Az államtanácsos

Bakancslistához adom
Statski sovetnik
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott orosz filmdráma, 125 perc, 2005

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

A négy részes sorozat a Borisz Akunyin regényekből készült három filmsorozat soron következő, harmadik darabja. Hrapov, az új szibériai főkormányzó vonaton igyekszik moszkvai állomáshelyére. A vonat Moszkvától félórányi távolságra elakad a hóviharban. Ekkor száll fel "Fandorin", történetünk zseniális nyomozója, aki már államtanácsosi rangban szolgál. Mondván, hogy bizalmas levelet hozott Hrapov tábornok számára, négyszemközt marad a férfival. Hamarosan holtan találják Hrapovot a fülkéjében. A gyanúsított Fandorin rövid szembesítési aktus után a nyomozás kulcsfigurája lesz, hiszen zsenialitásáról már legendákat beszélnek. Mindenki igyekszik valami eredményt felmutatni, mire Moszkvába érkezik Pozsárszkij tábornok, a Birodalom főnyomozója... Akunyin ezúttal az 1890-es évek Oroszországának politikai helyzetéről fest izgalmas képet, amikor a társadalom egy kis csoportja egyre radikálisabb nézeteket vallott, de még kevesen sejtették, hogy mi lesz ennek a vége. Szereplői magas rangú hivatalnokok, bankárok, terroristák, szépséges nők és útonállók, akiket a mai orosz film legnagyobb sztárjai keltenek életre...

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Erast Petrovich Fandorin
Pozharsky herceg
Esfir' Litvinova

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Ugek 2010 szept. 15. - 12:45:24 Előzmény Cordelia
SAJNA!
Cordelia 2010 szept. 14. - 14:56:16 Előzmény Ugek
most olvasom a Török cselt és ott Fandorint, sajnos, pont olyan fagyosnak ábrázolják, mintahogy Mensikov golubcsik eljátszotta. Mi meg lemúmiáztuk :( lezombiztuk :)
Cordelia 2010 aug. 16. - 18:32:15 Előzmény istenmajma
éppen most szórom hamuval a fejem, mert pár napja megszereztem a regényt, nem tudom letenni, és egészen más megvilágításba került a film, mert végre értem az összefüggéseket. Persze befolyásol a film, mert a Fandorin-t csak a jóképû, ámde tágranyílt szemû és kunkori szempillájú Mensikovként bírom elképzelni... Viszont Grin annyira szimpatikus, hogy néha neki drukkolok, néha az államtanácsosnak...
feeco 2010 aug. 11. - 23:34:11 Előzmény istenmajma
na most 8 vagy 9..? :P
9/10
istenmajma 2010 aug. 08. - 15:01:32 9/10
Véleményem szerint a film remek!
Mihalkov és Menysikov is kitûnõ alakítást nyújt.
Lehet érzékelni Mihalkov jeleneteiben a rendezõnek adott 'jótanácsokat', de épp ettõl olyan jók azok a részletek.

Sajnos az író mûveit nem olvastam, de nekem meghozta a kedvem hozzájuk a film.

Egyáltalán nem nevezhetõ politikailag elfogultnak az alkotás, mindkét oldalon vannak gyenge, vagy épp buta emberek...

Egy gondom volt a Török csellel, meg ezzel a történettel is, hogy túl hamar lett egyértelmû, ki is áll a háttérben, ki mozgatja a szálakat.
Bár a fanyalgók szerint unalmas, nem a pörgõs cselekményvezetés, az akciódús nyomozás, hanem valami egész más adja meg a varázsát. Nem állítom, hogy tökéletes, de üdítõ a modern CSI klónok mellett egy régimódi (mégis új) krimi...

Ha értékelnem kell - 8/10
feeco 2010 aug. 06. - 23:15:06 Előzmény Cordelia
huh, a Fekete macska bandája - kisgyermekként láttam még.. ;) de szívesen újranézném!!
Cordelia 2010 aug. 05. - 07:33:16
Egy interjúban elõjött a "Fekete macska bandája" és Zseglov nyomozó. Úgyhogy a párhuzamod stimmel :)
Cordelia 2010 aug. 05. - 07:31:20 Előzmény fredi60
Mihalkov a film fõ producere. Kiválasztotta Pozsárszkij herceg szerepét és átírta. Egyeztetett Akunyinnal, de akkor is átírta, mert más volt a koncepciója.
Oroszországban kasszasiker volt a film és jelentõs rajongótábora van. Szándékosan kimaradtak a mai filmekre jellemzõ klisék (bocsánat, a közhelyért): a dinamizmus, az akciók.

Meg kell nézni még egyszer.
poinsettia 2010 aug. 04. - 23:55:31
És ha még több ideje lesz olvasásra, azt sem érdemes Akuninra pazarolnija, inkább vegye fel Tolsztoj mellé Gribojedovot. :)
Mara60 2010 aug. 04. - 23:41:24
Ajaj, most nézem mit írtam, jogos a kritika. Persze hogy Leviathan és naná, hogy Christie.
poinsettia 2010 aug. 04. - 23:36:09 Előzmény fredi60
Ha megengeded két kommentárt a megjegyzéseidhez.

1. Igen, Akunin tényleg Mensikovra írta Fandorin szerepét, sõt, az írónak és a színésznek volt egy közösen kidolgozott koncepciója arra, hogy milyen legyen ez a filmfigura - egészen más, mint az, ami lett. Ez hangzott el a film eredeti DVD-jen lévõ werk-interjúban.

2. Ezek szerint nem tudod, kicsoda Nyikita Mihalkov valójában. :D
offtopic
feeco 2010 aug. 04. - 22:27:16
Lehet, hogy arra is egy versenyt kellene kiírni, hogy ki tudja helyesen leírni Agatha Christie nevét..
feeco 2010 aug. 04. - 22:22:40 Előzmény Mara60
..sokmindennel egyetértek, amiket írtál,ráadásul remek stílusban, de azt vedd figyelembe, hogy Akunyin maga írta a film forgatókönyvét a saját regénye alapján, jelen volt a forgatáson is, úh ha valami nagyon nem tetszett volna neki, szólhatott volna.. (persze lehet, h itt is elõtérbe került a 'pénz beszél'-effektus - talán ezért hallgatott?..)
A Levithan helyett pedig inkább maradjunk a LeviAthan-nál.. ;) Biztos vagyok benne, hogy csak siettél és elgépelted, de mások számára (mint ahogy azt egy nem sokkal késõbbi hozzászólásból is láthatod) félrevezetõ lehet..
Az Agatha ChristiE-s példád egyébként valóban jogos és a filmbeli felszines karakter-kidolgozásokkal kapcsolatban is igazad van.. ;)
kgyuri0 2010 aug. 04. - 22:15:46
Nem olvastam semmit Akunyintól.
Utóbbi idõben néhány orosz filmmel kapcsolatosan fölmerült a neve annyian dícsérték, hogy kíváncsi lettem. Ezért ezeket a filmeket megnézem. Mint filmek nem nagyon tetszenek, az utóbit (Államtanácsos) nem csak Akunin miatt néztem, de NikitaMihalkov miatt is, akit nagyon szeretek. Harmadik ok volt, hogy szerettem volna rájönni, a szerzõ melyik oldalon áll(a terrorista forradalmárok oldalán vagy az ellenük küzdõ cári szolgálatban álló fõszereplõkén)
Úgy látom, ha idõm lesz olvasni, azért inkább Tolsztojt olvasok majd.
A filmek( ez is) engem pl „komcsi” magyar sorozatokra emlékeztetnek(Egy óra múlva itt vagyok, Bors), a magyar elõképek azonban jobbak, lehet, hogy jobb az irodalmi anyag, jobbak a filmesek? LángVince idétlenekedése bájos volt, ugyanígy a két idétlen csendõr(Oszi és Dezsõ is)a többi szereplõk is karakterek voltak, a filmben Menysikov és Mihalkov nem adnak élõ karaktereket, marad az idétlenkedés. Carból még igazán nagy színészk se tudnak várat építeni. Miért van az, hogy az ellen-lángvince(az „ellenforrradalmár” jóval gyérebb, mint az eredeti(„balos”). Erre csak hipotéziseim vannak, az angol Wikipedia szerint: „a cári éra detektívjei a pozitiv hõsök, a politikai terroristák a valódi gonosztevõk”(Akuninnál ui!). Ha így lenne, sem lenne túl bíztató, de a filmekbõl ez nem jön le(s nem azért, mert összetettek lennének a jellemek, hanem mert minden komolytalan – ezt nem szeretem).
Aztán a 4. részben az (Államtanácsos) elõherült a farba, a film átment filozofikus közhelygyújteménybe(amikor Mihalkov Menysikovnak magyaráz), majd szimbolikus eseményekkel zárul. Hát, az ilyet aztán se filmben, se könyvben ki nem állhatom: mi(sz)tikus realizmus a végem (azt is látom, pl. az Azazel detektívtörténet valami világösszeesküvésõl - ez olyan,mint a fából vaskarika.
Réadásul rengeteg a stílustörés, hiszen maga a film néha már-már AgathaCristie-s(egyébként azt is jobb szeretem, ha komolyan veszik és nem csinálnak Poirot-ból sajátmagát parodizáló bohócot.)
Sajnos nem!! Nem tetszik.
fredi60 2010 aug. 04. - 16:22:33
Nem láttam a sorozatot, de így is tennék két megjegyzést.

1. Ahogy elõttem már Cordelia is írta, maga Akunyin is Mensikovra gondolt Fandorin megformálójaként a regény írása közben.

2. Mihalkov csak szereplõként van jelen. Nem forgatókönyvírója és nem rendezõje a filmnek. Korábban /2001-ben/ meg akarta ugyan filmesíteni, de elképzelései nagyon eltértek Akunyinétól, így végül Jankovszkij rendezhette meg.
Cordelia 2010 aug. 04. - 15:52:53
Az elõbb nem idéztem pontosan:
Nyikita Mihalkov, Zsesztokij Románsz, a dal címe: Mohnátij smel
Cordelia 2010 aug. 04. - 15:36:21
azt hiszem inkább még egyszer megnézem a filmet.
Akunyin pont Mensikovot látta maga elõtt, amikor írta a regényt...
Az IMDB az egekig magasztalja a filmet...
9/10
robicsek2 2010 aug. 04. - 12:12:58 9/10
Az a Levithant engem is érdekelt volna :)
Mara60 2010 aug. 04. - 08:03:34 Előzmény robicsek2
Nem akartam addig kritizálni, amíg be nem mutatták a filmet. Végül is ez csak az én véleményem.
Nos, ahogy azt Eroszt Petrovics mondaná:
- Az Államtanácsos Akunyin legkevésbé filmre termett könyve....ez egy.
- A rendezõ stílusához egyáltalán nem passzol a történet.......ez kettõ.
- A szereplõket roppant egysíkúan ábrázolják benne.............ez három.
- Az egész filmet túlbeszélik, ahelyett hogy eljátszanák.......ez négy.

Az Államtanácsos ugyanis egy kulcsregény, amibe jószerivel minden orosz rendezõnek beletört volna a bicskája. Az adott rendezõ pedig, ha mindenáron Akunyint akart filmre vinni, szerintem jobban tette volna, ha a Levithant választja. Az olyan Agatha Christi forma krimi, amihez jobban passzolt volna a rendezõ kedélyeskedõ stílusa.
Akunyin egyik fõ erõssége a karakterekben rejlik. Ennek a regénynek is nagyszerû figurái vannak. Na ezeket sikerült a filmben mind tönkresilányítani. A sok locsogás helyett inkább a színészek jobb irányítására kellett volna súlyt fektetnie, akkor talán még feszültség is kerekedett volna a jelenetek során.
Persze nem mondom, hogy nem voltak benne jó részek. Az eleje és a vége például tetszett.
Cordelia 2010 aug. 04. - 07:58:22
Mihalkov az utóbbi idõben teljesen kivetkõzött önmagából. Félistennek képzeli magát.
Mensikovnak egyszerûen nem áll jól ez a figura.
Ahogy Mihalkov karaktere bevonult az elsõ részben, cseppet sem volt hatásos, inkább szánalmas, Mihalkov-féle bevonulás.
Pedig milyen csodálatosan énekel (Pusisztij Smel, na zelenij hmel), stb. Pénze van, hírneve van, hatalma van, hát megbolondult.
Összes hozzászólás