Ágyúgolyó futam

Bakancslistához adom
The Cannonball Run
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai vígjáték, 92 perc, 1981

Értékelés:

97 szavazatból
Szerinted?

Az Ágyúgolyó futam minden idők legőrületesebb autóversenye. Pesze hiába is kutatnánk a sportévkönyvekben, hasztalan keresnénk a győztesek listáját. Itt nincsenek díjak, nincsenek helyezettek, s ami a legfontosabb: nincsenek szabályok. Csak egyvalami számít, hogy ki nyer! A dicsőségre vágyó versenyzőknek át kell vágni fél Amerikán, miközben a legváltozatosabb trükkökkel taszajtják odébb az útról a versenytársakat, s kerülik el az illegális verseny részvevőire fenekedő bősz rendőröket. E flúgos futam vad versenyzőinek bőrébe bújva olyan komikusokat láthatunk, mint Roger Moore, Burt Reynolds, Dean Martin, Sammy Davies és az utolérhetetlen Jackie Chan!

Stáblista:

Szereplők

J.J. McClure
Seymour Goldfarb
Pamela Glover
Jackie Subaru
Victor Prinzim
Jamie Blake
Morris Fenderbaum
Szelíd motoros
Nikolas Van Helsing

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
deadscott okt. 02. 08:47:20 1/10
Ez már 81-ben is gagyi volt. 10 éven felülieknek nem ajánlott.
8/10
Lámai Dala 2022 jún. 12. - 11:56:02 8/10
Kissrácként imádtam.
Lambo Countach start, nemcsak Lambo fanatikusoknak.
https://www.youtube.com/watch?v=C5c-BtB76rI
Lyanos1 2020 szept. 26. - 19:34:41 Előzmény HarleyQuinn
Mikor a filmről beszélünk, ne feledjük el, hogy az 1980-as évek elején készült.
Akkoriban az új filmeket a moziban mutatták be (már amit bemutattak), így a mozilátogatás, a film megtekintése kükön program volt.
Emellett utazni csak korlátozottan lehetett, ergo Amerikáról inkább csak másodkézből származó infokból értesültünk. Talán ezért úgy gondoltuk, hogy mindaz, ami amarikai, csakis jó lehet. Még az a poén is, hogy az autó a medencében landol.
Ma viszont számos forrásból juthatunk filmekhez és akár közvetlen személyes tapasztalatokat is szerezhetünk Amerikáról. Nem mellesleg jópár másik filmet láthattunk az Ágyúgolyó futam bemutatása óta. Így aztán ezt a klasszikus filmet kissé másképp látjuk.
Amúgy medencés jelenetben

nem is a medencébe esés a poén, hanem a gépkocsivezető beszólása: - Most állíthatjuk be újra a gyújtást!


10/10
bosszantosz 2020 aug. 28. - 10:20:57 10/10 Előzmény Bigpapa
Igazad van! Ebben a filmben a humort, az iróniát, az öniróniát, a jó poénokat kell észrevenni!
6/10
Hegyirabló 2020 jan. 18. - 20:57:49 6/10 Előzmény sorozatneked.hu
Szerintem is bugyuta, de még is csak a gyerekkorunk része ez a film. Azt meg szomorúan konstatálom, hogy a film sztárjai közül egyedül Jackie Chan él már csak.
3/10
sorozatneked.hu 2018 jún. 07. - 00:15:32 3/10
3/10

Emlékszem gyermekkoromban mennyire tetszett ez a film az autók és a híres színészek miatt (Roger Moore, Jacki Chan, etc), de most felnőtt fejjel újranézve nagyon bugyuta az egész. Inkább kitörlöm a ma estét a fejemből és remélem megmarad a film olyannak, mint amikor először láttam.
10/10
Bigpapa 2018 máj. 24. - 20:34:21 10/10 Előzmény HarleyQuinn
Szia!
Sajnálom, hogy nem jött át neked a film "hangulata" és a poénjai. Én pont a 80-as évek elején láttam először a régi Corvin moziban és ámulattal néztük azt a sok kocsit. Képzeld, akkor itt Zsiguli, Trabant, Dácia, stb volt csak, vagy elvétve 1-2 nyugati kocsi. Akkoriban a Lamborghini egy űrautó volt.
Ami miatt ez alapmű, hogy a filmet Hal Needham rendezte, aki kaszkadőr volt és első rendezése a Smokey és a bandita volt. Abban van a filmtörténet egyik (addig a leghosszabb) autós ugrása, ami akkor még nem trükk volt,meg CGI, hanem igazi autóval ugranak át egy folyón. Amikor 1980-ban elkezdte szervezni az Ágyugolyófutam filmet, a legnagyobb sztárok (Roger Moore, Sammy Davis Jr,Burt Reynolds, stb. egy emberként mondtak igent a szerepésre. Még a kis mellékszerepeket is nagy sztárok játszották. Pl a medencés jelenetben az egyik pasi Terry Bradshaw, aki a 70-es években hatalmas NFL sztár volt, de a motoros banda vezére, Peter Fonda, aki az 1969-es , szintén kultfilm, a Szelíd motorosok sztárja volt. Roger Moore a saját James Bond imidzsét röhögi pofán a filmben és hagyja kifigurázni. Dean Martin és Sammy Davis Jr (Ferrari) Las Vegasban is hatalmas sztárok voltak akkoriban és elválaszthatatlan jó barátok. Jack Elam (doki) pedig annyira szeretett karakterszínész volt, mint az utóbbi években Matt Leblanc (Joey Jóbarátok) , alap volt, hogy ő is bekerül a filmbe. Farrah Fawcett az 1976-1980 közötti Charlie angyalai sorozat miatt befutott sztár és szex szimbólum volt, ahol egy okos, erős nőt játszott. Szemben az Ágyugolyófutammal, ahol egy szép,de buta csajt hozott, aki naív és befolyásolható. :)
Akkor ez a film olyan volt,mint most egy Halálos iramban, csak trükkök nélkül. Ott mindent megcsináltak a kaszkadőrök, mert Hal Needham ebben zseniális volt, ahogy a Smokey és a bandita 1-2-ben is.
Persze, hogy nem viszik el a mentősök a faszit, hisz nem mentősök :) A dadogós pedig Mel Tillis volt, aki iszonyat jó country énekes volt, csodaszép volt a hangja. Pont ez a poén benne, hogy itt meg 2 mondatot nem tud elmondani :D

Szerintem ezek tudatában nézd meg újra a filmet :) Nálam a telefonomon is fent van, sokszor átlövöm a kocsi kijelzőjére és ott nézem, megy a háttérben.

Nálam ez 10 pontos film :)

1/10
HarleyQuinn 2018 máj. 22. - 23:22:33 1/10
Nekem nem jött át. Régóta meg akartam nézni, azt hittem, ez is alapfilm, vígjáték-klasszikus... alapból sokkal jobban szeretem a régi filmeket, meg az akkori humort.
Csak ebben valahogy nem találtam. Már rögtön a legelején elvesztem... tényleg azon kellett volna nevetni, hogy beszállnak autóval a medencébe? Vagy hogy a "mentősök" elütik az embert és tojnak rá? Vagy a gyenge cicis és dugós beszólások? Vagy a dadogás? Kb. mintha a Hazárd megye lordjaiból készült volna egy nagyon alacsony költségvetésű mozifilm, amihez sörhasú, szőröstalpú fogatlan redneckek írták az összes 'vicces' jelenetet és beszólást. Biztos a magyar szinkron is sokat rontott rajta, de ezek után valahogy nem érdekel az eredeti sem.
Kit Fisto 2018 márc. 17. - 14:48:28
Ez a film tényleg nem jó, mégis az :) De csakis a szereplőknek köszönhetően, a story elég bugyuta. Még valami bugyuta, a film végén a "zene". Mivel pár mp után elvették, felkaptam a kakaót, (mert az volt előttem az asztalon) és rákerestem a Youtubeon, hogy azért is meghallgassam. Csak annyit mondhatok róla, hogy mostmár mindegy. Ha valakit ez nem rémít el eléggé, itt meghallgathatja teljes hosszában. Gyengébb idegűek üljenek le ha még állnak, ha pedig már ülnek, feküdjenek le és kapaszlodjanak meg a mondottakban!
https://www.youtube.com/watch?v=ik9QMX7Rf8M

wukovskynak, a távoli jövőből: Ha úgy lenne, ne felejts el majd óvszert használni! De valami erőset, pl. azbesztből :D
Egy körre én is a Lambot választanám (és ha lehet, inkább Diablot), de hosszabb távra inkább a fiatal Farah Fawcettet ;)

Hmm.. nem kéne ennyi kakaót innom..
10/10
offtopic
uzi9mm 2015 júl. 02. - 01:21:51 10/10
Jó kis film volt
Erõs várunk nékünk az isten, a seriff képében tart rendet itten.
jani-wan 2013 szept. 25. - 13:42:43 Előzmény Kendy
Egyetértek.
Az új szinkronnal katasztrofális. Miért kellett átírni a szöveget????????
Megnéztem a filmet eredeti angolul, és akkor jöttem rá, hogy a filmet anno a magyar szöveg tette nagyon szórakoztatóvá. Ezt sikerült tönkretenniük.
eynrg 2013 szept. 22. - 15:55:39
3 évtizeddel ezelõtt a legnépszerûbb filmek közé tartozott. Már az nagyszerû, hogy annyi ismert színészt
zsúfoltak egy filmbe. A régi új filmek blogjában lehet többet olvasni az ágyúgolyó futam filmekrõl.
10/10
Kendy 2011 márc. 27. - 18:47:10 10/10
Nekem anno az eredeti szinkronnal nagyon tetszett!
:)
Frenetikusan jó dumák voltak benne és még akkor a moziban is simán mehettek ezek a laza szövegek amiket végig toltak a filmben.

A szereposztás is nagyon jó a filmben.
Igazi sztárparádé jött össze 1 kis örömünnepre.
:)

Aztán pár éve láttam a tv-ben totál átdolgozott szinkronnal és a sava-borsa elveszett.
Teljesen kilugozták.
:(
Sajna úgy már csak 1 kis bugyuta vígjáték volt.
10/10
Carlo Abarth 2011 febr. 07. - 00:22:29 10/10 Előzmény Gedoo
Jó hát Subaru,addig okés de nem a Subaru Leone....A nagy sikert az Impreza hozta meg a Subarunak...

De ebben a filmben a legbénább ez a kis Leone...
Ott volt Pl:Ferrari,Lamborghini,Bentley,Astone Martin,GMC stb....

Amugy a film vidám és szórakoztató !!!!
toshiba321 2010 jan. 05. - 09:23:46
király film meg kell nézni nagyszerû színészek utánozhatatlan poénok
offtopic
wukovsky 2009 aug. 18. - 21:36:19
Éppen most néztem meg, valami álom szép annak a Lambonak a hangja, és a két pilóta sem utolsó, habár ha választani kellene inkább a Lambo :D


Burt Reynolds és Chaos kapitány játéka valami fantasztikus, és Roger Moore is remek tükröt állít maga elé :) A többiek pedig remek körítést adnak mindehez :D
wiliwonka 2009 ápr. 03. - 21:20:29
Régen poén volt. Azóta is a Countach a kedvenc sportkocsim.
goodboy 2008 febr. 06. - 09:39:06 Előzmény Gedoo
Ez a film egy nagy marhaság, de imádom, bármikor megtudom nézni.
1/10
Gedoo 2008 jan. 03. - 17:18:34 1/10
Nem hiszem el, hogy senki nem kommentelt erre az igen "jó" filmre... :)
Egy jó van benne, és az egy SUBARU Leone... :D