Atomcsapda

Bakancslistához adom
K-19: The Widowmaker
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-német-amerikai-kanadai thriller, 138 perc, 2002

Értékelés:

196 szavazatból
Szerinted?

A film nem a háborúról szól, hanem arról, hogy micsoda bátorság kell ahhoz, hogy ne legyen háború. A megtörtént eset ihlette film Vostrikov kapitány (Harrison Ford) hősiességét követi nyomon, akit a hidegháború csúcsán a nukleáris rakétát hordozó tengeralattjáró, a K-19 parancsnokává neveznek ki, az eredeti parancsnok Mihail Polenin kapitány (Liam Neeson) helyére. Vostrikov azt a feladatot kapja, hogy villámgyorsan indítsa el első útjára a rosszul előkészített, nem megfelelően felszerelt tengeralattjárót - s nem számít, hogy milyen áron.
Bemutató dátuma: 2002. november 14. Forgalmazó: SPI

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
offtopic
Midnight67 2020 jún. 28. - 20:18:27 9/10
Háát, én is merengek, hogy megnézzem-e még egyszer a Kutyahideget, mert eléggé megviselt, de felvettem, hátha ha olyan hangulatban leszek, hogy kedvet kapok hozzá, mert nagyon szép film, nálam 10 pontos.
9/10
offtopic
Midnight67 2020 jún. 28. - 18:02:47 9/10
Nálam meg általában lefagy, ha írok valamit.:(
Amennyiben a Hacsi tetszett, a Kutyahidegben sem fogsz csalódni, sőt..
A Tökéletes világot is szeretem, de nem igazán többször nézős (bár én tegnap megnéztem újra).
9/10
offtopic
Midnight67 2020 jún. 27. - 17:56:32 9/10
Sejtheted, hogy nem a film politikai vetülete hatott meg..:)

Ahogy öregen találkoznak a temetőben és az előtte elhangzottak.


Most nem nézem, mert már láttam, de lesz ma egy-két igazi ríkatós film, a Kutyahideg és a Tökéletes világ is. Láttam már, de valószínűleg most sem fogom kihagyni.:)
8/10
rommel1944 2020 máj. 15. - 02:51:35 8/10
Harisson Ford , hogy mennyit kapott, illetve mennyit nem, ez engem nem érdekel, hiszen nekem soha nem lesz ennyi pénzem, pedig én is Művészeti Akadémiát végeztem, sőt a MESTERI címet is megkaptam, de én Újvidéken...! Liam Neeson sem rosszabb mint Ford, de mint az előbbiekben megírtam, nem fogok a legkiválóbb amerikai színészek zsebében kotorászni...! A film azért tetszik, mert ha azt is látni tudjuk, hogy semmiért küzdöttek, mint ahogy azt DRÁGA MEGBOLDOGULT ÉDESAPÁM mondotta volt, aki határvadász volt a visszacsatolt Délvidéki 92. Magyar Királyi Honvéd-Ezred visszacsatolt területéről,
önkéntesként jelentkezett, mint oly sokan, akik hálásak voltak Horthynak a felszabadulásért, nos
nem szerette a kommunistákat, sem a kommunista zsidókat, s ez valahogy adta egyik a másikat...!!!
Tehát, a metafora az ami meghatott, pedig az eltúlzott szovjet háborús filmek számomra semmitmondóak...! Egyébként is, 1989 után ( addig apám történetei s a 30'-as, 40'-es évekből megmaradt könyvei adtak támpontokat, a partizánokról, no meg persze a " Krasnaja Armija"
disznóságai, Sztálin engedélyezett 2-3 napos harácsolásai, erőszakolások ect....
Szóval ez a film csak azért ugrik el a többitől, mert a hidegháború vége felé történik,
s nem az a kommunista mentalitás van bemutatva, ami a valóságban nem fordulhatott elő...!
fourdogs 2019 dec. 07. - 21:39:43
Valami azt súgja, hogy már jártam ezen a hajón. No, nem mostanában és nem is a forgatás idején, hanem valamikor a ’93-as – ’94-es év környékén Helsinkiben, ahol is kiállításként működött szerény belépti díj fejében.

Aligha árulok el nagy titkot, ha azt írom, belülről egyáltalán nem úgy nézett ki, mint filmbéli reinkarnációja. Aki járt már nyomasztó helyen, az elképzelheti (vagy nem), milyen lehet egy szovjet ’60-as évekből származó tengeralattjáró, még ha a világ legnagyobb dízel üzemű ta.-ról beszélünk is.
A belső festés valamilyen sötét, talán zöldesszürke színű volt, mindenesetre egynemű, talán a műszerek rézháza ütött el ettől; a csövek és vezetékek látszólagos rendezetlensége a 3-as metró alagútjait idézte felújítás előtt. Kabinja csak a kapitánynak, az elsőtisztnek, a navigátornak – ez elképesztő módon nő volt ezen a hajón – és még a mérnöknek lehetett, bár ez utóbbiban nem vagyok biztos. A kapitány kabinja egyébként látható volt a filmben, eredeti berendezése egy ágy (kb. 170-180×60-65 cm), vele szemben egy lehajtható asztal székkel, az ágy végében, némileg afölött pedig falra szerelt rakodó szekrénykék. Az egész fülke kb. 2×1.5 m lehetett. Igaz, sok személyes holmira egy ilyen úton nem volt szükség. A legnagyobb különálló helyiség a tiszti étkezde, egy ovális asztal 6 székkel. A legénység fekvőhelye a különböző műszaki rekeszekben volt, ezek közül is a legkevésbé lakájos az akkumulátor rekesz, ott a priccsek közvetlenül az akkumulátoros fémládák tetejére voltak építve. Ja, és nem jutott mindenkinek fekhely, hiszen az ügyeletes váltásnak nem volt szüksége rá.

Ha az emberbűz nem lett volna elég, jött hozzá egy kis kénsavillat.

A bűzt nem véletlenül említem, hiszen a tisztálkodási lehetőségek csak szerény mértékben álltak rendelkezésre a pórnép számára: hetente egy zuhanyzás (50 mp!!! – ezt bizonyára riadószerűen begyakorolták), és ezután tiszta ruhacsere következett, a piszkos ment a fedélzeti kazánba. Kivétel a konyhai dolgozók számára volt, nekik naponta kellett tisztálkodniuk.

A rossz hír az, hogy ma már nincs ott a „vas” (műholdról nem látszik), ám akit érdekel a víz alatti hadviselés, Párizsban a Villette Parkban a Cité des Sciences et de l'Industrie előtt megnézhető az Argonaute, egy fele akkora ladik, az viszont belülről is kellemes.
9/10
Midnight67 2019 nov. 01. - 21:51:43 9/10
Igyekszem sorra venni a tengeralattjárós filmeket, jó részüket már sikerült megnéznem. Azt kell mondjam, hogy ez nekem még a Das Boot-nál és a Vadászat a Vörös Októberre c. filmnél is jobban tetszett, annak ellenére, hogy egyes jelenetek szinte egyformák voltak. No de, ezen nincs mit csodálkozni, egy olyan korlátozott környezetben, mint egy tengeralattjáró, túl sok újszerű, látványos elemet nehéz produkálni. Ez annyiban speciális volt, hogy nukleáris hordozóról van szó, ettől még fajsúlyosabb a történet, de nem is ez volt a lényeg.. A végén komolyan mondom, könnyes lett a szemem, pedig nem vagyok egy érzelgős típus.
Roberto DiCapribogyó 2019 okt. 31. - 11:31:45
Csatlakozom az előttem szólókhoz, feszült, izgalmas, remek film, melynek a savát-borsát az adja, hogy ez igazából megtörtént (a lényeget tekintve). A hegesztős jelenetek igazán megrázóak, a film megnézése után is hatnak. A rendezőnő remekül visszaadta, milyen lehetett egy ilyen helyzetet a valóságban átélni; őrjítő lehetett, hogy nincs hová menekülni... egyedül a kapitány karakterével volt problémám, egy kicsit a jellemfejlődése elnagyolt volt számomra, ezt árnyalhatták volna jobban; ill. habár nagyon szeretem, de szerintem Harrison Ford alakitása kicsit kevés volt a szerephez. Ezzel szemben pl. Liam Neeson alakítása nagyon tetszett.
koosmiklos 2018 júl. 12. - 23:28:08
ha nem írják oda, hogy megtörtént esetet dolgoztak fel, akkor sima amcsi propagandafilmenk gondolnánk, hogy a felelőtlen oroszokat ismét jól lehúzták. Pedig nem. Legkevésbé sem. Tényleg semmi sem számított a hidegháborúban, legkevésbé az emberek.

spoiler
számomra talán az volt a leginkább kétségbeejtő, amikor vizes ruhákkal tömködték körbe a nem záródó reaktorajtót ...

az pedig külön nagy szám, hogy ezeket a nagyon kemény katonai, háborús filmeket egy nő rendezi. A többi filmje is legalább ennyire jó.
7/10
stupek2 2018 jan. 30. - 16:02:46 7/10
Nem tudom eldönteni, hogy Vostrikov kapitány jó, vagy rossz ember. A személyzetet szívatja, a hajót az elsõ útján tönkreteszi, a matrózok életét veszélyezteti. Nem sok akció van a filmben, amit Harrison Fordra szabtak, így bárki eljátszhatta volna.
9/10
palikg 2016 ápr. 06. - 08:48:29 9/10
Jó film.
antibond 2015 júl. 29. - 16:19:04
Ez a Film annyira jó, hogy nem is bírom megnézni minden alkalommal, amikor egyébként tudnám.
Túl hiteles, ezért túlságosan léleknyomasztó.
Aki látta, annak nem kell indokolnom, miért.
Aki nem nézte volna meg eddig, kerítsen rá sort, mert kiemelkedõ alkotás, hasonló is alig akad.
pppppppppppppp 2015 jan. 29. - 11:00:54 Előzmény Multitoxikomán
Hol van másképp?
10/10
marie1 2014 szept. 18. - 23:54:05 10/10
Ja, és azt még kifelejtettem, hogy tegnap olyan vad késõn vetítették a film+-on a filmet, és annyi reklám volt közben, hogy bár érezhetõ volt, hogy remek film, képtelenség volt fennmaradni. Így ma egy másik módon néztük meg egészben, szépen ráhangolódva. Megéte.
10/10
marie1 2014 szept. 18. - 23:52:19 10/10
Igen, igen remek film volt ! 10 pont! Még akkor is, ha a végén kicsit szokásosan amcsisan elszaladt a ló...Patetikusra sikeredett. Liam Neeson és Harrison Ford nagy kedvenceim, és most is lenyûgöztek, mint mindig. Jellemzõen, magyar oldalakon nem sokat találhatunk errõl az eseményrõl a világhálón.

SPOILER lehet..

Amikor elhangzott az a mondat, hogy a szovjet vezetés azt üzente a tengeralattjáró legénységének, tisztjeinek és vezetésének, hogy "egyenek sok friss gyümölcsöt", arra gondoltam, hogy talán ebben minden benne volt, amiért ezt a filmet nem csak 28 évig tilthatták volna be, hanem örökre. Akkora szégyen ez a mindenkori orosz vezetésnek...
10/10
vizipok56 2014 júl. 13. - 15:49:31 10/10
A film pedig semmi másról nem szól, mint egy emberrõl, aki vállalja emberségét...
10/10
vizipok56 2014 júl. 13. - 15:45:08 10/10 Előzmény wrossi
Mert az "ámerikaji" másképp gondolkodik?? Nekik is tilos bármilyen más dogma elfogadása, mint a hivatalos verzió (lásd holokamu, szeptember 11) - meg merem kockáztatni: az oroszok nyitottabbak a más vélemények elfogadására, mint az amcsik...
10/10
solicitor 2014 júl. 12. - 11:54:10 10/10
Nagyon jó film, és egyben nyomasztó is. Semmi akció, semmi horror, mégis belegondolva, hogy full sugár alatt hegesztettek a srácok- nagyon durva. Amúgy is baromi nehéz ilyen kis átmérõjû, mellesleg függõleges csövet (ami tutira saválló) lehegeszteni melegben, sugárzásban. Ott szúrták el amúgy, hogy váltották egymást és nem volt folytonos a hegesztés, így a keletkezett rejtett hõfeeszültség miatt ismét szétment a varrat. És így egy újabb ember halála kellett a javításhoz. Én a kapitány helyében 1 húzásra csináltattam volna meg (akár 20 perc is), de akkor "csak" azok haltak volna meg és tutira jó lesz a varrat
wrossi 2014 júl. 11. - 23:47:00
Hihetetlen hogyan tudott ennyi évtizedig a józan ész fölé kerekedni ez a hidegháborús õrület.Az szovjet vezérkar gondolkodásmódjára nincsenek szavak,egy olyan ember számára aki nem ebben a világban nõtt fel ez felfoghatatlan.Ócskavasat gyártanak,de állítják róla,hogy az superman rég elveszett ûrhajója és az amerikaiaknak csak erre fáj a foguk.
Amikor végül tényleg rájuk találtak akkor sem a legénység megmentése volt a fontos.Egy kutya is csak ahhoz a gazdához hûséges aki azt megérdemli,hát az ember miért lenne más?Manapság a vallás által vesznek rá embereket õrült tettekre,a szovjeteknek ez talán csak nem jutott eszükbe,de a lényeg az,hogy a józan ész elõbbre való minden másnál.Talán csak az emberség konkurálhat vele.
Kapitány kapitányom.
Rókatündér 2014 júl. 11. - 22:20:56
Meglepõdtem, hogy Bigelow már 63 éves! :o 1981 óta dolgozik. De hogy "miért érdekelnek katonai témák" egy ilyen helyes nõt?.. :) Amúgy én a férfi családtagjaimon tudom lemérni, mitõl hiteles egy ilyen film. (mivel õk értenek hozzá szakmájuk alapján) Nem láttam sok filmjét, de "le a kalappal!"
wrossi 2014 júl. 11. - 22:01:45
És helyett ént akartam írni csak elvétettem.
Összes hozzászólás