopic
mandulavirág 2009 nov. 08. - 20:32:58
"Akkor talán utánanéznél, mielõtt írsz vele kapcsolatban. A tantra nem vallás, inkább ezotérikus tanok gyûjteménye."
Feltétlenül, hülyén halnék meg különben.

"No, akkor nézzük csak: a legtöbb rák, ha idejében észreveszik, ~90%-os hatékonysággal gyógyítható. Van, amelyik 100%-osan. A legtöbb probléma abból ered, hogy az embere nem veszi komolyan az elsõ jeleket. A hõguta esetében azonnali orvosi beavatkozás szükséges, ellenkezõ esetben halálos. És itt a fõ tényezõ az idõ."
A lappangó tünetek miatt mégis a rák az egyik legfõbb halálok. A hõség már eleve beteg, szívgyenge idõs emberekkel végez. Ott az ok tehát a szív- és érrendszeri betegség.

"Ebben egyetértünk. Én sokallom az ünnepeket. Legalábbis mostani formájukban."
Valóban egyetértünk. :)
tombenko 2009 nov. 08. - 20:22:25
"Ez a szó klasszikus értelmében nem prostitúció. Másrészt a tantra nem a kefélés vallása, ott csak arról van szó, hogy ezáltal bizonyos mágikus energiákhoz juthat hozzá az ember."
Szexrõl és üdvösségrõl írtam. Pontosan nem tudom, mi a tantra, de a vallások célja mindig az üdvösség elérése; a hinduizmusé is. Csak erre különbözõ utakat ismer; nyilván a tantrát is ilyen útnak gondolták.

Akkor talán utánanéznél, mielõtt írsz vele kapcsolatban. A tantra nem vallás, inkább ezotérikus tanok gyûjteménye.

"A bõrrák egész jól kezelhetõ, jobban, mint a hõguta."
"A melanoma a leginkább rosszindulatú bõrrák, de az egyéb rákos betegségek között is a legveszélyesebbek közé tartozik. A legutóbbi bõrrák-világkongresszuson elhangzott adatok szerint az összes rákos megbetegedés 40 százaléka bõrrák. A fenti számnak ugyan kb. 10 százaléka melanoma, de ez adja a bõrrák miatti halálozás több mint 85 százalékát. A melanomás esetek száma az egész világon szaporodik, elsõsorban a fehér bõrû lakosság körében. Okaként leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását említik, de közrejátszik ebben a barna bõr divatja, a napozási szokások megváltozása és a túlzásba vitt szoláriumozás is. A bõrrák leginkább a nap által ért bõrterületeken jelenik meg." http://www.hazipatika.com/topics/daganatos/articles/Melanoma?aid=20040512121511

No, akkor nézzük csak: a legtöbb rák, ha idejében észreveszik, ~90%-os hatékonysággal gyógyítható. Van, amelyik 100%-osan. A legtöbb probléma abból ered, hogy az embere nem veszi komolyan az elsõ jeleket. A hõguta esetében azonnali orvosi beavatkozás szükséges, ellenkezõ esetben halálos. És itt a fõ tényezõ az idõ.

"Na ja, a mártírok ünnepei nem. A nagy ünnepek viszont jórészt igen... A pünkösd eredeti formája nekem jobban tetszik. Egyébként látszik, milyen jól ráhúzták a keresztény tematikát az ünnepre. A karácsony, húsvét dettó."
Az ünnepek teljesen értelmetlenné és üressé váltak, mindegy, miféle vallásból vagy pogány mágikus rítusból erednek. Csak a vicc maradt belõlük: Gondoltam, ateistának állok, de keveselltem az ünnepeket.

Ebben egyetértünk. Én sokallom az ünnepeket. Legalábbis mostani formájukban.
offtopic
mandulavirág 2009 nov. 08. - 20:10:22
"Ez a szó klasszikus értelmében nem prostitúció. Másrészt a tantra nem a kefélés vallása, ott csak arról van szó, hogy ezáltal bizonyos mágikus energiákhoz juthat hozzá az ember."
Szexrõl és üdvösségrõl írtam. Pontosan nem tudom, mi a tantra, de a vallások célja mindig az üdvösség elérése; a hinduizmusé is. Csak erre különbözõ utakat ismer; nyilván a tantrát is ilyen útnak gondolták.

"A bõrrák egész jól kezelhetõ, jobban, mint a hõguta."
"A melanoma a leginkább rosszindulatú bõrrák, de az egyéb rákos betegségek között is a legveszélyesebbek közé tartozik. A legutóbbi bõrrák-világkongresszuson elhangzott adatok szerint az összes rákos megbetegedés 40 százaléka bõrrák. A fenti számnak ugyan kb. 10 százaléka melanoma, de ez adja a bõrrák miatti halálozás több mint 85 százalékát. A melanomás esetek száma az egész világon szaporodik, elsõsorban a fehér bõrû lakosság körében. Okaként leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását említik, de közrejátszik ebben a barna bõr divatja, a napozási szokások megváltozása és a túlzásba vitt szoláriumozás is. A bõrrák leginkább a nap által ért bõrterületeken jelenik meg." http://www.hazipatika.com/topics/daganatos/articles/Melanoma?aid=20040512121511

"Eszembe jut az Altamira-barlang, meg társai. :) (Nomeg a hindu templomi ábrázolások. :P )"
Persze hogy. A tiltás késõbbi. Nem is lehetséges tudomány képi ábrázolás nélkül, gondolj bele. Ahol tiltották, ott nem is alakult ki (az ókori Izraelben, a zsidó vallás miatt egyáltalán nem létezett tudományos kutatás, mûvészet se nagyon).

"Na ja, a mártírok ünnepei nem. A nagy ünnepek viszont jórészt igen... A pünkösd eredeti formája nekem jobban tetszik. Egyébként látszik, milyen jól ráhúzták a keresztény tematikát az ünnepre. A karácsony, húsvét dettó."
Az ünnepek teljesen értelmetlenné és üressé váltak, mindegy, miféle vallásból vagy pogány mágikus rítusból erednek. Csak a vicc maradt belõlük: Gondoltam, ateistának állok, de keveselltem az ünnepeket.
tombenko 2009 nov. 08. - 19:42:31
"a szextõl senki sem remél üdvösséget."
"Miért, bárki bárhol remélt valaha?"
Úgy tudom, a tantra a hinduizmus egy speciális irányzata. És a templomi prostitúció sem véletlenül volt templomi.

Ez a szó klasszikus értelmében nem prostitúció. Másrészt a tantra nem a kefélés vallása, ott csak arról van szó, hogy ezáltal bizonyos mágikus energiákhoz juthat hozzá az ember.

"Elég baj az. Inkább kapjak hõgutát, fõleg a mostani kánikulákban. Inkább a szégyenérzetet kelti fel minden emberben, ennek pedig folyománya a sok hülye divat."
Inkább kapjak hõgutát mint bõrrákot.

A bõrrák egész jól kezelhetõ, jobban, mint a hõguta. Vicces, nem? Másrészt hõgutát árnyékban is lehet kapni, bõrrákot csak nagy nehézségek árán...

"Szabad a képi ábrázolás."
"Na és? Ez már a vallások elõtt is szabad volt..."
És a nonfiguratív köztéri szobrászat elterjedése elõtt. Pl. a hírhedt 56-os vastraverzet biztosan olyan tervezte, akinek a civilizációs hagyománya tiltja a figurális ábrázolást.
És ezt olvashatod kirekesztõ értelemben. :P

Eszembe jut az Altamira-barlang, meg társai. :) (Nomeg a hindu templomi ábrázolások. :P )

"Az ünnepek a keresztény valláshoz kapcsolódnak."
"Nem. Azokat pogány ünnepek helyére tették, a térítés érdekében."
Ez részben igaz, de: http://w.blog.hu/2009/06/01/tavozz_szentlelek

Na ja, a mártírok ünnepei nem. A nagy ünnepek viszont jórészt igen... A pünkösd eredeti formája nekem jobban tetszik. Egyébként látszik, milyen jól ráhúzták a keresztény tematikát az ünnepre. A karácsony, húsvét dettó.
Összes hozzászólás