Amerika indiánjai - a könnyek ösvénye

Bakancslistához adom
We shall Remain - Trail of Tears
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai dokumentumfilm, 74 perc, 2009

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A cserokik úgy hívják, Nu-No-Du-Na Tlo-Hi-Lu, azaz "az ösvény, ahol sírtak". 1838. május 26-án a szövetségi csapatok arra kényszerítették a cserokik ezreit, hogy az Egyesült Államok délkeleti részén lévő otthonaikból a kelet-oklahomai indián területre vonuljanak. Több mint négyezer ember pusztult éhen vagy halt bele valamilyen betegségbe az út során. Évekig minden elképzelhető módon ellenálltak a cserokik a földjükről való kitelepítésnek. Abban a meggyőződésben, hogy a fehér Amerika azért nem fogadja el az őslakosokat, mert azok "barbárok", a cseroki vezetők köztársaságot alapítottak európai mintájú törvényhozói és jogrendszerrel. Sok cseroki megkeresztelkedett és gyermekeit az európaiak iskoláiban taníttatta. Látnoki erejű vezetőjük, John Ross még a legfelsőbb bíróságra is elvitte a cserokik ügyét, ahol döntő fontosságú elismerést nyert a törzs szuverenitása, s ez mindmáig érezteti hatását. Végül is a cseroki törzs magáévá tette a "civilizációt", aztán mérföldkövet jelentő, törvényes győzelmük mégsem számított a fehérek földéhségével és katonai hatalmával szemben. Ám a cserokik a rájuk jellemző leleményességgel képesek voltak rá, hogy felépítsék új életüket Oklahomában, távol a földtől, amely nemzedékeken keresztül táplálta őket.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
nellynemeth 2012 aug. 03. - 22:48:43
Tökéletesen igazad van. Ami mégis jó, hogy a fehérek legnagyobb igyekezete ellenére élnek még indiánok, és a kultúrájukat is õrzik, nem sikerült elpusztítani õket!
offtopic
Jim Hacker 2012 aug. 01. - 21:15:43
Jól mondod.
Na meg, Amerika magyarázza el nekünk, már aki elhiszi, hogy hogyan is történt valójában a második vh.
Az újkori demokrácia semmi más mint, legalizált erõszak.
10/10
tvp 2012 aug. 01. - 16:51:32 10/10
Nagyon érdekes sorozat a "másik" Egyesült Államokról - a bennszülöttek szemszögébõl. Minõségi munka, és sok újdonságot tartalmaz, fõleg egy európainak. Az is érdekfeszítõ, amint felismerhetjük gyermekkorunk indiántörténeteinek valós hátterét. 10/10