Angyalok Amerikában

Bakancslistához adom
Angels in America
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai minisorozat, 352 perc, 2003

Értékelés:

84 szavazatból
Szerinted?

Ez a monumentális filmalkotás egy olyan világban játszódik, ahol a fantázia és a valóság kölcsönhatásba lép egymással.
Forgalmazó: HBO

Streamelhető:

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Roy Cohn
Hannah Pitt/Ethel Rosenberg
Emily nővér/háziasszony
Louis Ironson
Belize/Mr. Lies

Díjak és jelölések

  • Emmy-díj

    2004
    Legjobb televíziós minisorozat - legjobb színész: Al Pacino

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Ahoj poplacsek 2022 nov. 02. - 22:28:25 1/10
Hát én felültem a sok elragadtatott kritikának és megnéztem a felét. Ezt az időt már senki nem fogja nekem visszaadni, de a másik felét az időmnek megspórolom. Az egésznek a 30%-ában a ripacs magyar színházi jajgatós nyállal ordítozós előadásmód jellemezte a filmet, közte néha volt pár érdekes perc, olyankor felébredt bennem a remény, hogy a végén hátha megmutatkozik az egésznek a nagyszerűsége. A harmadik rész végén azonban volt egy néhány perces jelenet, ami olyan zsé kategóriás volt, hogy nekem volt szekunder szégyenérzetem közben. Azt hiszem, itt adtam fel. Az ilyen zsé kategóriás jelenetek különben végig jelen voltak az első három részben amiket láttam, de ez a legutóbbi mindent vitt negatív értelemben. Ezt a fost, atyaég.
9/10
Caline 2015 márc. 04. - 17:34:15 9/10 Előzmény Federica_García_Lorca
Igen, szuper ez a film - odaszögezett a képernyõ elé, hajnalig néztem.
10/10
Federica_García_Lorca 2014 ápr. 11. - 20:24:06 10/10
Hónapokkal ezelõtt láttam elõször ezt a filmet, azonnal beleszerettem és megnéztem még 7-8-szor, aztán próbáltam volna beszélgetni róla valakikkel a neten, nem sikerült, és gyanítom, hogy itt sem lesz ebbõl semmi.

Úgy érzem, rengeteg emberszeretet és életszeretet sugárzik ebbõl a rendkívül sokrétû, sokféle súlyos problémát és gondolatot felvetõ színdarabból/filmbõl. Tony Kushner Pulitzer díjat kapott a film alapjául szolgáló drámáért, melyet a közelmúltban nálunk is nagy sikerrel játszott a Nemzeti Színház.

Mintha a szerzõ végsõ soron azt sugallná, hogy ebben az Isten által elhagyott, szörnyû világban sem reménytelen eset az ember, hiszen képes szeretni, bûnbánatot érezni és megbocsátani, s hogy az emberek közötti ideológiai, társadalmi, politikai korlátok ledönthetõek. A mû csak felvillantja az élet borzalmait, de nem akar igazán szorongást kelteni a nézõben, a helyenként durva, kemény jelenetek ellenére is egy romantikus, érzelmes mesét látunk sok humorral fûszerezve. Zseniális a dramaturgia, az események és a szereplõk egymáshoz kapcsolódása, a szürrealitás megjelenése az álomjelenetek által, látványosak a képi megoldások, szép a zene, brilliánsak a színészi alakítások. Többszörös katarzist okozó, igazi mûvészet ez!

Ritkán lehet ilyen erõs szövegeket hallani a filmekben, mint az alábbiak (a legjobb részek a végén vannak):

A mormon õsanya bábuja:
„Isten csorba körmével álltól ágyékig felhasítja az ember bõrét. A piszkos kezével mélyen beléd túr, megmarkolja a belsõségeket, kicsúsznának a kezébõl, de õ erõsen markolja, makacs, húzza, csak húzza, amíg mindent ki nem ráncigál bebõled. Az a fájdalom! Leírni is lehetetlen. Aztán mindent visszatömköd piszkosan, tépetten, rongyosan, és neked kell visszavarrni.”

Hannah:
„Eleinte nagyon nehéz elfogadni, Harper, hogy az élet mekkora csalódás. Dehát ez van. És muszáj elfogadnod. De hittel és munkával, ahogy telik az idõ rájössz, hogy ez a csalódás már nem fáj úgy és már nem is olyan nehéz együttélni vele. Sõt könnyû, ami persze magában is csalódás.”

Roy Cohn:
„Mi újat hozhat nekem még a halál? Éltem! Annál nincs rosszabb.”
„Pokolian tragikus, brutális és rövid az élet. És bûnös az ember. A megváltoztathatatlan lényege annak, amik vagyunk, átüt mindenen, amik lehetnénk.”

Belize:
„Talán pont mi megbocsáthatunk a bukott ellenségnek. Nem könnyû. Ha könnyû, nem is számít, irtóztató nehéz a megbocsátás. Talán itt ér össze igazság és szeretet...”

Prior az angyalokhoz:
„Nem állhatunk meg, nem vagyunk kövek. A fejlõdés, a vándorlás, a mozgás a kor sajátja, szükséges. Minden mozog, ami él, vannak vágyaink, és ha egyedül a nyugalomra vágyunk, az is csak egy vágy. Még ha gyorsabban megyünk is, mint kéne, nem várhatunk. És mire várjunk? Isten... Isten... Isten úgysem jön vissza. És ha visszajönne is, ha valaha visszajönne, ha még egyszer ide merné dugni a képét vagy mijét a kertbe, ha a rettentõ rombolás után, ha ennek a rémes századnak a rémes napjai után visszatérne, hogy lássa, mennyi szenvedést okozott, hogy elment, ha nem tud mást hozni, mint halált, pereljék be a disznót!”

„Szörnyû dolgokat éltem át és mások még szörnyûbb dolgokat, és mégis tovább él mind, akibe a lélek csak hálni jár, s aki csupa fekély, aki megégett és haldoklik, akinek a gyereke szemére petézik a légy, mégis él. A halálnak úgy kell elvennie az életet, lehet, hogy ez csak állati ösztön bennünk, lehet, hogy bátrabb volna meghalni, de jellemzõ vonás. Életfüggõk vagyunk. Remény nélkül élünk, ha valahol reményt látok, már jó, ez a lehetõ legtöbb, ez rémesen kevés, nem jó semmire, mégis áldjatok meg, mert élni akarok.”

Harper:
„Tizenkétezer méteren elérjük a sztratoszféra alját, a nyugodt légtér külsõ övezetét. Ennél közelebb sose voltam az ózonhoz. Álmomban jártam itt, a gép elhagyta a biztonságos légréteget, és elérte a külsõ peremet, az ózont, és az szakadt volt, foltos, rongyos, mint egy elnyûtt konyharuha. Úristen, ijesztõ volt, de láttam valamit, amit csak én láthattam, mert én szoktam ilyesmiket meglátni.
Lelkek szálltak fel lentrõl a föld felõl, halott emberek lelkei, akiket elvitt a háború, az éhínség, a járványok. Lebegtek felfelé, mint fordított ejtõernyõsök, leszorított végtagokkal forogtak, aztán ezek a lelkek összekulcsolódtak a kezüknél és a bokájuknál, hálót alkottak, nagy lélekhálót, és a lelkek három atomos oxigénmolekulák voltak, pont amibõl az ózon is van, és a külsõ perem befogadta õket és begyógyult. Semmi sem vész el örökre. Van ebben a világban valami fájdalmas fejlõdés. Vágyódunk arra, ami elmúlt és jövõt álmodunk.”
Szaki 2012 márc. 23. - 10:54:25 Előzmény DuduBaba
Azok közé a filmek közé tartozik Az angyalok Amerikában címû film amelyhez rengeteg türelem kell. Nem hazudok, több mint egy éven keresztül porosodott a polcomon a film amikor rávettem magam arra , hogy megnézzem már csak Al Pacino miatt is. Ledöntõtt az influenza és volt idõm , hogy végignézzem. Az egyik legjobb mini - sorozat amit valaha életemben láttam . Tény Al Pacino a kedvenc férfi színészeim egyike de annyira jól hozta Roy Cohn megformálását, hogy teljesen megérdemelt volt a rengeteg díj.
Nem csupán türelem hanem egyfajta hangulat is kell a film megtekintéséhez. 80-as évek közepe. Amerikának és a világnak szembe kell nézni egy új betegséggel amit úgy hívnak AIDS.
Mike Nichols - tól még nagyon zsír: Diploma elõtt, A dolgozó lány, Silkwood, Féltékenység, Képeslapok a szakadékból, Közelebb,
2/10
DuduBaba 2011 dec. 11. - 18:43:50 2/10
Dögunalom, 2/10.
10/10
sydbarrett 2011 jún. 29. - 10:18:07 10/10
Szerintem ez a film egyáltalán nem a "b*uzikról" szólt.
9/10
kritiza 2011 máj. 09. - 15:53:47 9/10
Csodálkozom a negatív, csalódott véleményeken, szerintem az Angyalok Amerikában zseniális. Én még az HBO-n láttam, minisorozatként, heti 1 résszel, volt utána idõ, hogy ülepedjen és nagyon szerettem. Mondjuk akinek eleve baj, hogy egy film melegekrõl szó, annak tényleg nem ajánlanám, de a mûvészfilmek és az igényes filmek rajongóinak igen.
6/10
sanderb 2011 márc. 31. - 09:52:10 6/10
Bevallom, untatott. Trendi meg látványos és a zenék is élvezetesek, de olyan semmi érzésem nincs tõle. A története sem rossz, sok szálon sok témát érint, üdítõen párbeszél, vált, a színészek jók és jól néznek ki, szóval részleteiben jó, de egyben mégis gyenge. 10/6
8/10
Sadenal 2010 jún. 20. - 19:19:18 8/10
Hát nem is tudom, mit mondjak. Az olykor naturista ábrázolásmód meglepett, de voltak benne olyan részek, amikbe néha beleborzongtam. A szövegek zseniálisan voltak megírva, fõleg mikor Pacino beszélt. Fontos társadalmi kritika is egyben, ami a homoszexualitásra is utal néha. Amúgy nagyon nehéz megítélni...nálam 8/10

SPOLIER

Fõleg az a rész tetszett, mikor a 2 szellem megjelent Priornak, és Prior azt mondta fél a haláltól. Na ott Newman zenéje is jó háttér volt.

Meg mikor Maryl Streep beszélget Emma Thompsonnal, aki egy hajléktalan:
"A következõ században már mindenki bolond lesz" ott is hátborzongató volt a zene.
1/10
Gomez1 2010 máj. 30. - 12:01:56 1/10
Ennél rosszabb és undorítóbb filmet rég láttam! A felénél fel is adtam!
Semmi másról nem szólt csak a buzikról!
A film szövegvilága két szóból állt, a buzi és valamilyen trágárság mint összekötõ szöveg.
rockos01 2009 febr. 11. - 12:55:44 Előzmény graniti
Nem tudom mibõl gondoltad, hogy Al P. lenne benne a visszatérõ Isten, átfutott az agyamon, hogy vki személyében visszahozzák az Istent, de talán Al lett volna a legutolsó akire gondoltam volna. Al Pacino- val kapcsolatban az lepett meg, hogy igazából úgy elveszett a szereplõk között, néha majdcsak elfelejtettem, hogy õ is játszik benne, bár elég lapos lenne nélküle, szerintem meg sem néztem volna, hogy mennyire jó azt nem tudom igazából eldönteni, nem rossz az biztos.
10/10
Fan 2008 máj. 29. - 16:56:54 10/10
Meryl Streep is megkapta az Emmy-díjat ezért a filmért (minisorozat):D --- Ezt itt kihagyták a díjak közül!
Meryl is the Best!!! :)
mollo888 2006 nov. 20. - 15:47:27
én is így voltam vele... majd meglátjuk mégegyszeri megnézés után
7/10
graniti 2006 nov. 19. - 20:03:35 7/10 Előzmény mollo888
Szia mollo888! Kikölcsönöztem, megnéztem. Most sem tudom, hogy jó filmet láttam e. Le kell, hogy üllepedjen, de lehet hogy nem is akarom, hogy leülepedjen. Jók a színészek, szuper a zenéje, nagyon szép képek vannak benne és vannak meghökkentõek is. De én jobbat vártam. És a végére is valami csattanót. Például, hogy kiderül, Al Pacino az Isten, és halála után visszatér a mennybe. De nem ez történt. Nem tudom, nem tudom...
mollo888 2006 nov. 15. - 12:53:43
legalábbis egyszeri nézés után valóban nehéz.
7/10
graniti 2006 nov. 14. - 21:30:49 7/10
köszönöm! igyekszem beszerezni. én is eddig valami ilyesmit hámoztam ki: nehéz eldönteni, hogy ez most jó film, vagy nem jó film
mollo888 2006 nov. 11. - 09:37:01
én láttam... hát, mit is mondjak... nehéz szavakba önteni ezt az élményt. elõször is, mint gondolom tudod, egy rakás díjat kapott. nem vagyok benne biztos, hogy megérdemelte... no de ilyen alkotókkal lehetetlenség gyenge filmet készíteni.le kell szögeznem, hogy már viszonylag régen láttam, így annyira már nem emlékszem, rá. amikor megnéztem, azt mondtam, hogy na ezt soha többé... most viszont szívesen megnézném mégegyszer, egynéhány év alatt sokat változik az ember ízlése. szóval van benne néhány jelenet, ami összetörte naív gyermeklelkemet:) de azért én azt ajánlom, nézd meg, én is megfogom, ha lesz rá lehetõségem.
én az HBO-n láttam, de nem úgy tûnik, hogy mégegyszer le akarnák vetíteni a közeljövõben.
7/10
graniti 2006 nov. 10. - 21:01:40 7/10
Látta már valaki ezt a filmet? Engem érdekelne, szívesen olvasnék véleményeket róla. Érdemes-e megvenni DVD-n? /Ha már a TV-ben nem adják sehol kis hazánkban./