Apokalipszis: az első világháború

Bakancslistához adom
Apocalypse la 1ere Guerre mondiale / Apocalypse World War I
francia-kanadai-amerikai-belga dokumentumfilm sorozat, 2014

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Elkerülheti az utókor figyelmét egy teljes nemzedék (élet)áldozata? Miként kerülhetett sor egy ennyire kegyetlen és messzire ható konfliktusra? És akinek sikerült, miként tudta túlélni az első világégés négy esztendejét?

A sorozat öt része megkísérel átfogó válaszokat adni a fenti kérdésekre, de közben, ami talán még fontosabb, intim közelségbe visz a hősökhöz és azok személyes történeteihez is. A sorozatot az az Isabelle Clarke és Daniel Costelle rendezte, akiknek a nevéhez minden idők egyik legsikeresebb sorozata, a több mint 170 országban vetített "Apokalipszis: a második világháború" is fűződik. De ez a páros készítette az "Apocalypse Hitler" című szériát is, melyet a New York-i History Makers 2012-ben a legjobb dokumentumfilm-sorozatnak választott archív kategóriában.

Az Apokalipszis: az első világháború több mint ötszáz órányi korabeli - eddig többségében ismeretlen - filmfelvétel feldolgozásával, felújításával és utólagos kiszínezésével készült, s nemcsak a csatamezőkre, de a nagyhatalmak vezetőinek elméjébe és a frontvonalak mögött rekedt civilek hétköznapjaiba is elkalauzolja a nézőket. Az epizódokban többek közt eljutunk a hírhedt oroszországi és észak-franciaországi lövészárkokba, valamint olyan kevéssé ismert helyszínekre is, mint Szerbia, Törökország, Palesztina, vagy épp az Arab-sivatag - mely helyekre a világ öt kontinenséről katonák milliói érkeztek, hogy kockára tegyék az életüket; és hogy sok esetben soha ne térjenek onnan haza?

A háború során íródott számos levélnek, naplónak és könyvnek köszönhetően a narráció a hősök emlékeit és tapasztalatait is megidézi, így segítve megértenünk, hogy miként fokozódhatott egy látszólag jelentéktelen gyilkosság véres globális apokalipszissé.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
hmendre7 2021 dec. 15. - 21:44:25
Hát a magyar narráció ????? Regionális segédalkotók rendre lemaradnak minden felületről !
10/10
adorjanir 2018 febr. 12. - 23:39:24 10/10
wow
István Putyu 2017 jún. 27. - 13:12:28
A szokásos hatalmas tévedésekkel van teli (vagy csak fordítási hiba?)
Mutatóban: a Kövér Berta mozsár ágyú volt (420 mm, készült 11 db), a Párizs ágyú (21 0 mm, készült 3 db.)
Ezeken kívül is vannak még téves információk az egész sorozatban! Igazán kár...
ilali 2016 okt. 11. - 21:46:58
***SPOILER ***
„A tábornokok továbbra is süketek és vakok.”

„Vajon hogy éli túl az emberiség …”
***SPOILER VÉGE***
vino-et-veritas 2015 febr. 24. - 08:31:22
Costelle rutinos "háborús-filmes".
A Nagy csaták sorozatát már az "átkosban" is vetítette a magyar televízió.

A nemzetközi ("antantos") alkotógárda azért nem tudott teljesen átlépni azon, hogy ne a gyõztesek szemüvegén át nézze az eseményeket, mégha ezt általában eléggé visszafogott módon teszik is...
10/10
Viktor6665 2015 febr. 24. - 00:15:45 10/10
Pár éve említettem, hogy a 2.világháborús dokumentumsorozatokból van vagy fél tucat jó minõségû, de az 1.világháborúsból egy se. (Volt egy pár film, legutóbb egy olaszt láttam, de a felvételek nem voltak túl jók, túl szubjektív és rövid volt.) Most már van.
Nagyon jól sikerült, csak úgy mint a 2.világháborús 6részes sorozat.