Személy

Nyikita Mihalkov

színész, rendező, forgatókönyvíró
Született: 1945. október 21. (78 éves) (Szovjetunió, Moszkva)
Nyikita Szergejevics Mihalkov-Koncsalovszkij Moszkvában született. A festő Vaszilij Koncsalovszkij unokaöccse, s a híres gyermekíró, Szergej Mihalkov (a szovjet himnusz szövegírója), valamint Natalja Koncsalovszkaja írónő fia. Bátyja Andrej Koncsalovszkij filmrendező.
Mihalkov a Sztanyiszlavszkij színház gyermekstúdiójának, majd a Vahtangov Színház Suksin iskolájának növendéke volt. Még diákként szerepelt Georgij Danelija Moszkvai séta, majd két évvel később Andrej Koncsalovszkij Nemesi fészek című filmjében. Színészi karrierje mellett Mihalkov - bátyjához és Andrej Tarkovszkijhoz hasonlóan - a híres moszkvai VGIK-en Mihail Romm tanítványaként a filmrendezői szakot is elvégezte. Első rövidfilmjét (Hazajövök) 1968-ban rendezte, majd 1970-ben az Egy nyugodt nap a háború végén című diplomafilmje is elkészült. Mihalkov több mint húsz filmben szerepelt, beleértve a bátyja rendezte Ványa bácsi filmváltozatát is (1972), mielőtt társforgatókönyvírói, rendezői és színészi minőségben elkészítette volna első nagyjátékfilmjét (Idegenek közt - 1973). Második nagyjátékfilmjével (A szerelem rabja - 1976) nemzetközi hírnévre tett szert. 1977-ben az Etűdök gépzongorára című filmjével elnyerte a San Sebastian-i Filmfesztivál Nagydíját. Mihalkov 1987-ben az Olaszországban forgatott Fekete szemek című filmjével tovább öregbítette nemzetközi hírnevét. A film óriási sikert aratott a Cannes-i Filmfesztiválon, ahol Marcello Mastroianni elnyerte érte a legjobb színésznek járó díjat, majd néhány hónappal később ugyanezért a szerepéért Oscar-díjra is jelölték. 1991-ben Mihalkov Urga című filmje nyeri a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját, a következő évben pedig a legjobb külföldi film kategóriában Oscarra is jelölik. Mihalkov 1993-ban fejezte be Anna: 6-18 (Anna: Át sesztyí dá vószemnádcátyi) című dokumentumfilmjét, melyben a lányáról gyermekkorától felnőtt koráig készült felvételeken keresztül hazája akkori történetének eseményeit elemzi.
  • Cannes-i fesztivál (1994) - Ökumenikus Zsűri díja: Csalóka napfény
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (1991) - Arany Oroszlán: Urga
  • BAFTA-díj (1996) - Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Csalóka napfény
  • Cannes-i fesztivál (1994) - Arany Pálma jelölés: Csalóka napfény
  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (2007) - Arany Oroszlán jelölés: 12

Hozzászólások

ligetiz51 2021 ápr. 06. - 05:32:52 Előzmény norton15
Anna: 6-18 Mihalkov olyan remekműve olyan film amelyben könnyed elbeszélésében, képsoraiban össze tudja sűríteni filmjei mondanivalójának tömény esszenciáját. ( Port.hu kifelejtette, hogy Oscar díjat nyerő filmje is van....amikor kapta az még ért valamit.... manapság már semmit nem ér)
offtopic
Hisztini 2013 nov. 03. - 20:45:50
Off: Vicces, hogy már a születése elõtt is készített filmeket...:) El van írva a születési idõ!!! Szovjetunió rövid "u".
norton15 2009 ápr. 06. - 20:53:15
Nagy rendezõ. Szibériai borbély, Csalóka napfény, ezzel a két filmjével már beírta magát a filmtörténelembe, és mindkettõben szerepel is. Továbbá zseniálisan alakította Szergej Mikhajlics gengsztert a Zsmurkiban, és a 12 címû filmet is rendezte, és szintén játszott benne. Nagyon érdemes rá, és az orosz filmezésre odafigyelni, nagyon jó alkotásokkal rukkolnak elõ, és ez nem merül ki csak az Éjjeli õrségben. Ott van még Balabanov és teljes munkássága, Menysikov alakításai... Figyeljünk oda, megéri. Sajnos nagyon kevés orosz film jön át ide Magyarországra, de külföldi oldalakon fellelhetõk.